Vállalatvezetőként felismertük, hogy a digitális marketing aktivitások elengedhetetlenek a sikeres üzleti eredmények eléréséhez. Tudjuk mi a 7 fő lépés az online marketing sikerek eléréséhez, de hogy is álljunk neki? Megalapozott digitális marketing versenytársi ismeretek nélkül semmiképp.

Fontos, hogy ismerjük fő versenytársaink online marketing aktivitásait, tisztában legyünk az erősségeikkel, gyengeségeikkel, és alakítsuk ki úgy a saját stratégiánkat, hogy azzal megelőzzük őket.

 

…de miket is kell tartalmaznia egy átfogó digitális versenytárselemzésnek?

 

Weboldal teljesítmény-elemzés

Ez az egyik legfontosabb eleme a digitális versenytárs-elemzésnek. A vizsgálat egyrészt jelenti a weboldal kinézetével, kezelhetőségével, felépítésével, különböző platformokon elérhetőségével kapcsolatos benyomásaink begyűjtését, összehasonlítását a saját honlapokkal.  Ez a felszíni vizsgálat megmagyarázhatja, hogy miért volt például az utóbbi időszakban forgalomnövekedés vagy rosszabb esetben csökkenés a weboldalunkon, viszonyíthatjuk saját honlapunk milyenségét hozzájuk.

Másrészt egy behatóbb, mélyebb elemzést jelent, ami az oldalak betöltési idejének, válaszadási időknek, honlap teljeskörű, mérhető tényezőkön alapuló elemzésére terjed ki. Lehet ugyanis egy honlap megnyerő kinézetű, profi effekteket, sok képet tartalmazó, ha perceket kell várni az oldalak betöltésére, potenciális vásárlók tömkelegét veszthetjük el. A kapcsolati oldalakon gyakran beillesztett térképes applikációk megduplázhatják vagy akár megtriplázhatják a betöltési időt, így az érdeklődőink könnyen érdektelenek csoportjába fordulhatnak, ezt a luxust pedig egyik vállalkozás sem engedheti meg magának.

Az online keresések egyre nagyobb hányada mobilon keresztül történik, így rendkívül fontos, hogy a honlapunk mobilra optimalizált verziójára is figyelmet fordítsunk. Nem elég, ha ez mindössze arra terjed ki, hogy megtekinthető a tartalom teljes formájában, de az elemek lekicsinyítettek és szétaprózódottak – felhasználóbarátnak is kell lennie a megjelenítésnek.

Ha megbizonyosodunk afelől, hogy ezeket a versenytársaink nem tartják megfelelően szem előtt, akkor nyílt kapukra találtunk, könnyen előnyt kovácsolhatunk a fejlesztéseink révén.

 

Internetes keresőkben való jelenlét

Amellett, hogy könnyen megtalálhatónak kell lennünk a keresőkben, fontos, hogy mit találnak meg rólunk az érdeklődők.

Nagy elemszámú vizsgálatunk minél több keresőre kell, hogy kiterjedjen, többféleképpen, többször kell rákeresnünk a cégünkre, termékünkre, szolgáltatásunkra. Ez elsőre egyszerűnek hangozhat, azonban egy nagyon bonyolult elemzésről van szó, hiszen a kombináció végtelen, az apró kulcstényezőkre fényt deríteni nem kis feladat. Teljesen más találatokat eredményeznek az „X biztosító társaság”, az „X biztosító megbízható?”, vagy a „Vélemények X biztosító” keresési kifejezésekre.

A márkaismertség és a vevői bizalom növelése céljából fontos a keresőkben elfoglalt helyünk javítása, a versenytársak gyengeségeinek, hiányosságainak elemzése.

A Google keresési feltételei szerteágazó kritériumok mentén rangsorolja az oldalunkat, amelyek nagy része a honlapunk háttér-, kiszolgáló logikájával van összefüggésben. Sokak nincsenek tisztában ezzel a ténnyel, és azzal ássák alá a sikerességüket, hogy más cégnek szervezik ki a weboldal létrehozását és másnak – avagy házon belül végzik – a keresőkben elfoglalt pozíció fejlesztésének menedzselését.

Ha elemzésünk kapcsán kiderül, hogy versenytársaink folyamatosan foglalkoznak a weboldaluk átalakításával, hogy a keresőkben egyre előrébb jelenjenek meg (link vizsgálatokat végeznek, szakszerű weboldaltérképpel rendelkeznek, és az oldalaik megfelelően vannak indexelve), megbizonyosodhatunk afelől, hogy megbízható és professzionális digitális marketing tevékenységet végeznek.

 

Keresőoptimalizálás (SEO)/keresési kulcsszavak elemzése

A „SEO”, „PPC” mindkettő olyan mozaikszó, amiről ugyan már mindenki hallott, homályosan ismeri is a jelentését, de hogy mélyebben mit is takar ez a két kifejezés, már kevesebben tudják.

A SEO (Search Engine Optimizaton) keresőoptimalizálást jelent, vagyis annak a módszerét, hogy úgy alakítsuk a digitális marketing tevékenységünket, hogy az a keresőkben fizetett hirdetés nélkül, megfelelő minőségű tartalmaink révén az első találatok közt szerepeljünk. Ennek elérése nagyon komplex és hosszú folyamat, viszont jelentős költség-csökkentést érhetünk el általa a hirdetési büdzsénkben.

A PPC (Pay-Per-Click) kattintás-alapú fizetési módszert jelent, amely során pontos kifejezésekre ”előfizetve” jelenik meg a konkrét keresési kulcsszóra a tartalmunk. A vizsgálat során elemeznünk kell a versenytársakéval közös kulcsszavakat, illetve azokat, amikre megjelenik a versenytársunk, de saját vállalkozásunk nem szerepel a találatok közt. Emellett rátalálhatunk olyan kulcsszavakra, amelyek ugyan nagyon relevánsak a cégünk számára, keresettek, de a versenytársak mégsem hirdetnek rá. A versenytársaink kulcsszó-stratégiájának és forgalmi térképének ismeretében megfelelően tudjuk kialakítani a saját fizetett és organikus (relevancia szerinti előresorolás) keresési stratégiánkat.

Sajnos előfordul, hogy egy-egy népszerű kulcsszóra nem tudjuk elérni cégünk első pozíciókban történő megjelenítését (például „Legjobb biztosító társaság”), így azokra a legjobban teljesítő kulcsszavakra kell koncentrálnunk hirdetési befektetéseinket, amikre megjelenik a keresési találatok közt tartalmunk.

A titok nyitja tehát a rendelkezésre álló adatok mély elemzése. Az, hogy milyen kulcsszavakra céloznak a versenytársaink, könnyen kideríthető. A mögötte rejlő digitális marketing stratégiájukat megfejteni azonban már sokkal nehezebb feladat, pedig ez az, ami hosszú távon muníciót biztosít a versenytársakat leköröző stratégiánk megalapozásához.

 

Helyi jelenlétre koncentrálás

A „közelemben” kifejezésre egyre nagyobb számban keresnek az internethasználók, de ha nem is konkrétan ez a keresési szó kerül begépelésre, a lokális keresések aránya nagymértéket ölt a termékek/szolgáltatások iránti érdeklődések esetén.

Ha szeretnénk fodrászhoz menni, de nem tudjuk, melyik szalonba menjünk, automatikusan a Google-t nyitjuk meg, és rákeresünk a közelünkben található fodrászatra. Beírjuk a településünket, akár a pontos kerületet is, ahol lakunk, hiszen nem vagyunk általában ilyenkor hajlandóak kilométereket utazni.

Ha elemzésünk során kiderül, hogy a versenytársak nem fordítanak kellő figyelmet a lokális keresésekre, máris találtunk egy olyan hiányosságot, aminek fejlesztésével előnyt kovácsolhatunk vállalkozásunk számára.

 

Fizetett hirdetési stratégia pontos elemzése

Van arra mód, hogy pontosan megtudjuk a versenytársaink hirdetési szokásait, költési stratégiájukat, organikus és fizetett hirdetéseik közti megoszlásokat. Ezt az elemzést viszont kellő szaktudás és a megfelelő, professzinális (olykor magas havi díjú) szoftverek hiányában nehéz elvégezni.

Amelyik területen vakfoltot találunk a versenytársainknál, oda érdemes fektetni az erőfeszítéseinket.

 

Teljesítés a közösségi médiában

Ez szintén egy olyan digitális marketing terület, amit megfelelő eszközök nélkül nehéz átfogóan megvizsgálni. Nagyvonalakban elemezhető a weboldalakhoz hasonlóan: megjelenés, követői számok, posztolási aktivitások megfigyelése, pozicionálás a saját aktivitásunkhoz, megjelenésünkhöz.

Mélyebben, az adatok részletes megvizsgálásával kaphatunk információkat a követői bázis demográfiai megoszlásáról, szokásairól, közösségi médiában aktív időszakáról. Az elköteleződés mértékéből szoftverek segítségével becslést lehet adni a versenytársak médiaköltésének nagyságrendjéről.

Azt, hogy mely közösségi média felületre fókuszáljon a vizsgálatunk, nagyban függ az iparágtól, amiben cégünk működik. Egy B2B piacon működő vállalkozás számára például a LinkedIn elemzése lehet alkalmas, míg az egyéni végfelhasználóknak terméket, szolgáltatást nyújtó cég esetén – célcsoporttól függően – a Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest lehet hasznos.

 

Hogy álljunk neki?

Bizonyára ez elég soknak és bonyolultnak tűnik, de többek közt ezek az elengedhetetlen elemei egy átfogó digitális versenytárselemzésnek. A WSI több mint húszéves tapasztalatán alapuló tudást felhasználva segítünk vállalkozásának egy teljeskörű, digitális marketing versenytárselemzés elkészítésében, tanácsadásban, amely alapján megfelelő online stratégia alakítható ki, vagy visszaigazolható a már követett stratégia hatékonysága.

Lépjen kapcsolatba a WSI kizárólagos magyarországi partnerével a +36 30 4099966 telefonszámon vagy a következő linken elérhető kapcsolati adatlap kitöltésével:

 

Árajánlatot kérek digitális marketing versenytárselemzésre!