Összefoglalás: Mind a webdesign, mind a fejlesztés kihívást jelenthet, különösen akkor, ha nincs sok tapasztalatunk a weboldalak építésében. Ebben a cikkben összefoglaltuk, mit kell tudni ahhoz, hogy olyan weboldalt hozzunk létre, amely elkápráztatja látogatóinkat, és több konverziót eredményez.

 

Akár van már meglévő weboldala, akár a nulláról indul, a tervezési és fejlesztési döntései meghatározhatják, hogy mennyire sikeres vállalkozásának online jelenléte.

Ha vállalkozása van, ismernie kell a weboldal tervezését és fejlesztését. Az Ön weboldala ugyanolyan fontos, mint egy fizikai üzlet. Segít az embereknek véleményt alkotni az Ön márkájáról, és növelheti (vagy csökkentheti) az értékesítési számokat.

Az nem elég, ha van egy weboldalunk – a megfelelő weboldalra van szükségünk. A webtervezés és a webfejlesztés az a két eszköz, amellyel funkcionális, esztétikus webhelyet készíthetünk, amely megad minden szükséges információt látogatóinknak, hogy végül vásároljanak is nálunk.

 

Weboldaltervezés és fejlesztés: Mi a különbség?

Gyakran lehet hallani a webdesign és a webfejlesztés kifejezéseket felcserélve használni, és bár a kettő természetesen kiegészíti egymást, vannak köztük különbségek.

A kettő közötti különbségtétel egyik egyszerű módja, hogy a tervezés a felhasználóra, míg a fejlesztés a tervezőre összpontosít. Azonban mindkettőnek ugyanaz a célja, hogy olyan weboldalt hozzon létre, amelyet a felhasználók hasznosnak és esztétikusnak találnak.

 

Webhelytervezés

A webhelytervezés a felhasználóra összpontosít. Arra vonatkozik, hogy mit lát a felhasználó, és hogyan lép interakcióba az oldallal. A dizájnra úgy is gondolhatunk, mint látványra és interakcióra, és gyakran egy vizuális tervezőprogrammal, például az Adobe-val hozzák létre. Az olyan kifejezések, mint a felhasználói felület és a felhasználói élmény (UI és UX) (amelyekről alább bővebben is szó lesz) szintén a tervezéshez tartoznak.

 

Weboldal-fejlesztés

A fejlesztés alatt azt érthetjük, ami a színfalak mögött zajlik. Ez az összes kódolás és programozás, ami a háttérben történik, és ami a webdesignt élő weboldallá teszi. A front-end és a back-end is a webfejlesztés része. Ezeket az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk.

 

Miért fontos a webhelytervezés és -fejlesztés az Ön vállalkozása számára?

Függetlenül attól, hogy Ön egy weboldallal rendelkező üzlethelyiség, amely az online jelenlétét szeretné bővíteni, vagy ha vállalkozása teljes mértékben online működik, a weboldala létfontosságú része vállalkozásának. Ez az Ön vállalkozásának reprezentációja, és néhány ügyfél számára az egyetlen esélye arra, hogy jó benyomást keltsen.

Ahogyan nem szeretné, ha a vásárlói betérnének a kirakatába, ha az rendetlen, rendezetlen vagy rosszul megtervezett lenne, úgy nem szeretné, ha a vásárlói egy elavult, nem professzionális weboldalon próbálnának navigálni.

A weboldalának képviselnie kell a márkáját – egy könyvelőiroda honlapja sokkal másképp fog kinézni, mint egy olyan márka, amely kisgyermekeknek szánt játékokat árul. A weboldalnak gyorsan betöltődőnek, könnyen használhatónak és navigálhatónak is kell lennie. Ha a felhasználóknak jó élményt nyújt a honlapja, kedvező véleményt fognak kialakítani a cégéről.

 

A webdesignnak és -fejlesztésnek a digitális marketingstratégia részét kell képeznie

Lehet, hogy már sok időt töltött olyan hasznos tartalom létrehozásával, amelyet látogatói szeretni fognak, de az optimalizált tartalom csak egy része a keresőoptimalizálásnak (SEO), vagyis annak, hogy webhelye a keresőmotorok rangsorában szerepeljen. Az Ön webhelyének kialakítása és fejlesztése is kiemelkedő szerepet játszik a SEO-ban.

Ha például webhelye nehezen navigálható, a felhasználók (és a keresőmotorok botjai) nehezen fogják kitalálni, hogy miről is szól az oldal. Az emberek el fognak menni, ha az oldal zsúfolt, vagy olyan színeket vagy betűtípusokat használ, amelyek megnehezítik az olvasást. A magasabb visszalépési arány alacsonyabb SEO-értéket eredményez.

A Google a SEO szempontjából figyelembe veszi az oldal sebességét (az oldal betöltési idejét). Az olyan programokat, mint a Flash és a JavaScript, a botok számára kihívást jelent megérteni. A reszponzív tervezés vagy annak biztosítása, hogy webhelye többféle eszközön is jól nézzen ki, szintén kulcsfontosságú a SEO szempontjából.

 

A webdesign és -fejlesztés fő szempontjai

Az alábbiakban a webdesign és -fejlesztés néhány fő jellemzőjét mutatjuk be, amelyeket érdemes szem előtt tartani egy weboldal tervezésekor (vagy újratervezésekor). Az ezen elemek mindegyikére való gondos odafigyelés biztosítja, hogy az emberek ne csak megtalálják a webhelyét, hanem ott is maradjanak, és elvégezzék a számunkra fontos műveleteket.

 

Felhasználói felület tervezés (UI)

A felhasználói felület arra összpontosít, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. Ide tartoznak az olyan dolgok, mint a gombok és linkek, valamint a szöveg és a képek. Ez egy weboldal összes apró eleme – mindegyiküket külön-külön kell megtervezni, de mindennek össze kell állnia, hogy egy egységes webhelyet alkossanak, ahogyan azt a UX-ben legközelebb láthatjuk.

 

Felhasználói élmény tervezés (UX)

Az UX a webdesign egyik kritikus jellemzője. Ahogy a neve is mutatja, arra összpontosít, hogy a felhasználó hogyan éli meg webhelyünket. Arra vonatkozik, hogyan navigálnak a webhelyen, és hogy intuitívnak vagy zavarónak érzik-e azt. A UX a felhasználó általános élményéről szól, ahogyan a felhasználói felületben kifejlesztett elemekkel kölcsönhatásba lép, így a kettő mélyen összefügg.

 

Navigáció

A navigáció arra vonatkozik, hogy a felhasználók hogyan mozognak a webhelyen. Ez magában foglalja a menük, a kezdőlap gombok és a belső hivatkozások elhelyezkedését és működését. Több okból is azt szeretnénk, ha webhelyünk a lehető legkönnyebben navigálható lenne.

Először is, azt szeretnénk, ha a felhasználók a webhelyen maradnának. Minél tovább marad egy felhasználó, annál nagyobb az esélye a konverzióra. Továbbá, ha a felhasználók sok időt töltenek az oldalon, az azt jelzi a Google-nek, hogy az oldal értékes információkat tartalmaz, ami segíthet a jobb helyezésben.

 

Pagespeed (oldal betöltési gyorsasága)

Az átlagos emberi figyelem körülbelül nyolc másodpercig tart. A nagy sebességű internet türelmetlenné tett minket, és magas elvárásokat támaszt velünk szemben azzal kapcsolatban, hogy egy oldalnak milyen gyorsan kell betöltődnie. Ha az oldalunk nem villámgyors, a látogatók a vissza gombra fognak kattintani, és máshol keresgélnek. A tervezés és a fejlesztés egyaránt magában foglalja a megfelelő ötletek és eszközök használatát, hogy webhelye könnyű és gyors legyen.

 

Reszponzivitás

A mobiltelefonok teszik ki a teljes webes forgalom mintegy 54%-át. Ha nem úgy tervezi meg weboldalát, hogy az minden eszközön – mobilon, asztali számítógépen és táblagépen – jól nézzen ki, akkor látogatói máshová mehetnek.

Nézze meg weboldalát a telefonján. Ha kihívást jelent az olvasás, a navigáció, vagy egyszerűen csak nem tűnik esztétikusnak, akkor változtatásokat kell eszközölnie.

A Google elismerte a mobilos érzékenység szükségességét, és mostantól a mobilbarát oldalakat magasabb helyezéssel jutalmazza a találati oldalakon.

 

Egyértelmű felhívások a cselekvésre (CTA)

Önnek célja van a webhelyét meglátogató ügyfelekkel. Lehet, hogy azt szeretné, hogy vásároljanak, csatlakozzanak a levelezési listájához, vagy jelentkezzenek egy konzultációra. Bármi legyen is a kívánt művelet, egyértelmű és következetes cselekvésre való felhívásokkal (CTA) kell rendelkeznie webhelyén.

Ha például azt szeretné, hogy a látogatók feliratkozzanak a hírlevelére, akkor ezt a lehető legkönnyebben kell megtennie. A CTA-nak jól láthatónak és könnyen megtalálhatónak kell lennie. A designnak közvetlenül a CTA-hoz kell vezetnie a látogatókat.

 

Minden böngészőben működik

Az utolsó dolog, amit szeretne, egy olyan weboldal, amely Safariban remekül betöltődik, de Chrome-ban összeomlik. Egy webfejlesztő gondoskodik arról, hogy webhelye minden böngészőben tökéletesen nézzen ki és működjön.

 

Márkaépítés

Számos módja van annak, hogy a márkáját az egész webhelyén kifejezésre bocsássa. Bizonyos színek, betűtípusok és képtípusok használatával, valamint a logójával egységesen tarthatja webhelyét. A webhelyén mindennek azt a konkrét terméket vagy szolgáltatást kell közvetítenie, amelyet vállalkozása kínál.

 

Vizuális tervezés

Az Ön webhelye mindenekelőtt azért van, hogy hasznos információkat nyújtson ügyfeleinek. A vizuális design azonban szintén alapvető fontosságú. A webdesign esztétikai trendjei folyamatosan változnak. Weboldalának lépést kell tartania ezekkel a trendekkel, miközben hűnek kell maradnia márkájához.

 

Elkötelezettség

Webdesignjával kapcsolatban mindennek magával ragadónak kell lennie. Azt szeretné, ha a látogatókból vásárlók válnának, és ez csak akkor történhet meg, ha webhelye fenntartja a figyelmüket. Ha a tartalma jó, a dizájnja pedig funkcionális és élvezetes, a látogatók sok időt fognak eltölteni az oldalain való mozgással, és ezután konvertálni fognak.

 

Intuitivitás

Ahogyan a keresőmotorok is megpróbálják megérteni, hogy mit akarnak a felhasználók, és megmutatják nekik, hogy mit szeretnének, egy intuitív webhely a kívánt művelet elvégzéséhez vezeti a felhasználókat. Az Ön webhelye például tartalmazhat egy blogbejegyzést, amely más bejegyzéseket és oldalakat ajánl az Ön webhelyén, amelyekre a vásárló valószínűleg továbblép.

A webhelye képes lehet arra is, hogy megjósolja, hogy a látogató hol tart az értékesítési tölcsérben, és ennek megfelelően irányítja a látogatót.

 

A tervezés és a tartalom együttműködik

A design azért van, hogy támogassa és népszerűsítse a tartalmat. Végül is a látogatók nem azért jönnek a webhelyére, hogy lássák, milyen színsémát választott a webhelyére. Ehelyett azért jönnek, mert problémájuk vagy igényük van. A tartalom, nem pedig a dizájnja nyújthat számukra megoldást.

A tervezés és a fejlesztés azért van, hogy támogassa ezt a tartalmat. A designnak ki kell egészítenie a tartalmat, és soha nem szabad elvonatkoztatnia tőle.

 

Hibakezelés

A webfejlesztés egyik legnagyobb célja a hibák megelőzése. Hibák azonban előfordulnak. A fejlesztés egyik legfontosabb gyakorlata a hibakezelés, vagyis az, hogy webhely mit mond a látogatónak, ha hiba történt. Ha nincs hibaüzenet, vagy ha az zavaros vagy nem segítőkész, a látogatók frusztráltak lesznek. A helyes hibakezelés növelheti az általános UX-et.

 

Űrlapok

Ha bármilyen típusú űrlap van a webhelyén, azt szeretnénk, ha azok megfelelően működnének és könnyen használhatóak lennének. A felhasználóknak nem szabad, hogy át kelljen ugraniuk egy űrlap elküldéséhez, akár az e-mail címüket gyűjtik, hogy kedvezményt küldhessenek nekik, akár releváns információkat adnak meg egy vásárlás lebonyolításához.

Az űrlapoknak könnyen megtalálhatónak kell lenniük, és csak a releváns információkat kell megadniuk. Ne kérjünk több információt, mint amennyire szükségünk van. Az űrlapoknak azt is világosan meg kell határozniuk, hogy a felhasználónak mit kell tennie. Az olyan funkciók, mint például a kurzor automatikus áthelyezése a következő lapra, szintén hasznosak.

 

Weboldal tervezés és fejlesztés: KPI-k: Figyelembe veendő KPI-k

Egy szépen megtervezett weboldal csodálatos, de fontos látni, hogy az oldal valóban úgy konvertál-e, ahogyan szeretnénk. Számos kulcsfontosságú teljesítménymutatót (KPI) kell figyelembe vennünk.

A fő KPI, amit érdemes megnézni, a konverziós arány, vagyis a weboldalon a kívánt műveletet végrehajtó emberek száma a látogatók összlétszámához képest. Ez a KPI azért fontos, mert nem számít, hány látogatója van, ha a webhely nem konvertál.

A visszafordulási arány és a munkamenet időtartama szintén fontos. A visszalépési arány a webhelyét meglátogató, de semmilyen műveletet nem végző személyek száma. A magas visszafordulási arány azt jelzi a Google-nek, hogy az Ön webhelye nem hasznos. A munkamenet időtartama azt is megmutatja, hogy a látogatók mennyi ideig maradnak a webhelyén. E három KPI segítségével képet kaphat arról, hogy sikeres-e a designja.

 

Az ismétlés fontossága

Lehet, hogy néhány évvel ezelőtt egy hihetetlen weboldalt indított el. Talán az elmúlt néhány hónapban indított egy nagyszerű weboldalt. Nem számít, mikor indult el a webhelye, az iteráció a webdesign szerves részét képezi. A technológiai világ gyorsan fejlődik, és ha versenyképes akar lenni, lépést kell tartania vele.

 

Egy két évvel ezelőtti, korszerűnek számító webhely már nem aktuális. Még ha önnek még mindig jól is néz ki, a látogatók számára, akik sok időt töltenek az interneten, elavultnak tűnik. Az internet gyorsan változik, és az emberek véleménye az UX-ről idővel változik. Rendszeresen frissítenie kell, hogy naprakész maradjon.

Amikor elindítunk egy új webhelyet, a munka még nem ért véget. Néhány hónap múlva rengeteg adat áll majd rendelkezésünkre, és látni fogjuk, mi működik és mi nem. Iterálnunk kell, hogy folyamatosan javítsuk és növeljük a KPI-ket.

 

Búcsúzó gondolatok

Akár már meglévő weboldallal rendelkezik, akár a nulláról indul, a tervezési és fejlesztési döntései meghatározhatják, hogy mennyire sikeres vállalkozásának online aspektusa.

Mind a webdesign, mind a fejlesztés kihívást jelenthet, különösen akkor, ha nincs nagy tapasztalata a weboldalak készítésében. Ha készen áll arra, hogy olyan weboldalt hozzon létre, amely elkápráztatja látogatóit, és több konverziót eredményez, mi segítünk. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy megbeszélhessük, mit tehetünk Önért.