A legtöbb ember számára az ünnepi időszak tele van hagyományokkal. Akár egy igazi karácsonyfa kivágása, akár egy karácsonyi éneklés, akár egy finom pulykavacsora, a családok világszerte várják az ünnepi hagyományok nyújtotta kényelmet és örömet. De vajon hogyan jutunk el az ünnepi hangulattól a marketinglecke megvitatásáig?

Sok családi ünnepi hagyományhoz tartozik egy vagy több karácsonyi film. Ha a családja nem is rajong a filmekért, legalább az Reszkessetek betörők című filmet az 500 alkalomból egyszer, amikor az országos televízióban főműsoridőben vetítik, láthatja. Kevin McCallister elől nem lehet menekülni karácsonykor.

Különösen szeretem a Karácsonyi vakáció és a Karácsonyi történet című filmeket, főleg azért, mert ezeken nőttem fel az ünnepek környékén. A nosztalgiát valóban nem lehet helyettesíteni; amikor megnézem a családom egyik kedvenc ünnepi filmjét, azonnal visszarepülök a gyerekkoromba – és ez milyen csoda a mai rohanó világban.

Bárhol is éljen, és bármilyen hagyományai legyenek, tegyen magának egy szívességet, és hagyja, hogy a nosztalgia egy pillanatra átvegye az uralmat az ünnepi időszakban.

Marketing tanulságok, amelyeket a vállalkozások a klasszikus ünnepi karakterektől tanulhatnak

Mindezen érzéseket félretéve, nemrégiben azon gondolkodtam, hogy kellene egy ünnepi témájú posztot közzétennünk, de nem tudtam túllépni a megszokott újragondolásokon, amelyeket az év ezen időszakában láthatunk felbukkanni. Aztán eszembe jutott: ahelyett, hogy egy témán kívüli bejegyzést írnánk a karácsonyról vagy egy milliomodik bejegyzést arról, hogyan érhetjük el ügyfeleinket az ünnepek alatt, miért nem próbálunk meg tanulni egy-két dolgot?

Az a folyamat, hogy megtaláljam azokat a marketingleckéket, amelyeket a vállalkozások az ünnepi filmekből tanulhatnak, bizonyára felnyitotta a szememet néhány dologra, így remélem, hogy ez az Ön vállalkozása számára is ugyanilyen hasznos lesz, miközben ünnepli az ünnepeket és belevág a 2022-es évbe.

Fogadok, hogy sosem gondolta volna, hogy tanulhat valamit a Reszkessetek betörőkből, de íme az 5 marketinglecke, amit a vállalkozások tanulhatnak a klasszikus ünnepi karakterektől:

Kevin McCallistertől: A tervezés tökéletessé teszi a dolgokat.

Gondoljanak csak bele: Kevin McCallister egy mesteri tervező, és az ő aprólékosan megtervezett házvédelmi stratégiája az, ami megmenti az életét és megvédi a családja otthonát (ennek semmi köze a Banditák IQ-jához!). Legyen szó akár a festékes vödrökről, a lángvágó szerkentyűről vagy az arcba vágott forró vasalóról, Kevin stratégiája minden lépésben felülmúlja a Banditák tervszerűtlenségét. Élvezet volt és még mindig öröm nézni, ahogy a nyolcéves tökéletesen kidolgozott tervei megvalósulnak.

A marketing tanulsága az, hogy Kevin McCallisterre kell hasonlítani, nem pedig a Banditákra (egyébként is, ki akar olyan lenni, mint a Banditák?). Legyen szó egy kis stratégiáról vagy egy teljes marketingautomatizálási kampányról, egy cselekvési terv nagyban hozzájárul a sikerhez – és a háza védelméhez!

Clark Griswoldtól: Ne szóródjon szét túlságosan!

Á, a jó öreg Sparky, egy klasszikusan szerethető és bolondos karácsonyi figura. Clark a tökéletes karácsonyt szeretné eljuttatni a családja minden tagjának, és nagyon keményen dolgozik azért, hogy ez meg is valósuljon. Sajnos egy súlyosan alulmúlt karácsonyi bónusz, egy kiszáradt pulyka, egy gaz mókus és az unokatestvére, Eddie létezése semmissé teszi mindazt az időt és erőfeszítést, amit Clark a család ünnepére fordít.

Clark mindent megpróbál megtenni, amit csak lehet karácsonykor, kezdve az óriási fa kivágásától kezdve a leglenyűgözőbben feldíszített házon át a családjának szánt óriási ajándékra való túlköltekezésig. Könnyen belátható, hogy Clark a tökéletes karácsonyra való törekvésében túlságosan széthúzza magát, és majdnem mindent tönkretesz.

Az üzleti életben mindenképpen alkalmazzuk az olvasott marketingleckét és utánozzuk Clark lelkesedését, hogy valami emlékezeteset alkossunk. De ne terjeszkedjünk túlságosan, ha megpróbálunk minden elérhető marketing taktikával foglalkozni. Ha kicsi a csapatod, vagy alacsony a költségvetésed, sokkal eredményesebb egy-két dolgot igazán jól csinálni, mint mindent megpróbálni, és szánalmasan elbukni. Néha a kevesebb – jól kivitelezve – valójában több.

A Grincsből: Csodákat tesz az együttérzés és az empátia.

Ha látta a „Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt?”, akkor tudja, hogy a Grincs ugyanolyan ellenszenves, mint a korábban már említett Banditák. De ellentétben a Reszkessetek betörők betörőivel, a Grincsnek valódi szíve van, és ha már itt tartunk, ő nem egy gonosz lény.

Annak ellenére, hogy a Grincs ellopja a karácsonyt Whoville-ből, a film végén a Whók meghívják Grincset, hogy üljön le az asztalukhoz, és lakomázzon velük. Hogy miért? Mert ők együttérző és empatikus emberek, és rájönnek, hogy Grincs egyszerűen csak szomorú és magányos mert más, mint a körülötte lévők.

A marketingesek számára az a tanulságos marketinglecke, hogy az együttérzés és az empátia csodákra képes. A célközönség és a potenciális ügyfelek megismerése során mindenképpen mélyedjen el az emberi elemeikben. Mi mozgatja az embereket, akik az Ön termékeit és szolgáltatásait használják? Mi aggasztja őket? Mutasson együttérzést és empátiát abban, ahogyan ügyfeleivel bánik, és nagy különbséget fog észrevenni az üzletében.

Kevin McCallister, Clark W. és a Grincs nevében kívánjuk, hogy a szokásos nosztalgiával, de nyitott elmével is élvezzék az ünnepi filmhagyományokat, és tanuljanak egy-két marketingleckét a klasszikus ünnepi karakterektől.

Kellemes ünnepeket és sok sikert kíván 2022-ben és azon túl a WSI Magyarország csapata!