A verseny természetes az üzleti életben, különösen az e-kereskedelmi márkák esetében, ahol nemcsak a helyi versenytársak miatt kell aggódnunk.

Az ügyfeleket elárasztják a lehetőségek, és gyorsan meg akarják érteni, mi különbözteti meg az egyik terméket vagy márkát a másiktól. Ha jól ismeri saját magát és termékeinek pozícionálását, akkor a különbség a kitűnés és a beleolvadás között lehet.

Ezért kulcsfontosságú, hogy minden vállalkozó megértse, hogyan lehet azonosítani az egyedi termékajánlatot (USP), amely segít a márkaépítésnél és a marketingdöntések meghozatalában.

 

Mit jelent az egyedi értékajánlat?

Az egyedi értékajánlat, amelyet általánosabban USP-ként emlegetnek, az az egyetlen dolog, amely jobbá teszi vállalkozását, mint a verseny többi tagja. Ez egy speciális előny, amely kiemeli vállalkozását a piac többi vállalkozásához képest.

A kialakult és szándékos USP kialakítása segít összpontosítani marketingstratégiáját, és befolyásolja az üzenetküldést, a márkaépítést, a szövegírást és más marketing döntéseket. Lényegében az USP-nek gyorsan válaszolnia kell a potenciális vevő legközvetlenebb kérdésére, amikor az Ön márkájával találkozik:

“Mi különbözteti meg a versenytől?”

Az USP kihangsúlyozza az erősségeit, és azon kell alapulnia, hogy mi teszi a márkáját vagy termékét egyedülállóan értékesé az ügyfelek számára. Az „egyedi” lét önmagában ritkán erős USP. Meg kell különböztetnie valamilyen szempontot, amelyet a célközönsége érdekel, különben az üzenetküldése közel sem lesz olyan hatékony.

A jól megfogalmazott USP-nek a következőknek kell lennie:

  • Kifejező, de védhető: Egy konkrét álláspont, amely arra kényszerít, hogy felvegye a versenyt a konkurens termékek ellen, és ami emlékezetesebb, mint egy általános álláspont, például „kiváló minőségű termékeket árulunk”.
  • Arra összpontosítva, hogy ügyfelei mennyire értékelik: Az „egyedi” nem számít sokat, ha ez nem az, amire a megcélzott ügyfelek valóban törődnek.
  • Több, mint szlogen: Bár a szlogen az egyik módja az USP kommunikációjának, ez egy olyan dolog is, amelyet megtestesíthet vállalkozásának más területein, a visszárukezeléstől kezdve az ellátási láncig.

Nem feltétlenül egyedinek kell lennie annak, amit elad, de annak az üzenetnek meg kell különböztetnie önt a versenytársaktól.

 

Mi nem USP?

A konkrét marketing ajánlatok – például 10% kedvezmény, ingyenes szállítás, 24/7 ügyfélszolgálat vagy visszáru szabályzat – nem USP-k. Bár meggyőzőek és hatékonyak, önmagukban sem egyedülállóak, és nem is olyan pozíciók, amelyeket könnyű megvédeni, mivel bármelyik versenytársa le tudja másolni őket.

Az egyedi értékajánlat egy olyan kijelentés, amelyet megtestesít, amely megkülönbözteti termékeit és márkáját versenytársaitól.

Az USP nem csak a header szövege a kezdőlapon. Ez a kisvállalkozások álláspontja általában, amely beépülhet termékeibe, márkájába, az Ön által nyújtott tapasztalatokba és az ügyfelek bármely más érintkezési pontjába.

Példákkal lehet a legjobban megérteni, hogy mi alkotja az erős USP-t. Az alábbiakban öt példát olvashat az egyedi értékajánlatokra, amelyek helytállnak, és mindannyian inspirálódhatunk belőlük.

 

5 példa az egyedülálló értékajánlatokra

1) Saddleback Leather

Az egyik első dolog, amit észrevesz a Saddleback Leather webhelyén, az a híres szlogen: „Harcolnak majd érte, ha meghaltál.”

Ez egy olyan mondat, amely azonnal átadja a Saddleback termékeinek egyedi értékét szlogenükben: ez a termék olyan jól van felépítve, hogy túl fogja élni a tulajdonosát. Az üzenetküldés közvetlenül utal a 100 éves garanciájukra is, amely támogatja az ígéretet azzal a garanciával, hogy a termékek több mint egy életen át tartanak.

A hosszú élettartam, különösen a drága, mindennapi hordozható termékek esetében, mindenképpen egyedülálló eladási pont, különösen, ha sok versenytárs arra összpontosít, hogy termékeiket státusszimbólumként pozicionálják, amelyeket a fogyasztók le akarnak majd cserélni a trendek megváltozásával.

Amikor termékeik olcsó másolatai elkezdtek megjelenni a piacon, a Saddleback Leather kihasználta az alkalmat arra, hogy létrehozzon egy okos “hogyan készül” videót, amely megerősítette saját kézművességük minőségét.

 

2) Pipcorn

Előre kipattogtatott kukoricát lehet vásárolni a helyi kisboltban, a „mini-pattogatott kukorica” azonban önmagában nem nagy USP.

Ehelyett a Pipcorn nagyszerű példa egy olyan márka esetében, amely sajátosságokat használ arra, hogy saját egyedi helyét kreálja meg a piacon, és inkább arra koncentrál, hogy mi teszi termékét intelligens választássá az egészségtudatos vagy vegán fogyasztók számára.

Az olyan kifejezések, mint a „természetes alapanyagokból”, „teljes kiőrlésű” és „kis adagok” láthatók a csomagoláson, és webhelyük kiemeli az egyéb egészségügyi előnyöket, például a gluténmentességet, GMO mentességet és az antioxidánstartalmat. A Pipcorn azt is megemlíti, hogy mennyire egészséges a snack, ahelyett, hogy csak annyit mondana, hogy felsorolja azokat, és felsorolja a különbségeket, amelyek ügyfeleiknek fontosak lesznek.

Azáltal, hogy terméküket a jelenlegi egészségtudatos trendek köré helyezik, képesek létrehozni egy olyan USP-t, amely nemcsak aktívan segíti új ügyfelek elérésében, hanem a pattogatott kukoricát is prémium termékként értékesíti.

 

3) Death Wish Coffee

Sok kávézó és pörkölő állítja, hogy náluk elérhető a „legfinomabb pörkölésű” vagy a „leggazdagabb” csésze kávé. A Death Wish Coffee azonban úgy döntött, hogy kielégíti azokat, akiknek további rúgásra van szükségük, ahelyett, hogy eladnák a „világ legerősebb kávéját”.

A Death Wish Coffee kiváló példa egy olyan termék kifejlesztésére, amely egyedi értékajánlaton alapul, amelyet nagyrészt érintetlenül hagytak a zsúfolt kávépiacon. Ez nem olyan álláspont, amely azonnal vonz mindenfajta kávéivót, de a termék határozottan vonzza a fogyasztók egy bizonyos szegmensét, és nehéz utánozni.

Amellett, hogy bátran deklarálják a helyszínen és a csomagoláson, és lebontják az elkészítés módját, teljes visszatérítést is kínálnak mindazoknak, akik azt mondják, hogy a kávé nem volt a legmerészebb ital, amit valaha is kaphattak.

 

4) Muse

A Muse figyelemre méltó példa arra, miért van szüksége USP-re akkor is, ha termékei valóban egyediek. A Muse az első olyan fogyasztói eszköz, amely valós idejű visszajelzést adhat agyad tevékenységéről meditálás közben.

Ők az elsők abban amit csinálnak, de ha nincsenek közvetlen versenytársaik, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs versenyük.

Ebben az esetben a Muse legnagyobb versenytársa a status quo: segítség nélküli meditáció. Tehát az USP-jük természetesen a meglévő gyakorlatod fejlesztésére irányul, hogy „a lehető legtöbbet hozza ki a meditációból”.

Tartalmukban és marketing üzeneteikben mind a mediációra általában, mind pedig a termékük által segített meditációra építenek. Ez egy okos példa arra, hogy elismerjük azt a normát, hogy valóban más megoldásként helyezzük el magunkat.

 

5) Taylor Stitch

A Taylor Stitch egy ruházati vállalat, amely a közösségi finanszírozásra (crowdfunding) támaszkodik új termékek kifejlesztése érdekében. Míg egyes fogyasztók elkomorodhatnak a márkaépítéstől, amely kihasználja a tömeges finanszírozást, itt ez nem így van, mert a USP részévé tették.

Taylor Stitch sikeresen átalakítja a közösségi finanszírozást versenyelőnnyé: „Új termékeket tervezünk. A tömeg finanszírozza őket.

Azonnal értesítik az ügyfeleket arról, hogy az új termékek közösségi finanszírozása miért nyújt előnyöket a hagyományos saját vagy befektető által finanszírozott üzleti modellekkel szemben. Az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy:

  •      20% -ot megtakarítanak az előrendeléssel.
  •      Jobb a környezet számára.
  •      Akkor kapják a kezükbe ezeket a termékeket, amikor ténylegesen használnád őket.

Ezek a tömeges finanszírozás alapelvei, amelyeket felszínre hoztak és értéket jelentettek az ügyfél számára – nehéz vitatkozni a pénzmegtakarítással és a környezetbarátabbá válással, és egy olyan vállalkozás támogatása, amelyben hiszel, szintén jó bónusz.

A nem konvencionális üzleti modelljük ilyen módon történő pozicionálásával a potenciálisan kockázatos előrendelési folyamatot vonzó marketinglehetőséggé alakítják.

 

Hogyan fogalmazhatja meg saját egyedi értékajánlatát

Most, hogy megvizsgáltunk öt példát más vállalkozások erős USP-jére, elgondolkodhat azon, hogyan lehetne létrehozni, feltárni vagy finomítani saját egyedi eladási ajánlatát.

Minden USP egyedi bizonyos értelemben, de ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan folyamat, amelyet követhetne, hogy jó úton haladjon. Így írhatja meg a sajátját:

1) Készítsen listát a márka összes lehetséges megkülönböztetőjéről és arról, hogy mit árul. És pontosítson. A kitörő termékek és a meggyőző marketing üzenetek a pontosságra támaszkodnak: megoldják a pontosan megfelelő problémát, és saját szavaikkal kommunikálnak, amelyek előnyöket jelentenek az ügyfelek számára.

2) Elemezze a versenytársait. Kik a versenytársak és mik az USP-k? Keressen olyan hiányosságokat, ahol esetleg másképp mutathatja be márkáját. Az ugyanabba a kategóriába tartozó termékek rendkívül különböző módon helyezhetők el – például a lábbeli hangsúlyozhatja a stílust, a kényelmet vagy a tartósságot.

3) Hasonlítsa össze a legegyedibb ajánlatokat a közönség igényeivel. Van-e olyan ügyféligény, amelyet nem sikerült kielégíteni? Lát-e olyan fájdalompontokat, amelyekhez kielégíthet, de versenytársai nem?

4) Vesse össze az adatokat. Vegye át a megtanult információkat, és szúrja át azokat, hogy kiemelje a legerősebb USP-t.

5) Gondoljon életképes módszerekre, amelyek alkalmazásával segítheti vállalkozását. Megfelelően alkalmazva az USP a vállalkozás különböző területeire szőhető, a márkanévtől a visszárukezelésig.

 

Miután homályos elképzelése van arról, mi az USP, segíthet, ha ezt képletként képzeli el:

[A MÁRKA] a [TERMÉK / SZOLGÁLTATÁS] ajánlatot kínálja a [CÉLPIAC] számára a [ÉRTÉKAJÁNLAT] keretében.

A [VERSENYTÁRS] -sal ellentétben mi [KULCSDIFFERENCIÁLÓ]-val nyújtunk mást.

Ez nem pontosan az, amit hirdet a webhelyén, de segít abban, hogy tisztázza az USP-t, a közönségét és az esetleges konkrét különbségeket, amelyeket érdemes kiemelni.

 

Egyedi értékajánlatok: A versenyelőny meghatározása

Az USP nem csupán meggyőző szöveg a kezdőlapon. Végső soron az, hogyan helyezi el termékeit vagy akár az egész vállalkozását a világ többi része mellett.

Termékeinek nem kell önmagukban egyedülállóaknak lenniük ahhoz, hogy erős egyedi értékajánlatuk legyen. Ehelyett keressen egy helyet a piacon, ahová lerakhatja a versenytől viszonylag érintetlen zászlót.

Lehet, hogy tucatféleképpen értékesítheti termékeit, de a USP az a nagy ötlet, amely a legjobban pozicionálja a márkáját aszerint, hogy mi érdekli ügyfeleit. Ha segítségre lenne szüksége márkája USP-jének meghatározásában, vegye fel velünk a kapcsolatot!