Ahogy belemerül a digitális marketing, a SEO és a fizetett keresőhirdetés világába, valószínűleg egy teljesen új szókinccsel és fogalmakkal fog találkozni. Ha még nem tette volna, biztosan felmerülnek kérdései azzal kapcsolatban, hogyan illeszkednek a céloldalak a digitális marketingstratégiájába. A landing page kialakítása egyszerű feladatnak hangzik, és az is lehet, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy a landing page-ek létfontosságúak a lead konverzió szempontjából.

 

Mi az a Landing Page?

A céloldal bármely olyan weboldal, amelyre a fogyasztó eljuthat, de a marketing területén ez általában egy önálló, a honlapjától vagy bármely más oldaltól elkülönülő oldal, amely egyetlen célt szolgál. A landing page a tartalomban tett ígéretek folytatása. Lényegében ez a következő lépés afelé, hogy a látogatóból ügyfél legyen. A landing page lehetővé teszi, hogy cserét, valamilyen különleges ajánlatot, információt vagy üzletet tegyen, cserébe az elérhetőségi adatok megadásáért.

A leszállóoldalak lehetnek átkattintásosak, amelyek egy másik oldalra, például az e-kereskedelmi oldaladra vezetnek, vagy leadgeneráláson alapulóak. A leadgeneráló céloldalak jellemzően olyan elemeket kínálnak, mint például egy e-könyv, ingyenes próbaverzió, versenyre való nevezés vagy webináriumra való regisztráció a kapcsolati adatok megadásáért cserébe. Egy jó landing page úgy végzi el a feladatát, hogy meggyőzi a potenciális ügyfelet arról, hogy megéri megadni személyes adatait cserébe azért, amit Ön kínál. A leszállóoldalakat általános keresésen vagy a vállalati weboldalán keresztül lehet megtalálni, ami növeli annak valószínűségét, hogy egy potenciális ügyfél ott köt ki.

 

A landing oldalak különböző típusai

Általános szabályként a landing oldalak használata lehetővé teszi, hogy a kattintás utáni sorrendet egy külön oldallal fejezze be, amely megmutatja a látogatónak, hogy jó helyen landolt. A zsúfolt kezdőlapok vagy termékoldalak elkeveredhetnek, míg a céloldalak egyértelművé teszik, hogy a látogató átkattintása milyen eredményt eredményez. A landing page elkészítésével finomítja és javítja a látogatói interakciót, és ezáltal növeli a konverzió esélyét. Azt is biztosítja, hogy többet kapjon a PPC-költéséből – Ön már fizetett ezért a kattintásért, és egy landing page segít abban, hogy megérje. Még tovább növelheti a konverzió lehetőségét, ha gondoskodik arról, hogy a megfelelő típusú landing page-et használja. Nézzük meg a landing page fajtákat és azt, hogy mire használják őket.

 

Landing Page vs. Weboldal honlapja

Először is, néhányan talán elgondolkodnak azon, hogy miért is kellene landing page-ekkel bajlódniuk, ha az elsődleges cél az, hogy a látogatókat a honlapjukra tereljék?

A kezdőlapok sok információt tartalmaznak, és arra invitálják a felhasználókat, hogy navigáljanak a különböző helyekre. Ha egy látogató egy konkrét céllal érkezik a honlapodra, előfordulhat, hogy elfordul, ha először több különböző szolgáltatást és terméklehetőséget kell átnéznie. A honlap fő célja, hogy a felhasználókat más oldalakra irányítsa, ahol megtalálják a kívánt információkat.

A honlapja általános, míg a landing page célzott és specifikus. Míg a kezdőlap tovább vonzza a látogatókat a weboldalába azáltal, hogy bemutatja az összes lehetőséget, amit vállalkozása kínál, a céloldal egyetlen egyszerű és egyértelmű felhívást kínál a cselekvésre.

 

Lead Generation Landing Page

A leadgeneráló vagy leadgyűjtő céloldal elsősorban arra szolgál, hogy adatgyűjtő űrlap segítségével gyűjtsön leadeket. Ezek az oldalak nagyon sokoldalúak, de leggyakrabban az értékesítési tölcsér közepén használják, azon a ponton, amikor az ügyfelek értékelik az Ön kínálatát, és a konverzió vagy a továbblépés szándékának küszöbén állnak. Egyszerre jelentenek kérést és jutalmat. A jutalom az a konkrét ajánlat, amelyet a leadek megszerzése érdekében népszerűsít, a kérés pedig az az információ, amelyet az űrlapon kér. A kérésnek és a jutalomnak jól kiegyensúlyozottnak kell lennie. Bármit is népszerűsítesz, meg kell érnie, hogy az ügyfél felajánlja neked az adatait és felvegye a levelezőlistádra.

 

Click-Through Landing Page

A lead-generáló oldallal ellentétben, amely egy űrlap használatára támaszkodik, az átkattintásos oldal definíció szerint olyan, amely egyáltalán nem igényel űrlapot. Ez egy egyszerű közvetítő a hirdetésed és az oldal között, amelyre végül az ügyfeleidet irányítani szeretnéd. Gyakran használják például egy hirdetés és egy bevásárlókosár összekapcsolására. Csak egy egyszerű és rövid magyarázatot igényel arról, hogy a látogató mit talált az átkattintással, valamint egy merész és félreérthetetlen felhívást a cselekvésre a végső célpontra mutató linkkel.

 

Squeeze Page

A leadgeneráló oldalhoz hasonlóan a squeeze page is adatgyűjtésre szolgál. A lead-generáló oldaltól eltérően azonban általában az értékesítési tölcsér tetejéhez közel alkalmazzák, és egyetlen célja az e-mail címek gyűjtése, hogy a potenciális érdeklődőket egy általános levelezőlistára felvegyék. Ezek rövid, egyszerű céloldalak, merész címekkel és minimális tartalommal. Az egyértelmű cselekvésre való felhívás nem hagy kétséget az olvasó számára, hogy mit várhat az átkattintástól. A rövid űrlap mellett egyrészt egy linknek kell lennie, amely a következő lépésre vezeti az olvasót, másrészt egy kilépési lehetőségnek, ha a látogató nem kíván továbblépni.

 

Értékesítési oldal

Az értékesítési oldal gyakran a legnehezebben tervezhető. Ezzel az oldallal már nem egyszerűen csak érdeklődőket keres. Ez egy olyan oldal, amelyet közvetlenül a tölcsér alján használna, és meg kell győznie az embereket a vásárlásról, ami teljesen más tételt jelent, mint egy egyszerű kérés és jutalom kombináció. Az oldal létrehozása, a szövegezéstől a dizájnig, egy csipetnyi finomságot és az ügyfelek igényeinek és az értékesítési útvonalban elfoglalt helyüknek a teljes megértését igényli. Ezen a ponton vagy túl keményen eladhatod, és elfordulhat az ügyfeled, vagy alulértékelhetsz, és így is elveszítheted az eladást. Ez az a pont, ahol a jó öreg eladhatóságot be kell építeni a tervezésbe és a kommunikációs taktikába.

Az oldal hossza nagyban függ a termékétől és attól, hogy mennyit kell mondania ahhoz, hogy elmagyarázza az értékét az ügyfeleknek. A hosszúságtól függetlenül szükség van egy részletes bemutatóra, amely világosan bemutatja ezt az értéket, azzal a céllal, hogy rávegye őket, hogy kattintsanak a gombra és vásároljanak.

 

Infomercial

Lehet, hogy azt gondolja, hogy az infomercials az 1990-es évek késő esti televíziós reklámjainak reliktuma, de sok vállalkozás nagyon sikeresen építi be értékesítési technikáikat digitális stratégiáiba, különösen speciális landing page-ek formájában. Az infomercial landing page-ek éles ellentétben állnak a squeeze vagy lead-generáló oldalakkal, mivel míg e két fajtát a rövidség jellemzi, az infomercialek hosszú, kidolgozott történetet mesélnek el az olvasóknak, olyan szöveggel, amely az éjszakai értékesítés mestereinek érzelmes és izgalmas modorát idézi. A cél az, hogy az olvasók tovább lapozzanak, és rávegyék őket a vásárlásra.

 

Splash oldal

A Splash oldalak az értékesítési tölcsér bármely pontján használhatók, és talán ezek a legegyszerűbb céloldaltípusok. Jellemzően nagyon kevés szöveggel, egy vagy két merész képpel és nagyon egyszerű kommunikációval rendelkeznek, általában egy bejelentéssel vagy egy egyszerű “igen” vagy “nem” kéréssel. Megkérhetik az olvasót, hogy ellenőrizze az életkorát, vagy válassza ki a nyelvi preferenciáját, mielőtt továbblépne a weboldalára. Nem adatgyűjtésre vagy leadek generálására szolgálnak, és csak arra szolgálnak, hogy nagyon alapvető információkat nyújtsanak a látogatóknak, mielőtt belépnének a weboldalára.

 

Vírusos céloldalak

A vírusos céloldalak célja elsősorban a márkaismertség növelése. Bár általában tartalmaznak hivatkozásokat a vállalati webhelyre vagy más weboldalra, ezek általában finoman és visszafogottan kerülnek bemutatásra. A fő kulcsok itt a tartalom, amelynek elég informatívnak és/vagy szórakoztatónak kell lennie ahhoz, hogy lekösse az olvasót, és remélhetőleg arra késztesse, hogy megossza az oldalt, valamint az oldal közösségi médián keresztül történő megosztásának lehetősége. A tartalom lehet írott szöveg, de tartalmazhat videókat, képeket vagy akár játékokat is.

 

Microsites

A microsite, ahogy a neve is mutatja, egy dedikált, miniatűr weboldal. Egy adott kampányhoz vagy egy célzott értékesítési céllal készül. Több, mint egyetlen oldal, de még mindig egyfajta landing page-ként írják le, mivel az értékesítési és promóciós erőfeszítések egy adott szempontjára van elkülönítve. A mikrooldalakat az online hirdetések vezérlik, vagy a televíziós reklámkampányok mellett működnek.

 

Miért használjunk landing oldalakat?

Ön nagyszerű munkát végzett a márkája felépítésében és az azt reprezentáló weboldal létrehozásában. Most már meg kell győződnie arról, hogy mindez a kemény munka értékesítésben is megmutatkozik. Ha hatékony leadkonvertálási eszközt keres, a landing pages mindenképpen a megfelelő megoldás.

A céloldal nagyszerű módja a forgalom növelésének, a SEO javításának és a márkaépítésnek. Egy hatékony PPC-stratégia részét is képezheti. A B2B vállalkozások mintegy 68%-a használ céloldalakat a későbbi konverzióhoz szükséges leadek generálására. Szerencséjére ezeknek a kattintásoknak a 44%-a a kezdőlapokra irányul, ami, ahogyan azt majd megbeszéljük, nem jó stratégia. A landing oldalak egy adott termékhez, szolgáltatáshoz vagy ajánlathoz vezetik az ügyfeleket, és cselekvésre ösztönzik őket. Ez az Ön lehetősége arra, hogy konverziókat hozzon létre és építse ügyfélkörét.

Ha a landing pages ennyire fontosak, miért nem használja őket minden vállalkozás? Nos, van egy tévhit, miszerint nehéz létrehozni és fenntartani őket. Szerencsére ez egyszerűen nem igaz. Egy hatékony landing page létrehozása kevésbé a mutatósságról szól, hanem inkább arról, hogy a fogyasztó megkapja, amit keres.

 

Mitől lesz jó egy jó landing page?

Először is, a kezdőlapod nem lehet a landing page. Olyan oldalra kell küldened a leendő vásárlókat, ahol kihasználhatják azt a különleges ajánlatot, amit ígértél nekik. Mivel valami konkrét dologhoz kötődnek, a céloldalaidnak nagyobb esélyük van arra, hogy hosszabb időre megragadják a figyelmedet. A jó landing oldalak több dolgot is csinálnak:

  1. Az ajánlatra összpontosítanak, nem a vállalatra. A leendő ügyfeleid okkal kattintanak, és ha átvered őket azzal, hogy nem azt adod meg nekik, amit ígértél, az nem fog jó első benyomást kelteni. Nem most van itt az ideje, hogy részletes történetet adjon a cégéről. Ez nem azt jelenti, hogy a landing page-nek nem szabad kapcsolódnia a céged márkájához. Éppen ellenkezőleg. Különálló funkciót kell betöltenie, mégis a márkád kiterjesztésének kell lennie.
  2. Fókuszáltak és mentes a zavaró tényezőktől. A landing page-ed tartalmának azt a célt kell szolgálnia, hogy a felhasználó megkapja, amit szeretne, miközben befejezi a regisztrációs folyamatot.
  3. Az űrlapok nem ijesztőek. A hosszadalmas űrlapok elrettentőek lehetnek a látogatók számára, és arra ösztönözhetik őket, hogy továbblépjenek, ahelyett, hogy kihasználnák az Ön által kínált lehetőséget. Ha egyszerűen nem tudod lerövidíteni az űrlapot, bontsd lépésekre, és hagyd, hogy a felhasználó pontosan lássa, hol tart a folyamatban. Például a név és a cím megadása lehet az első lépés a négyből.
  4. Egy meghatározott célközönséghez szólnak. Ügyfélbázisának szegmentálása segít abban, hogy személyre szabott kampányok révén konkrét fogyasztókat célozhasson meg. Ha van egy olyan bázisod, amelyet egy adott ajánlat, például egy e-könyv vagy kedvezmény vonz, a céloldalad beépített szegmentáló eszközként szolgálhat, lehetővé téve, hogy ezeket a leadeket hatékonyan ápold a továbbiakban.
  5. Konkrét információkat gyűjtenek leendő ügyfeleiről. Ha már a specifikus célközönségről beszélünk, még ha a megfelelő tömeget is vonzod, nem lehet őket konvertálni, ha nem gyűjtöd be a megfelelő információkat. A demográfiai adatok gyűjtésének többre kell kiterjednie, mint a név és az e-mail cím. Arról is képet kell adnia, hogy az illető miért kattintott, és mi lehet a hosszú távú kapcsolata a vállalatával.
  6. Otthont adnak a különleges ajánlatainak. Hacsak nem kötődnek céloldalakhoz, az online különleges ajánlatai semmit sem tesznek a vállalkozása érdekében. A céloldalak létrehozása helyet biztosít az ajánlatainak.
  7. Megköszönést biztosítanak. A céloldaladat mindig egy köszönömnek kell követnie. Ez nemcsak udvarias, hanem biztosítja a fogyasztót arról, hogy befejezte a regisztrációs folyamatot.
  8. Lehetővé teszik a felhasználók számára a hozzáférést más marketingcsatornákhoz. A vásárlónak tetszik, amit éppen felkínáltál. Most linkeket adhat más ajánlatokhoz, a közösségi média profiljaihoz vagy az e-mail listára való feliratkozáshoz.

Kétségtelen, hogy minden bizonnyal egy digitálisan összekapcsolt világban élünk. A digitális marketingkampánnyal való bátor előrehaladás könnyen lehet az egyik legjobb befektetés, amit vállalkozása számára eszközöl. Digitális marketing eszköztárának összeállításakor a céloldalak bevonása okos lépés, és mind Ön, mind ügyfelei élvezni fogják az előnyöket.

Ha többet szeretne megtudni a landing oldalak fontosságáról, vagy szeretne kapcsolatba lépni egy szakértővel, aki javíthatja landing oldalát, akkor lépjen velünk kapcsolatba!