Ha már Ön is régóta foglalkozik tartalommarketing stratégiákkal, blogcikkekkel, közösségi média posztokkal, bizonyára előfordult, hogy kifogyott az ötletekből. Ebbe a helyzetbe rengetegen kerülnek – szinte mindenki, aki ilyen területen dolgozik. Kimerítő ugyanis folyamatosan olyan új, érdekes, kreatív tartalmakat termelni, amelyeket a célközönség is szívesen fogyaszt. Ilyenkor érdemes tartani némi szünetet, hátrébb lépni – hogy egyben lássuk a projektet – és kiértékelni a tartalommarketing terveket. Mielőtt ismét belevágna az alkotásba.

Érdemes dokumentálni is a tartalommarketing stratégiát, hogy minden pontosan visszakereshető és elemezhető legyen. Ilyenkor a korábbi tartalmakat könnyebb kiértékelni és az alapján összeállítani az új stratégiát. A legfőbb kérdések, amelyeket meg kell ilyenkor válaszolnia:

  • miért hozom létre a tartalmat
  • kit szeretnék megszólítani
  • milyen csatornákat használok majd a kommunikációhoz

Íme, 4 hasznos szakmai tanács, ha gondban van a tartalommarketing stratégiával.

Határozza meg és értse meg a célokat

Miért kell egyáltalán tartalommarketing a vállalatomnak? Ha erre választ ad, meghatározza a folyamat végcélját és azt determináltan követi is, megtette a siker felé vezető első lépést. Ezek a célok mindig lebegjenek a szeme előtt, amikor tartalmat készít, hiszen azok segítenek majd elérni a kitűzött eredményeket. A leggyakoribb célok a leadgenerálás, a fogyasztótábór bővítése, a márkaismertség növelése, törzsvásárlói bázis létrehozása. Egy jó kiindulópont, ha meg tudja fogalmazni, ezek közül mely az elsődleges az Ön vállalata számára.

Az elemzések segítenek

Ismerje meg a közönségét és azt, hogy ők figyelmüket mivel lehet megragadni. Ezt a tartalommarketing dokumentációja és a korábban közzétett tartalmak elemzése támogatja. Időnként értékelje ki a közzétett tartalmakat, azok sikerességét a közönség körében. Mi a közös a közönség által kedvelt tartalmakban? Van olyan, amelyik kiugróan jól teljesített? Akkor azt a témát érdemes más szemszögből is megközelíteni és új köntösben tálalni a felhasználóknak. Esetleg azt tapasztalja, hogy a videós tartalom magas eredményeket hoz? Akkor ajánlott a marketingbüdzsé egy nagyobb szeletét allokálni a videók gyártására.

Kérdezze meg a közönséget

Ha nem szeretne adatok, elemzések, statisztikák alapján számolgatni, forduljon egyenesen a fogyasztói bázishoz. Sokkal konkrétabb megoldást eredményezhet, ha egyenesen azoktól kérdezünk, akiknek tartalmat szolgáltatunk – és nem bizonyos mérésekből számoljuk ki a megoldást. Számos módja van annak, hogy feltérképezzük a preferenciákat:

  • szavazás indítása,
  • konkrét kérdés feltéteke a közösségi média platformokon,
  • nyitott végű kérdés megfogalmazása,
  • hírlevél-feliratkozók, törzsvásárlók kérdezése e-mailen keresztül.

Minden tartalomnak legyen célja

Például, ha értékesítési célja van, akkor kell olyan tartalom, amely vásárlásra ösztönöz, olyan, amely részletesen bemutatja a termékeket és olyan is, amely a fogyasztó bizalmát hivatott elnyerni. Minden kis cél a nagy célt kell, hogy szolgálja, de a cél nélküli tartalom biztosan nem jó megoldást. Fontos, hogy a választott témák és tartalmak igazodjanak a vállalat végcéljaihoz, hiszen csak így lesz hatékony a tartalommarketing.

Ha felkeltettük az érdeklődését a digitális marketing iránt, tanácsadásért, illetve további információkért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.