Hogyan hozzuk létre a tökéletes digitális marketing stratégiát?

 

Összefoglaló: A digitális marketingstratégia kialakítása sok tervezést, célmeghatározást és szervezést igényel. De ez a digitális világban való siker elengedhetetlen összetevője, mert stratégia nélkül nem tudjuk nyomon követni a marketingben végbemenő változásokat, és nem tudjuk meghatározni, hogy hol és hogyan javíthatunk az erőfeszítéseinken.

 

Függetlenül attól, hogy online vagy fizikai üzletet működtet, digitális marketingstratégiára van szüksége. Enélkül lemondhat arról, hogy bárkit megszólítson, aki online vásárol vagy keres termékeket, szolgáltatásokat.

Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan hozhatja létre a megfelelő digitális marketingstratégiát vállalkozása számára.

 

Ismerje meg ideális vásárlóját

Mielőtt megalkothatná a tökéletes digitális marketingstratégiát, meg kell ismernie az ideális ügyfelét. Ha tudja, hogy kik az ügyfelei, az segíthet abban, hogy kommunikációját bizonyos csoportokra irányítsa. Az alábbi tényezők alapján határozhatja meg célcsoportját:

 •     Életkor
 •     Nem
 •     Helyszín
 •     Családméret
 •     Foglalkozás
 •     Jövedelem
 •     Érdeklődési kör

 

Minél jobban megérti, hogy ki az ideális vásárlója, annál könnyebb lesz marketing tartalmakat készíteni a számukra. Például egy fiatal felnőtt nőknek szóló kozmetikai cég nem ugyanazt a szöveget szeretné használni, mint egy vezető beosztású üzletembereknek szóló szoftvercég.

Miközben újrafogalmazza marketingtervét, meg kell győződnie arról, hogy az új terv összhangban van-e azokkal az ügyfelekkel, akiket meg akar szólítani. Így a marketingje több konverziót és eladást eredményezhet.

 

Határozza meg, mi különbözteti meg Önt a piac többi szereplőjétől

Ha már tudja, hogy ki az ideális vásárlója, meg kell vizsgálnia a versenytársait. Vegye figyelembe, hogy mit kínálnak, és hogyan értékesítik vállalkozásukat online. Gondolja át, milyen képeket vagy szövegeket használnak a weboldalukon vagy a közösségi média fiókjaikon.

Használja fel a talált információkat, hogy megkülönböztesse vállalkozását. Talán olyan egyedi tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek versenytársainál hiányoznak. Vagy talán az Ön termékei jobb minőségűek vagy megfizethetőbbek, mint a versenytársaké.

Az ügyfelek tudni akarják, miben különbözik az Ön vállalkozása, mielőtt vásárolnának Öntől. Ha ezeket az információkat bele tudja foglalni a marketinganyagaiba, meggyőzheti az embereket, hogy az Ön ügyfelei legyenek.

 

Állítson fel nyomon követhető célokat

Ezután célokat kell kitűznie a digitális marketingkampányához. Célok nélkül nem fogja tudni nyomon követni stratégiája sikerét. Céljának konkrétnak és mérhetőnek kell lennie, hogy meg tudja állapítani, hogy jó úton halad-e a cél elérése felé.

Bár a konverziók növelésének célja szép, nem a leghasznosabb. Ehelyett adjon hozzá néhány számot. Az új cél lehet az, hogy az év végére 20%-kal növelje a konverziókat.

A célok kitűzése nagyszerű egy e-könyv vagy más egyedi termék marketingje esetén. A célokat azonban a teljes vállalkozásod marketingjére is használhatod. Ha még nem áll készen arra, hogy eladjon vagy elindítson valamit, a marketingcéljai másképp is nézhetnek ki.

Ehelyett kitűzhet olyan célokat, hogy a következő egy éven belül 20%-kal növelje követőinek számát vagy weboldalának forgalmát. Így lesz közönsége, akinek eladhat, amikor elindít valamit.

 

Tekintse át jelenlegi stratégiáját

Ha már végez digitális marketinget, gondolja át jelenlegi erőfeszítéseit. Nézze meg a használt eszközöket és platformokat, a közzétételi ütemtervet és az elért eredményeket.

Tekintse át az eddigi eredményeket, és nézze meg, hogy mennyire állnak közel a kívánt eredményekhez. Ha nem éri el a kívánt forgalmat vagy eladást, akkor tudni fogja, hogy valamin változtatnia kell.

Másrészt, ha már vannak eredményei, akkor azt ki tudja használni. Ezután kitalálhatja, hogy mi az, ami eladásokat vagy konverziókat eredményez, hogy ezeket megismételhesse az új digitális marketingstratégiájával.

 

Fontolja meg a kiszervezést

Bizonyos esetekben házon belül is megoldhatja a digitális marketinget, de a kiszervezés is remek lehetőség lehet. Egy ügynökséggel együttműködni a marketinggel kapcsolatban akkor hasznos, ha szeretné megnövelni a marketinges aktivitását, de nem engedheti meg magának, hogy több teljes munkaidős alkalmazottat vegyen fel.

A kiszervezés másik előnye, hogy szakértőket alkalmazhat. Olyan ügynökséget kereshet, amelyiknek van tapasztalata a közösségi média marketing, az e-mail marketing és a webhelyek tartalma terén. Így nem kell aggódnia amiatt, hogy követi-e az adott platformra vonatkozó legjobb gyakorlatokat.

Ha a digitális marketingstratégiája magában foglalja a webhelyét, az e-maileket és a közösségi médiát, akkor lehet, hogy házon belül is képes lesz kezelni. De ha olyan ügynökséget bíz meg, amelynek szakértői vannak ezeken a területeken, sok időt és frusztrációt spórolhat meg.

 

Vázolja fel a stratégiáját

Miután eldöntötte, hogy ki fog dolgozni a digitális marketingstratégiáján, ki kell találnia, hogy ez a stratégia mit fog tartalmazni. A stratégia lehet olyan egyszerű vagy összetett, amilyet csak akar, és a lefedett dolgok változhatnak attól függően, hogy vállalkozásának jelenleg mire van szüksége.

 

A digitális marketingstratégiának tartalmaznia kell az alábbiakat:

 •     Marketingplatformok, amelyeken kommunikálni szeretnénk
 •     Célok és mérföldkövek
 •     Ütemterv
 •     Bármilyen más vonatkozó információ

 

A stratégia felvázolása segíthet Önnek és marketingcsapatának abban, hogy tudja, mit és mikor kell tennie. Így a kampány során nem lesz semmilyen zűrzavar. A vázlat a marketingügynökségnek is segíthet, mert jobban megérthetik a tervét.

 

Szerepek kijelölése

Ezután elkezdheti kiosztani a szerepeket és feladatokat mindenkinek a csapatában vagy az ügynökségnek dolgozóknak, ha partneri viszonyban van egy ügynökséggel. Ha van digitális marketingcsapata, már tudhatja, hogy ki min fog dolgozni.

Például lehet, hogy van egy közösségi média szakértője, aki a vállalkozás Facebook- és Instagram-marketingjével foglalkozik. Lehet, hogy vállalkozásának van egy e-mail marketingese vagy egy weboldal-tartalomkezelője is, aki ezeket az elemeket kezeli.

Ha a marketingcsapata nem rendelkezik ezekkel a szakterületekkel, akkor az embereket különböző területekre oszthatja be. Ezután az alkalmazottai tudni fogják, hogy min kell dolgozniuk, ami azt jelenti, hogy csapata elkerülheti, hogy elfelejtsen bármilyen fontos feladatot.

 

Kutatás és a technikai eszközök kiválasztása

A digitális marketingstratégia létrehozásának másik fontos lépése a marketingtechnikai (martech) eszközök. Ezeket az eszközöket és programokat fogja használni a tartalom létrehozásához és a marketingkampányok közzétételéhez. Példák az eszközökre a következők:

 •     Weboldal-platform
 •     Közösségi médiahálózatok
 •     Közösségi média ütemező eszköz
 •     E-mail marketing szoftver
 •     Ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) eszköz
 •     Projektmenedzsment és együttműködési szoftver

 

Fontolja meg, hogyan integrálhatja ezeket a különböző eszközöket, hogy segítse a digitális marketinget. Például érdemes lehet olyan közösségi média ütemező eszközt használni, amely az összes közösségi platformmal együttműködik. Vagy választhat olyan e-mail marketingszoftvert, amely integrálható a weboldalával.

 

Alakítsa ki a marketing tölcsért (funnel)

Ha még nem tette meg, akkor állítsa fel a marketing tölcsért. A tölcsér nélkül sokkal nehezebb lesz a követőkből és a leadekből ügyfeleket faragni.

A tölcsér általában ingyenes tartalommal kezdődik, például a weboldalán vagy a közösségi médiában. Az ingyenesen közzétett tartalomnak át kell vezetnie a fizetett termékhez vagy szolgáltatáshoz. Használja ezt az ingyenes tartalmat ismertségnövelésre és értékteremtésre.

Például felhasználhatja az e-mail listáját egy ingyenes letöltés biztosításához. A letöltés kitérhet egy kicsit a fizetett ajánlatodra. Ezután az e-mail marketing segítségével arra ösztönözheti az embereket, hogy fizető vásárlókká váljanak.

 

Hozzon létre egy tartalomnaptárat/tartalomtervet

Ahhoz, hogy segítsen az embereknek belépni a marketing tölcsérbe és végigmenni rajta, hozzon létre és használjon tartalomnaptárat. A tartalomnaptárának ki kell terjednie arra, hogy mikor fog posztolni a különböző közösségi médiahálózatokon, a blogon és mikor küld ki e-mail hírlevélet.

A tartalomnaptár készítésekor vegye figyelembe a közelgő eladásokat vagy bevezetéseket. Gondolja át, milyen tartalmat tudna létrehozni, amely az adott eladáshoz vagy bevezetéshez vezet.

 

A tartalomnaptár tökéletes hely arra, hogy megtervezze, hogyan keltsen izgalmat egy új termék iránt. A bevezetés előtt releváns tartalmak közzétételével felkészítheti közönségét. Ezután könnyebb lesz eladni a terméket és növelni a konverziókat.

 

Tartalom fejlesztése és közzététele

Használja a tartalomnaptárat a tartalom létrehozásához és közzétételéhez. A tartalom a digitális marketingstratégiájának alapvető része, és ez magában foglalja a weboldalán, a közösségi médiában és az e-mailekben megjelenő tartalmakat.

Győződjön meg róla, hogy a tartalmat ott teszi közzé, ahol az ideális ügyfelei láthatják. A Pinterest-felhasználók többsége például nő, így ez remek lehetőség lehet egyes vállalatok számára. Ha azonban az ideális ügyfelei férfiak, akkor lehet, hogy a Facebookra vagy a Twitterre kell összpontosítania.

 

Tegye a tartalmat élvezetessé

Amikor tartalmat tesz közzé, ügyeljen arra, hogy az élvezetes és könnyen olvasható legyen. A tartalma néhány dolgot tehet, például:

 •     Tájékoztat
 •     Tanulságos
 •     Szórakoztat

Minden egyes tartalom létrehozásakor és közzétételekor gondolja végig, hogy mi a célja. Ha azt szeretné, hogy egy poszt értékesítéshez vezessen, tegye bele a cselekvésre való felhívásként (CTA), hogy vásároljon valamit. A jó CTA megmondja a látogatóknak és a követőknek, hogy mit kell tenniük.

Győződjön meg róla, hogy a CTA, amit használ, releváns a tartalomhoz. Ha arról posztol, hogy miért kell az Instagramot használni, fontolja meg egy Instagram-útmutatóra vagy az Instagram-kezelő szolgáltatására való hivatkozást. Így az emberek meg fogják érteni a kapcsolatot, és vásárolni akarnak majd.

 

Fókuszáljon a SEO-ra

Amikor tartalmat készít a webhelye számára, mindenképpen vegye figyelembe a keresőmotor-optimalizálást (SEO) a digitális marketingstratégiájában. A SEO magában foglalja a kulcsszavak stratégiai felhasználását, hogy segítsen növelni a keresőmotorok találati listáján elfoglalt helyezéseit.

Ha a vállalkozásához kapcsolódó kulcsszavakra jól tud rangsorolni, akkor organikusan vonzhatja az ideális ügyfeleket. Kulcsszókutató eszközzel megtalálhatja a saját résében található kulcsszavakat, amelyekre az emberek keresnek.

Ezután írhat blogbejegyzéseket vagy weboldalakat az említett kulcsszavak felhasználásával. Amikor valaki rákeres az Ön által használt kulcsszóra, az Ön weboldala az első találatok között szerepelhet. A SEO nagyszerű módja annak, hogy látogatókat vonzzon és átalakítsa vállalkozását. Ha valakinek tetszik a tartalma, lehet, hogy vásárol valamit, vagy később visszatér, hogy vásároljon.

 

Automatizálás bevezetése

A digitális marketingstratégia kézzel történő futtatása egy ideig izgalmas  lehet. Az automatizálással azonban összességében időt és energiát takaríthat meg. A marketingautomatizálás olyan szoftvereket foglal magában, amelyek segítenek a digitális marketingstratégia végrehajtásában.

Az automatizálás használatának egyik legjobb módja az e-mail marketing. Amikor valaki feliratkozik az e-mail listájára, automatikusan küldhet neki egy ingyenes letöltést. Ezután beléphetnek egy olyan e-mail-sorozatba, amely bemutatja nekik a márkáját és vállalkozását.

Bár az automatizálás létrehozására előzetesen időt kell fordítania, csak ennyit kell tennie. Miután beállította az automatizációt, ezek futhatnak Ön helyett, és működhetnek, amikor új e-mail feliratkozót vagy ügyfelet kap.

 

Készítsen A/B tesztet

Ha biztos akar lenni abban, hogy a digitális marketingstratégiája a lehető legsikeresebb, már az elején használjon A/B tesztelést. Az A/B tesztelés során két nagyon hasonló hirdetést vagy e-mailt futtatunk, és összehasonlítjuk az általuk elért eredményeket.

Amikor A/B tesztet végez, egy dolog kivételével tartson meg mindent ugyanúgy. Például futtathat két hirdetést különböző képekkel, de ugyanazzal a reklámszöveggel. Vagy futtathat két hirdetést ugyanazzal a képpel, de eltérő reklámszöveggel.

Hagyja futni a hirdetéseket néhány napig, hogy megnézze, melyik a sikeresebb. Ezután tudhatja, hogy a jövőbeni marketingkampányaihoz melyik képre vagy szövegre rezonálnak jobban az ügyfelei.

 

Tekintse át az analitikáját

Az analitikát nézegetni megterhelő lehet, különösen, ha nem ért a számokhoz. De a számok nem hazudnak, így remek módja annak, hogy nyomon kövesse digitális marketingjének sikerét.

Adjon időt egy új stratégiának, hogy működjön, ezért ne nézze meg az analitikát egy-két nappal azután, hogy valamit elkezdett. Viszont nézze meg az analitikát egy vagy több hónap után. Nézd meg, hogy a posztok vagy az e-mailjek úgy konvertálnak-e, ahogy szeretné.

Ha nem, akkor változtathat valamit a tartalmon, a posztolási ütemezésen vagy valami máson. Ezután remélhetőleg jobb eredményeket érhet el a digitális marketingstratégiájával.

 

Mit tartalmaz a digitális marketingstratégiája?

A digitális marketingstratégia létrehozása sok tervezést, célmeghatározást és szervezést foglal magában. De ez a digitális munkában való siker elengedhetetlen összetevője, mert stratégia nélkül nem tudja nyomon követni a marketing sikereit, és nem tudja meghatározni, hogy hol és hogyan javíthat erőfeszítésein.

 

Mielőtt megalkotja a következő digitális marketingstratégiáját, gondolja végig, hogyan kell ezt megtennie. Így megbizonyosodhat arról, hogy nyomon tudja követni az előrehaladást és biztosítani tudja a sikert.

 

Ha nehezen tud egyedül összeállítani egy marketingstratégiát, és szeretne egy szakértői csapatot felbérelni, hogy segítsen, lépjen velünk kapcsolatba minél hamarabb, hogy elkezdhesse!