Kisvállalkozások marketing útmutatója

 

Akár új vállalkozás indítása előtt áll, akár már régi motoros, rendkívül fontos, hogy márkája erős online jelenléttel rendelkezzen.

 

A fogyasztók a helyi vállalkozásokról legnagyobb mértékben online tájékozódnak. 2019-ben a megkérdezett vásárlók 70%-ának fontos, hogy online tudjon tájékozódni, amikor eldönti, hogy melyik márkától vagy kiskereskedőtől vásároljon.

A kisvállalkozások tulajdonosainak, akik a ROI és a márkaismertség nyomon követésének módját keresik, digitális marketingre van szükségük. A digitális marketing nem csak a termékek vagy szolgáltatások népszerűsítéséhez elengedhetetlen, de az online eszközök optimalizálása is kritikus fontosságú a vállalkozás általános sikere szempontjából.

A helyi vállalkozások számára ugyanilyen fontos, hogy a potenciális ügyfelek számára könnyen elérhetőek legyenek az alapvető és frissített információk.

 

Ha Ön kisvállalkozó, akinek kevés tapasztalata van az online marketing terén, akkor mindez idegen nyelvnek tűnhet az Ön számára. Ne féljen – átvesszük, mit jelentenek ezek a szavak, és miért kell törődnie velük!

Ebben a bejegyzésben segítünk felépíteni és optimalizálni a marketingstratégiáját a bejövő marketing segítségével, és ezzel felkészítjük arra, hogy új ügyfeleket vonzzon, és végső soron növelje vállalkozását.

 

A marketing célja, hogy növelje a márkaismertséget, és olyan minősített érdeklődők értékesítési tölcsérét építse ki, amelyekből vásárlás lesz. Egy kisvállalkozás esetében a kisebb láthatóság és az erőforrások (például a költségvetés vagy az idő) hiánya miatt kihívást jelenthet a hírverés. Vannak azonban olyan kulcsfontosságú stratégiák, amelyek segíthetnek a kisvállalkozás marketingtevékenységének skálázásában.

 

Akár a korlátozott költségvetéssel, akár a kisebb csapatból adódó időbeli korlátokkal, akár az irányítás hiányával küzd, a vállalkozásának megfelelő marketingterv iránymutatást nyújthat a méretezés során.

 

Kisvállalati marketingstratégiák

 1. Ismerd a közönséged.
 2. Hangsúlyozd az értékajánlatodat.
 3. Koncentrálj az egyedi célokra és célkitűzésekre.
 4. Koncentrálj a rövid távú célokra.
 5. Kettőzd meg azt, ami működik.
 6. Építs a meglévő ügyfeleidre.
 7. Használj ingyenes promóciós eszközöket.
 8. Hozz létre egy weboldalt, hogy saját online jelenléted legyen.
 9. Fontold meg a blogolást, hogy érdeklődőket vonzz a weboldaladra.
 10. Promótáld magad a közösségi médiában.
 11. Fektess be a hirdetésekbe.
 12. Győződj meg róla, hogy rögzíted a webes érdeklődők adatait.
 13. Használd az e-mail marketinget az érdeklődőkkel való kapcsolat fenntartására.
 14. Kezeld a kapcsolatokat CRM segítségével.
 15. Támaszkodj a szájpropagandára, mint promóciós csatornára.

 

Ezek a stratégiák alapvető fontosságúak, mivel ismertséget és bevételt generál szervezetének:

 

# Ismerd a közönséged.

Az egyik fő hiba azt gondolni, hogy “bárki” az Ön vevője. A nagyobb cégek talán széles piacot tudnak megszólítani, de nem véletlenül mondják, hogy “a gazdagság a résekben van”. Egy piaci rés az, ahol kisvállalkozásként a legnagyobb befolyással bírsz. Ahhoz pedig, hogy kialakíts egy piaci rést, és a piaci résen belüli vevőket megszólítsd, meg kell érteni a fájdalmaikat, problémáikat, kiváltó eseményeiket és prioritásaikat.

Mi készteti őket arra, hogy vásárlási döntést hozzanak? Mi az, amitől sikerrel járnak? Ezeknek a dolgoknak a megismerése segít olyan üzeneteket készíteni, amelyek rezonálnak és meggyőző érveket hoznak fel a megoldása mellett.

Kezdd azzal, hogy elgondolkodsz meglévő ügyfeleiden és azon, hogy kivel szeretnél együtt dolgozni. Ezután hozz létre egy vásárlói személyiséget, hogy elkezdhesd az ideális ügyfél fejébe való belelátást.

 

#2 Hangsúlyozd az értékajánlatodat.

Ha nincs különbség vállalkozásod és a versenytársaid között, akkor nincs ok arra, hogy a vevő miért akarna veled dolgozni. Az értékajánlatod az, ami megkülönböztet téged a többiektől a területeden, és ami eldönti az érdeklődőkben, hogy te vagy az a szolgáltató, akit választani kell. Mit csinálsz jobban, mint bárki más az iparágban? Ennek közvetítésével meggyőző érveket hozhat létre.

 

#3 Koncentrálj az egyedi célokra és célkitűzésekre.

Ha a marketing világát fedezed fel, talán már észrevetted, hogy gazillió irányba lehet elmenni. Nagy a kísértés, hogy mindent egyszerre csinálj, és bonyolult gépezetet alkoss abban a reményben, hogy minden alapot lefedtél, és könnyű túl sokat vállalni.

Ehelyett inkább azonosítsa, hol lesz a legnagyobb hatásod. Hol van a legnagyobb vakfolt a marketingedben, ami gátolja a növekedésedet? Állítson fel egy teljesítménycélt ezen az egy kulcsfontosságú területen, és összpontosítsa erőforrásait azokra a tevékenységekre és taktikákra, amelyekkel ezt az egy teljesítménycélt eléri. Kiterjesztheti erőfeszítéseit, vagy átállhat más kezdeményezésekre, ha nagyobb előrelépést ért el az adott cél felé.

 

#4 Koncentrálj a rövid távú célokra.

Ahogy skálázol, kritikus fontosságú, hogy hamar lásd a megtérülést. Ez lendületet és pénzáramlást ad a nagyobb projektek, a hosszú távú játékok és a fenntarthatóbb növekedési modellek felé.

Azok a taktikák, amelyek felépítése időbe telik (mint például a SEO), rosszul illeszkednek az elsődleges kezdeményezéseidhez, mert nem fogod elég hamar látni a megtérülést ahhoz, hogy tetszésed szerint alakuljon. Ha van elég erőforrásod ahhoz, hogy ott kezdj, nagyszerű, de ne tedd minden tojásodat ebbe a kosárra.

Ha bizonyíték van arra, hogy az emberek vásárlási szándékkal fordulnak a Google-hoz az Ön adott megoldása iránt, akkor lehet, hogy a fizetett hirdetésekkel meg fogod kapni ezt a rövid távú megtérülést.

 

#5 Duplázd meg azt, ami működik.

Ha már futnak a kezdeményezéseid, és kísérleteztél néhány dologgal, figyelj az adatokra. Ez tájékoztathat arról, hogy mi az, ami működik. Ahogy méretezel, jó ötlet duplán lefelé haladni a bevált bevételnövelő módszerekkel.

 

#6 Építs a meglévő ügyfeleidre.

A Bain & Company és a HBR 1990-es tanulmánya szerint átlagosan ötször többe kerül egy új ügyfél megszerzése, mint egy meglévő ügyfél megtartása. Ez azt jelenti, hogy nem szabad abbahagyni a marketinget, ha már vásároltak.

Határozza meg az ismételt vásárlás, az upselling és a keresztértékesítés lehetőségeit. Mivel meglévő ügyfeleid már vásároltak, már ismernek és kedvelnek. Ha jó élményt nyújtottál, okot adtál nekik arra, hogy újra üzletet kössenek veled, ha valaha is szükség lesz rá.

Még ha nem is merül fel az igény (abban az esetben, ha egy egyszeri vásárlásról van szó, ahol nincs lehetőség a továbbértékesítésre), akkor is meg kell elégítenie az ügyfeleit. A szájpropaganda hatékony (és ingyenes) promóciós eszköz.

 

#7 Ingyenes promóciós eszközök használata.

 

Használj ingyenes promóciós eszközöket, ahol csak lehetséges, és csak akkor kötelezd el magad fizetős eszközök mellett, ha tudod, hogy azok drasztikusan javítják a meglévő műveleteket vagy teljesítményt.

 

#8 Hozz létre egy weboldalt, hogy saját online jelenléted legyen.

A professzionális megjelenésű weboldal az egyik legfontosabb eszköz, amelyet kisvállalkozásod számára létrehozhatsz. Ez az a hely, ahol megmutatod, ki vagy, mit kínálsz, hol vagy, és hogyan léphet veled kapcsolatba egy potenciális ügyfél.

Ez egy olyan csatorna, amely mindig az tied lesz (ellentétben más platformokkal, amelyek megváltoztathatják a politikájukat vagy divatba jöhetnek, illetve kikerülhetnek a divatból), és képes organikus forgalmat generálni amellett, hogy a reklámokból és más marketingkezdeményezésekből származó forgalom elküldésére is alkalmas.

Weboldalad nem csupán egy egyszerű brosúra. Megvan a képessége arra, hogy egy 24-7 órás értékesítővé alakítsd, ha megérted, hogyan konvertáld a forgalmat, és hogyan alakítsd át őket leadekké (erről később).

 

#9 Fontold meg a blogolást, hogy érdeklődőket vonzzon a weboldalára.

A blogolás nagyszerű módja az organikus forgalom generálásának, különösen azon érdeklődők számára, akik még nem jutottak el a vásárlási döntésig. Emellett hitelességet teremthet a térben, és gondolatvezetőként pozícionálhatja oldaladat.

A blog indításához használhatsz egy olcsó vagy ingyenes weboldal-eszközt, hogy ingyenes webhelyet készíts, és használhatod az egyik sablonjukat. Még ha csak hetente egyszer teszel közzé tartalmat, akkor is javítja webhelyed online láthatóságát, és segít a potenciális ügyfeleidnek megismerni, hogy miért érdemes megbízniuk benned.

Amint elkezdted az írást, a bejegyzéseidhez hozzáadhatsz egy felhívást a látogatók számára, hogy feliratkozhassanak a blogra, és e-maileket kaphassanak. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkezdd a leadek gyűjtését, és módot kínálj a potenciális ügyfeleknek arra, hogy információt kapjanak, ha még nem állnak készen arra, hogy bármit is vásároljanak.

 

#10 Népszerűsítsd magad a közösségi médiában.

A közösségi média úgy tűnhet, mintha csak egy szórakoztató platform lenne az emberek számára a szocializálódáshoz és a kapcsolatteremtéshez, de valójában egy hatékony üzleti eszköz. A közösségi média segíthet növelni a domain tekintélyét, javíthatja a keresőmotorok rangsorát, és kapcsolatba léphet a potenciális ügyfelekkel. Miért ne akarnád, hogy ott lássák, ahol a potenciális ügyfeleid az idejüket töltik?

 

#11 Befektetés hirdetésekbe.

Az organikus forgalom kiépítése időbe telik, és kisvállalkozásként rövid távú játékba akarsz befektetni. A fizetős taktikák, amelyek a nagy szándékú vásárlókat célozzák meg, nagyszerűek a rövid távú győzelmekhez, hogy más célokat indítsanak el.

A Google-hirdetések tökéletesek, ha tudja, hogy a célközönsége az Ön termékére vagy megoldására keres a weben. Ha nem, akkor inkább a közösségi médiahirdetéseket fontolja meg. A közösségi médiában az egyéneknek kisebb a vásárlási szándékuk, de a nagyon célzott hirdetésekkel és elegendő megjelenéssel elnyerheti közönsége érdeklődését.

 

#12 Győződj meg róla, hogy rögzíted a webes érdeklődők adatait.

Sokat beszéltünk a láthatóságról és a forgalomról, de még nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy ezek hogyan segítik a bevételek növelését. Az egyik egyszerű módja annak, hogy elkezdj leadeket vagy ügyfeleket generálni a weboldaladról, az egy konverziós eszköz bevezetése.

Egy egyszerű, ingyenes lehetőség a HubSpot Marketing Free. Ha ezzel az eszközzel egy felugró widgetet adsz a weboldaladhoz, elkezdheted gyűjteni a potenciális ügyfelek e-mail címeit. Onnan promóciókat és ajánlatokat küldhetsz, és fizető vásárlókká alakíthatod őket. A fenti 24 konverziós eszköz bármelyikét is bevetheted, hogy optimalizáld weboldalad, és felhasználd azt leadek megszerzésére.

 

#13 Használd az e-mail marketinget az érdeklődőkkel való kapcsolat fenntartására.

Csak azért, mert a webhely forgalmát leadekké alakítottad, még nem jelenti azt, hogy ezek a leadek készen állnak a vásárlásra. Fontos, hogy a figyelem középpontjában maradjanak, és közelebb vidd őket a vásárlási döntéshez.

Az e-mail marketing kritikus része a marketing eszköztárának. Az ezredfordulósok 73 százaléka ugyanis jobban szereti, ha a vállalkozások e-mailen keresztül kommunikálnak vele.

Ez a stratégia egyszerű, ingyenes és skálázható módja az új és meglévő ügyfelekkel való kommunikációnak.

Ha már van egy e-mail marketing eszközöd, kísérletezz hírlevelek és egyéb promóciók kiküldésével az adatbázisának. Tudjuk, hogy a kisvállalkozóknak nincs rengeteg szabadidejük a digitális marketingre, ezért fontolja meg a marketingautomatizálás használatát, hogy még könnyebbé tegye ezt a folyamatot a maga számára.

 

#14 Kezeld a kapcsolatokat egy CRM segítségével.

Az e-mail marketing akkor működik a legjobban, ha személyre szabott, célzott e-maileket küldesz. Ez egy ügyféladatbázissal vagy ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) rendszerrel kezdődik.

A CRM tárolja a leadekről, érdeklődőkről és ügyfelekről szóló információkat, így nyomon követheted az ügyfélkapcsolatokat és hatékonyabban azonosíthatod az értékesítési lehetőségeket.

 

#15 Használd a szájreklámot, mint promóciós csatornát.

Ahogy korábban említettük, az ügyfelek megörvendeztetése nagy hatással lehet a vállalkozásodra, elsősorban az ismételt vásárlásokban és a szájpropagandában. Ha nagyszerű élményt nyújtasz, ügyfeleid hajlamosabbak lesznek véleményt hagyni, beszámolókat adni, és barátaiknak mesélni rólad.

Ezért jó ötlet mérni az ügyfelek elégedettségét, és arra ösztönözni az ügyfeleket, hogy terjesszék a hírt.

 

Ha nehezen tudsz egyedül összeállítani egy marketingstratégiát, és szeretnél egy szakértői csapatot felbérelni, hogy segítsen, lépj velünk kapcsolatba minél hamarabb!