Világszerte egyre többen telepítenek különböző ad blocker programokat a számítógépükre, a tabletükre, a telefonjukra. Míg 2010-ben mindössze 21 millió felhasználó böngészett hirdetés blokkolókkal, addig ez a szám 2019-re 180 millióra nőtt. De mit jelent ez a digitális hirdetőknek, az ügynökségeknek és az ügyfeleiknek?

Mi az ad blocker?

Olyan egyszerű szoftverek, amelyek megakadályozzák, a hirdetések megjelenését a webhelyen. Általában kiegészítői a különböző böngészőknek. Számos egyéb alternatíva is létezik, az egyik legkedveltebb az AdBlock Plus.

Egyre többen használnak ad blocker programot
Egyre többen használnak ad blocker programot

Egyik előnye, hogy nem jelennek meg a zavaró hirdetések böngészés közben, valamint, hogy a weboldal betöltési ideje csökken, felgyorsulhat a keresés, a böngészés, hamarabb eléri a felhasználó a célját. Másrészt a cookie-kat is eltűnteti, vagyis blokkolja a felhasználó viselkedését monitorozó technológiát. Így az online jelenlét is sokkal privátabbá válhat.

Mi lehet akkor a hátulütője?

Első ránézésre ez egy teljesen pozitív technológia: gyorsítja a böngészést, támogatja az adatvédelmet, eltünteti a zavaró hirdetéseket. Viszont érdemes hátrálni egy lépést és a nagyobb képet vizsgálva véleményt alkotni. Ugyanis vannak, akiknek bizony előnyére válik az online hirdetés – vagyis az abból származó bevétel.

A digitális tartalomelőállítók költségeik nagy részét képesek fedezni az oldalukon megjelenő hirdetésekkel. És ez nem kis összeg. Az apróbb blogok, a vlogok, a kedvelt online magazinok, de még a neves, régi múltú lapok digitális verziói is (pl.: New York Times) nagy bevételre tesznek szert az online hirdetésekből. Ezt a pénzt pedig a tartalomelőállításra, az oldal karbantartására, a hostingra fordítják.

Viszont, ha telepített ad blocker használatával látogatja a felhasználó ezeket a felületeket, akkor ő nemhogy nem kattint a hirdetésre, nem is lát egy darabot sem. Így a weboldal tulajdonosa nem jut akkora összeghez, mint azelőtt, a hirdető pedig nehezebben tudja értékesíteni a termékét.

Tehát egy apró bővítmény ekkora hatással lehet a modern, digitális kereskedelemre.

Mit tehetnek a hirdetők és a vállalkozók?

Bár a helyzet ezek fényében eléggé negatív, mégis van néhány pozitív fejlemény.

  • A felhasználók egyértelműen kifejezik, hogy mely hirdetési megoldásokat találják túlságosan tolakodónak: túl agresszív stratégia, irreleváns és idegesítő hirdetések, minden platformra követi az internetezőt.
  • Egyre nagyobb jelentőséggel bír az adatvédelem: a felhasználók egyre tudatosabbak abban, hogy mely weboldalon milyen adatot adnak meg, így fontos számukra, hogy a látogatott oldal megbízható legyen.
  • A felhasználók hajlandóak levenni az ad blockert olyan oldalakról, amelyeket kedvelnek, és amelyek értékes tartalmakat adnak nekik.

Ezen információk fényében érdemes felállítani a hirdetési stratégiát, hiszen így nagyobb valószínűséggel bújhatunk ki az ad blocker alól és érhetjük el a potenciális vásárlókat. A hirdetőknek érdemes kerülni a pop-up hirdetéseket, az automatikusan elinduló videókat, a nagy felületet beborító bannereket.

A weboldal tulajdonosai pedig legyenek transzparensek, tájékoztassák pontosan az oldal látogatóját az adatkezelési- és tárolási protokollról, a cookie-król, a nyomonkövetésről. Emellett szolgáltassanak érdekes, releváns, kreatív tartalmat, hogy a felhasználók szívesen jöjjenek az oldalukra és támogassák a munkájukat azzal, hogy kiveszik az oldalt az ad blocker alól.

Lépjen velünk kapcsolatba!

A témával kapcsolatos bővebb információkért, szakmai segítségért, lépjen kapcsolatba a több mint húszéves tapasztalattal rendelkező WSI kizárólagos magyarországi partnerével a +36 30 409 9966 telefonszámon vagy a  kapcsolati adatlapunk kitöltésével.