Összegzés: A Facebook reakciók egyedülálló elkötelezettségi mutatót jelentenek a vállalatok számára, mivel az érzelmek a legfontosabb hajtóerők a legtöbb vásárlási döntés mögött.

 

Emlékszik még arra, milyen interakciót folytatott a Facebookon, mielőtt emojikat adtak volna hozzá a „Tetszik” mellé, hogy kiegészítsék az ikonikus like gombot? A szimbólumok – szeretet, haha, wow, szomorú, dühös és legutóbb a gondoskodás – a nagy hüvelykujj mellett foglalnak helyet, hogy a felhasználók több módon kifejezhessék érzéseiket a bejegyzésekkel, képekkel és videókkal kapcsolatban.

A hivatalosan elnevezett reakciókat a Facebook eredetileg négy hónapos próbaidőszak alatt tesztelte Spanyolországban és Írországban.

Nyilvánvaló, hogy a szegény kis „Jaj” ikon túl zavarosnak bizonyult a felhasználók számára, ezért selejtezték, így maradt az öt, amihez már nagy mértékben hozzászoktunk.

 

Mik azok a Facebook-reakciók?

A hangulatjelek mindenhol megtalálhatóak a modern világban. Folyamatosan használjuk a hangulatjeleket, hogy kifejezzük magunkat és érzelmeinket digitális formátumra fordítsuk. A reakciók használata a Facebook módja arra, hogy elősegítse az érzelmeink kommunikációját az online térben. A Facebook reakciók olyan hangulatjelek sorozata, amelyekkel az emberek válaszolhatnak egy bejegyzésre. A lehetőségek a következők: Tetszik, Szeretem, Haha, Hú, Dühös és Szomorú. A reakciók szerepe nem csupán ebben merül ki; ezek segítenek megkülönböztetni a Facebookot más közösségi platformoktól.

 

Mit jelentenek a reakciók a Facebook-felhasználók számára?

Amikor átgondoljuk a Facebook történetét és a véleménykifejező gombokat, hihetetlennek tűnik, hogy ilyen sokáig nem bukkantak fel egyéb gombok a Tetszik-en kívül.

A több évvel ezelőtti döntés, hogy kiszélesítsék a Facebook-felhasználók számára elérhető eszközöket a bejegyzések gyors és egyszerű reakcióadása érdekében, abból a hiányból eredt, hogy csak egyetlen gomb állt rendelkezésre. Túl sok olyan eset volt, amikor a bejegyzés kedvelése nem volt megfelelő, míg a megjegyzés megírása túl időigényes volt. Mit tettünk, amikor a barátunk közzétette a beteg kutyájukról a képet azon a napon, amikor be kell vinniük az állatorvoshoz és el kell búcsúzniuk? Lehet, hogy írtunk egy-két szót, de több mint valószínű, hogy megnyomtuk volna a Tetszik gombot, pedig valójában nem erre gondoltunk, hanem valami ilyesmire: “Sajnálom, hogy ma átélted ezt, részvétem”.

Mit szólunk olyan katasztrofális eseményekhez, mint a halálos robbanás Bejrútban? Mit mondunk azoknak az embereknek, akik Bejrútban élnek, Bejrútban utaznak, vagy ami még rosszabb, elveszítettek valakit Bejrútban? Ha van valamilyen pozitívum, remény vagy egység látszata, akkor lehet, hogy van értelme egy ilyen “támogatom” lehetőségnek, gomb formájában.

A like gomb nem csak a negatív bejegyzésekhez volt elégtelen. Tegyük fel, hogy a barátod megnyeri a Stanley Kupát, és képet tesz fel a fejére; ez egy kép arra készteti Önt, hogy: “Igen, ez tetszik?” Valószínűleg tudja, hogy erre gondolsz: „Szent ég, ez az élet legjobb napja!” de egyszerűen nem tűnik helyesnek. Szerencsére most már használhatja a Hűha reakciót, hogy kifejezze lelkesedését.

Valójában hihetetlen, de ezek a példák pontosan arra mutatnak rá, ahogyan a Facebookot használjuk. Ezekkel a lehetőségekkel, amelyek megváltoztatták a Facebook használatát, a reakciók egy dolgot jelentenek mindannyiunk számára: a haladást.

 

A Facebook törődés (care) emoji

A Facebook egy új Care Reaction-t is hozzáadott, hogy az emberek megoszthassák támogatásukat egymással ebben a példátlan időszakban. Használhatja az online bejegyzésekre, képekre, videókra, megjegyzésekre vagy egyéb tartalmakra való reagálásra a fő alkalmazásában és a Messengerben. Az „törődés” új reakciója – lüktető szív vagy egy szívet átölelő mosolygó arc hangulatjel formájában – megjelenik a „hüvelykujj felfelé” mellett a hasonló, az alap szív és a nevető, sokkoló, szomorú és haragos hangulatjelek mellett. Láthatja az új szívet, ha új reakciót hoz létre egy csevegésre, vagy megnyomja a meglévő reakciót annak megváltoztatásához.

 

Hogyan elemezzük a Facebook reakcióit

A Facebook Elemzések meglehetősen korlátozott elemzési lehetőségeket kínál a reakciók iránt érdeklődők számára. A rendszer megvizsgálja az egyszerű mutatókat, például azt, hogy az egyes bejegyzések hány reakciót kapnak, valamint a kattintások, megjegyzések és megosztások számát.

Egyéb közösségi média elemző alkalmazásokkal, mint például a Sprout Social, mélyebben értelmezhetjük a Facebook elkötelezettségi adatait. A célközönség mélyebb betekintésével jobban megérthetjük, mit éreznek az ügyfelek bizonyos bejegyzések megtekintésekor, és mely érzelmek segítik elő a legnagyobb konverziót. Minél többet tud a célközönség érzelmeire gyakorolt hatásáról, annál hatékonyabbak lesz a marketingstratégiája.

 

Mit jelentenek a reakciók a marketingesek számára?

Ahogyan a „like” gomb megjelenik a Facebook algoritmusában, a reakciók is létfontosságúak a közösségi média kampányaiban. A Facebook minden reakciót egyformán mér a bejegyzések értékelésekor. A marketingesek számára ez azt jelenti, hogy a reakciók csak egy újabb módja az ügyfelekkel való kapcsolattartásnak. Ezek az ikonok a hasznos információk központját jelentik. A reakciók sokkal leíróbbak, mint egy egyszerű „lájkolás”, és lehetővé teszik a marketingszakemberek számára, hogy lássák, hogyan érzik magukat az ügyfelek a bejegyzéseikkel kapcsolatban. A Facebook hozzáférést biztosít a vállalatok számára, hogy tisztább képet kapjanak arról, hogy ügyfeleik mit szeretnek és mit nem szeretnek. A kevésbé pozitív reakciók a márkákat is segítik a fogyasztói problémák leküzdésében és hírnevük védelmében. A reakciók segítségével a márkák alkalmazkodhatnak és finomíthatják üzenetküldésüket, hogy előhívják azokat a kívánt érzelmeket, amelyeket leginkább látni akarnak.

Eleinte a reakciók fejfájást okoztak a marketingesek számára. Ne értse félre; hosszú távon a reakciók megjelenése jó dolog, és nagyszerűek a marketingesek számára. De kezdetben egész óceánnyi új adat volt, és senki sem volt biztos abban, hogy a) érvényesek-e ezek és b) hogyan kell felhasználni őket, ha érvényesek.

Például attól függően, hány éves, kik a barátai és milyen márkákat követ, a Facebook az ön idővonalát néhány közös téma bejegyzéseiből állítja össze. Ha 30 éves, sok esküvői kép, csecsemő, valamint olyan márkák és termékek hirdetése lesz, amelyek iránt érdeklődik. Egy nap, miután túl sok esküvői portrét látott vagy a rengeteg tévés hirdetéssel találkozott (mivel a tévévásárlás után kutattál), úgy dönthet, hogy rányom a dühös ikonra, és kikapcsolja a számítógépet.

Félig viccből, és más motivációból történt a gomb megnyomása, de ez zavartságot ébreszt a közösségi média adatainak elemzőinél. Nem szereti ezt a tévét? Van adatunk arról, hogy melyik tévét szeretné jobban? Valami baj van a ruhámmal? Van-e folt a nyakkendőn? Pedig ez csak egy reakció volt!

Végül a reakciók használata lassan beépült a közösségi médiás eszköztárba, a kezdeti kétségek ellenére.

 

Hogyan lehet használni a Facebook reakciókat digitális marketing kampányaiban

A Facebook reakciók egyedülálló elkötelezettségi mutatót jelentenek a vállalatok számára, mivel az érzelmek a legfontosabb hajtóerő a legtöbb vásárlási döntés mögött. Digitális marketing és közösségi média kampányok esetén a Facebook reakciók alkalmasak a következőkre:

 

1. Megmutatja, mely érzelmek ösztönzik a legtöbb konverziót

Számtalan érzelem vonzza az ügyfeleket, pozitív és negatív is. A harag erős motiváló lehet, különösen bizonyos iparágakban és nonprofit szervezeteknél.

2 Kiemeli a potenciális szószólókat

Azok az emberek, akik rendszeresen reagálnak a „szeretet” reakcióra, ideálisak lehetnek az evangelizációhoz és az influencer kampányokhoz.

3. Támogatja az optimalizálást

A negatív vagy „dühítő” reakciók mérése lehetővé teszi az elkerülendő témák és tartalmak listájának elkészítését. A Facebook reakciók a hírnév-menedzsment stratégia hatékony kiegészítését jelenthetik.

 

A közös elkötelezettségi mutató, a „like” valamivel árnyaltabbá tételével a Facebook megkönnyíti annak elemzését, hogy az ügyfelek hogyan viszonyulnak a márkához. A Facebook reakciók és a megfelelő közösségi média eszközök segítségével a vállalatok mélyebben belemerülhetnek az egyes kampányok sikereibe és kudarcaiba.

Amint a reakciók folyamatosan fejlődnek, a marketingszakemberek számára az lesz a valódi kérdés, hogy miként lehet a legjobban felhasználni az új adatfolyamokat, illetve, hogy egyáltalán elválasszák-e őket. Az összes reakció csak lájkolás? Vagy a reakciók egy részének többet kell érnie, mint másoknak (például imádom)? Személy szerint úgy gondolom, hogy az egyik legérdekesebb lehetőség, amelyet a reakciók bemutatnak a marketingesek számára, konkrét hangulatjeleket céloz meg bejegyzéseikkel, és elemzi, hogy az ilyen kísérletek sikeresek-e.

 

Márkaerőforrások a Facebook reakciókhoz

A reakciók a Tetszik gomb kiterjesztései, céljuk, hogy az emberek gyorsan és egyszerűen megosszák a bejegyzéssel kapcsolatos reakcióikat. A reakciók gyűjtemény a következőket tartalmazza: Tetszik, Imádom, Vicces, Hűha, Szomorú és Dühítő. A következetes és pontos használat érdekében soha ne változtassa meg, ne forgassa, ne szépítse, és ne kísérelje meg újra létrehozni a reakciókat. Soha ne változtassa meg a reakciók (és a környező felhasználói felület) alakját és arányát bármilyen okból. A reakciók nem hangulatjelek vagy egyedi ikonok, és így nem használhatók. Fontos, hogy ezeket a reakciókat ugyanúgy mutassa meg, mint amilyeneket a Facebookon kívánnak felhasználni – gyors és egyszerű módja annak, hogy kifejezze érzéseit. Csak akkor használja a reakciókat, amikor megjelennek, és pontosan hogyan működnek a Facebook felhasználói felületén belül. A reakciók nem használhatók kreatív célokra. A reakciók csak gyűjteményként használhatók – ne használja őket egyedi ikonként vagy marketingje legkiemelkedőbb jellemzőjeként.

 

Facebook Emoji lista

A Facebook hangulatjelek megjelennek a Facebook webhely, a Web Messenger és az Android Messenger felhasználói számára. Az Android és iOS rendszerű Facebook-alkalmazások natív hangulatjeleket használnak a saját platformjukhoz a Facebook hangulatjelei helyett. 2019 márciusától a Facebook is támogatja a Transgender Pride Flag emoji-t.

 

Reakciók

A Facebook animált „emoji” (hangulatjel) reakciókat nyújt a bejegyzésekre. A reakciók nem felelnek meg az Unicode szabvány meghatározott hangulatjeleinek, de közelítik a következő karaktereket:

👍 Tetszik = Remek

❤️ Imádom = dobogó szív

😂 Vicces = Nevető Arc

😯 Hűha = Meglepett arc

😢 Szomorú = síró arc, animált könnyet mutat

😡 Dühítő = Piros / Dühös / Duzzogó Arc

 

Új reakciók a COVID-19-hez

2020 márciusában a Facebook egy új Törődés (care) reakciót adott hozzá, mint kiegészítő lehetőséget a COVID-19 válaszára. Hasonlóan jelenik meg, mint egy ölelő arc, amely piros szerelmes szívet tart. Ez a Care emoji nem elérhető szabványosított Unicode hangulatjelként, és csak a Facebook-bejegyzésekre adott válaszokban használható.

 

Hangulatjelek és matricák

A Facebook rendelkezik hangulatjel-megvalósítással, amely Facebook-specifikus kódokkal jeleníti meg a színes hangulatjeleket, valamint kibontható matricagyűjteményt.

 

Annyira megszoktuk a hangulatjeleket, mint a reakciókat, hogy nehéz emlékezni arra, hogyan éltük meg nélkülük. Felhasználóként és / vagy marketingesként mik a tapasztalatai a Facebook reakciókkal kapcsolatban? Mondja el nekünk Facebookon vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!