Nagyon régen a tartalommarketing mindig megszakítást jelentett. A termék, szolgáltatás vagy márka hírének megismertetése érdekében a marketingszakemberek és a hirdetők hirdetéseket helyeznek el újságokban, tévéműsorok és a rádió dalai között és az épületeken függő óriásplakátokon – abban a reményben, hogy felkeltik a fogyasztók figyelmét.

Néhány erőfeszítés óvatosabb volt: fizetni egy hírességnek egy bizonyos márka viseléséért, vagy egy szeretett karakter bemutatását egy filmben egy bizonyos típusú mosogatószer használata közben. Mások viszont inkább hasonlítottak a mai tartalommarketingre, például a recepción található oktató prospektusok, a házhoz postázott ingyenes anyagok vagy egy népszerű magazinban elhelyezett szponzorált cikk.

A tartalmi gazdaság felemelkedése és bukása

Aztán jött az internet, amely az olcsó és gyors tartalom előállításának táptalaja lett. A vállalkozások rájöttek, hogy ahelyett, hogy drága médiamegjelenésekre költenek, a vásárlókat már azzal magukhoz tudják vonzani, ha megoldást kínálnak a problémáikra. Így érkeztek el tömegesen az olcsó, alacsony minőségű tartalmak.

Sok vállalkozás SEO hackeket alkalmazott a rendszer „kijátszására”, így semmitmondó tartalmuk előkelő helyen jelent meg a keresési találatok oldalán. Válaszul a Google algoritmusa szelektálta a jó minőségű tartalom közül a szemetet.

Ma a marketingszakemberek egyedülálló kihívással néznek szembe, amely egyben lehetőséget is kínál: a fogyasztók minden eddiginél több információhoz férhetnek hozzá. Kiválaszthatják, hogy melyik adathordozót kívánják fogyasztani, és melyeket hagyják figyelmen kívül.

A megoldás? Tartalommarketing.

Mi a tartalommarketing?

A tartalommarketing arra törekszik, hogy olyan médiatartalom legyen, amelyet az ügyfelek szívesen fogyasztanak. Például egy tévéműsort megszakító reklám helyett maga a tévéműsor.

Nem korlátozódik egyetlen típusú médiumra: sok formátumot és csatornát átfog, és ez a szám egyre csak nő. A tartalommarketing lehet:

Létezik ideális tartalommarketing stratégia?

Mint minden digitális marketingstratégiának, átfogóbb üzleti célokon kell alapulnia. Az üzleti problémát kell megoldania: akár új terméket készül kihozni, vagy új célpiacon kíván terjeszkedni, esetleg szélesíteni kívánja ügyfélbázisát. Mindegyikre más tartalommarketing stratégiával kell készülni.

Ezután sorakoztassa fel azokat a kérdésköröket, amelyekről cége ismertté kíván válni, és kapcsolja azokat vissza a fő üzleti célhoz. Például: ha növényekkel foglalkozik, remek ötlet márkaismertség céljából tágabb témákat is érinteni blogban, videóban, posztokban (tereprendezés, zöldségkertészet, egynyári növények, természetjárás).

Mielőtt mindebbe belevágna, érdemes időt és energiát fordítania célközönsége azonosítására és megismerésére. Korábban írtunk már a témában, ezt ide kattintva olvashatja el. Ne feledje, a tartalommarketing a fogyasztóknak szól és nem a cégnek. Ha az a létrehozott anyag nem szórakoztató, informatív vagy oktatási jellegű, akkor nem hatékony a tartalommarketing.

Indítson projektet velünk! További információkkal kapcsolatban, illetve tanácsadásért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.