Milyen hatásai vannak az iOS és a Google frissítéseinek 2021 májusától a digitális marketingre?

 

Májusban két fontos update is életbe lépett, amelyek közvetlenül befolyásolják életünket az online térben. Az Apple frissítése csak az iOS felhasználókra, a Google újítása azonban minden weboldalra kifejti hatását. De hogyan hatnak ezek a változások az Ön vállalkozására és hirdetési stratégiájára? Cikkünkből kiderül!

 

IOS 14.5 frissítés és hatásai

A frissítés azokra a vállalkozásokra van nagy hatással, amelyek rendszeresen alkalmaznak Facebook- és Instagram-hirdetéseket marketingstratégiájuk részeként.

 

Opt-out lehetőség

Az iOS 14.5 legnagyobb, a Facebook hirdetéseket érintő módosítása lehetővé teszi az iPhone-felhasználók számára, hogy ne engedélyezzék harmadik applikációk nyomon követését. A frissítés után, amikor letöltünk egy olyan alkalmazást az App Store-ból, amely engedélyezi a nyomon követést, egy üzenet jelenik meg. Ez az új felugró üzenet az átláthatóságot hivatott elősegíteni, és lehetővé teszi a letöltő számára, hogy lemondjon az alkalmazásokon keresztül végzett követésről.

De mit jelent ez számunkra? Ahogy egyre többen mondanak le a nyomon követésről, a hirdetések személyre szabása kezd egy kicsit korlátozottabbá válni. Ez azt jelenti, hogy azok a célzott hirdetések, amelyeket a Facebookon létrehozott, már nem ugyanolyan célközönséggel fognak rendelkezni, mint a frissítés előtt. Ne aggódjon azonban túlságosan, mert az iPhone-felhasználók bármikor visszaléphetnek a hirdetések és a nyomon követésbe. Emellett kiválaszthatják azokat az alkalmazásokat is, amelyekkel nem bánják, ha követik a szokásaikat.

 

Kisebb láthatóság

Az új frissítéssel a Facebook-hirdetések kevesebb láthatóságot kapnak, mint korábban. Mindazok a felhasználók, akik mostantól lemondanak a nyomon követésről, nem fognak szerepelni a Facebook-hirdetések célzási stratégiájában. Ennek ellenére az iOS 14.5-tel számos előnyre is számítunk a Facebook-hirdetések terén.

Mivel a frissítés megköveteli az iPhone-felhasználóktól, hogy tudatos döntést hozzanak arról, hogy engedélyezik vagy nem engedélyezik a nyomon követést, aki beleegyezik, még értékesebb közönséggé válik! Ez azt jelenti, hogy minden elköltött forint nagyobb eséllyel válhat eredményessé. Ha lebontjuk, a Facebook-hirdetések célcsoportjai csak azokat a potenciális ügyfeleket fogják tartalmazni, akiket elég erősen érdekel ahhoz, hogy beleegyezzenek a nyomon követésbe.

Bár úgy tűnhet, hogy senki sem fog a nyomon követés mellett dönteni, így a Facebook hirdetések elavulttá válnak, ez a helyzet nem olyasmi, amit még nem láttunk! Gondoljunk csak vissza az e-mail marketing korai változásaira, amelyek miatt az egyénnek tudatosan be kellett jelentkeznie az e-mail kampányokba. Eleinte úgy tűnt, hogy az e-mail veszíteni fog, de idővel egyre többen és többen jelentkeztek be, hogy e-maileket kapjanak.  Úgy gondoljuk, hogy az iOS 14.5 változásával kezdetben csökkenni fog a felhasználók száma, de azok, akik később úgy döntenek, hogy szelektíven jelentkeznek be, nagyszerű közönséggé válnak.

 

Korlátozott nyomonkövetési lehetőségek

Az iOS 14.5 módosítása az eseménykövetés, a célközönség, a riportkészítés és a hozzárendelés néhány elemét is érinti, mivel a jelentett információk mennyiségének korlátjai vannak. Ez a változás a frissítéssel együtt jár, de a Facebook már elkezdte a jelenlegi hirdetőknek a Hirdetéskezelőben értesítéseket mutatni arról, hogy milyen frissítéseket kell elvégezniük a fiókjaikban és a kampányaikban.

Bár az iOS 14.5 frissítésében bekövetkező változások többsége viszonylag egyszerű, előfordulhat, hogy a weboldal vagy az alkalmazás konfigurálásához szükség lehet egy olyan személy segítségére, aki jobban ért a konfiguráláshoz. Lehet, hogy cégének szüksége lesz egy marketingcég szakmai útmutatására a Facebook-hirdetési eredmények beállításához és maximalizálásához.

 

Google Core Web Vitals frissítés

 

A felhasználói élmény SEO rangsorolási tényezővé válik

2020 május elején a Google bevezetett egy sor, a sebességgel, a reszponzivitással és a vizuális stabilitással kapcsolatos mérőszámot, hogy segítse a webhelytulajdonosokat a felhasználói élmény mérésében. Az új mérőszámok a Core Web Vitals nevet viselik, és 2021 májusától rangsorolási jelek lesznek. Ezek az új mérőszámok a régi oldalélmény-mérőszámokkal kombinálva 2021-ben létrehozzák az új Page Experience rangsorolási faktort.

Bár a régi mérőszámok nem változnak, az új Core Web Vitals bevezetése megváltoztatja a Google oldalélmény mérésének módját. A Core Web Vitals – a mobilra optimalizálással, a biztonságos böngészéssel, a HTTPS-el és az interstitialok hiányával egybeépítve – hatással lesz az oldalélményre vonatkozó keresési jelzésekre, és az optimalizálás során prioritást kell élveznie. Az új rangsorolási jel legnagyobb változása, hogy a Google a Core Web Vitalsból összegyűjtött helyszíni adatok kiértékelésével fogja mérni az oldalak sebességét. Ez azt jelenti, hogy a valódi felhasználók tapasztalatainak tükrében vizsgálja majd a webhelyét.

 

Melyek az alapvető webes mutatók (Core Web Vitals)?

Egyszerűen fogalmazva, a Core Web Vitals egy sor valós, felhasználó-központú mérőszám, amely számszerűsíti a felhasználói élményt. Az új Core Web Vitals a felhasználói élmény három aspektusára összpontosít: betöltés, interaktivitás és vizuális stabilitás.

 

  • Largest Contentful Paint (LCP): Az oldal fő tartalmának betöltéséhez szükséges időt méri.
    • Ajánlás: Az LCP-nek az oldal első betöltésétől számított 2,5 másodpercen belül kell bekövetkeznie.
  • First Input Delay – Első bemeneti késleltetés (FID): Azt az időt méri, amely alatt az oldal interaktívvá válik.
    • Ajánlás: Az oldalak FID-jének 100 ms-nál rövidebbnek kell lennie.
  • Cumulative Layout Shift – Halmozott elrendezési eltolódás (CLS): A tartalom stabilitását méri. Ez azt jelenti, hogy a CLS méri az oldalon bekövetkező váratlan elrendezésváltozásokat.
    • Ajánlás: Az oldalak CLS-értékének 0,1-nél kisebbnek kell lennie.

 


A legfontosabb dolog, amit a frissítésekkel kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a digitális világban mindig történnek változások. Az iOS 14.5 által a Facebook-hirdetésekkel kapcsolatos változások és a Google újítása újragondolást igényelnek a vállalkozások és a hirdetők részéről, de nem adnak okot aggodalomra! Egyedi márkaépítéssel, személyre szabott kampányokkal és szakértői hirdetési és optimalizálási stratégiával a Facebook-hirdetés ugyanolyan nagy szerepet játszhat marketingtervében, mint korábban. A Google új mérőszámai segítségével pedig új eszközt kaptunk a kezünkbe, amellyel könnyebbé válik weboldalunk még felhasználóbarátabbá tétele.

 

Ha szeretné vállalkozását biztonságban tudni és kihasználni a frissítések nyújtotta lehetőséget a javulásra, lépjen velünk kapcsolatba, hogy szakértő csapatunk segíthessen Önnek!

 

Források:

Blue Tangerine: How does the iOS update affect Facebook advertising https://www.bluetangerine.com/blog/marketing/how-does-the-ios-update-affect-facebook-advertising

3Q Digital: Core Web Vitals: What Google’s 2021 Update Means https://3qdigital.com/blog/core-web-vitals-what-googles-2021-update-means/