Vállalkozása jelenleg sikeresen felel meg a vásárlói elvárásoknak, megfelelő vevőélményt nyújt? Vajon így lesz ez a jövőben is? A vevői elvárások nagyban megváltoztak az idők folyamán, és hasonló tendenciát jósolunk a jövőre nézve is. Számításaink szerint a következő 5 évben több változásra kell számítanunk mint az elmúlt negyed évszázadban. Ne hagyja, hogy versenytársai beelőzzék, és szert tegyenek vevőbázisára – készüljön fel mielőbb!

 

De hogy milyen vevőigényekhez is kell alkalmazkodni pontosan? Olvasson tovább!

 

Félre a régi vásárlói útvonallal!

Hosszú-hosszú időkig a vevők vásárlói útvonala változatlan volt – és az igazat megvallva ennek semmi köze nem volt ahhoz a vevőélményhez, amit az üzlettulajdonosok nyújtottak.

Így nézett ki a régi útvonal:

Menj be az üzletbe. Nézz szét. Vásárolj.

Az árukészlet fenntartásán és a pénztárgép kiürítésén kívül semmivel nem foglalkoztak a tulajdonosok. Bele sem gondoltak, hogy a vevők vajon milyen viselkedés alapján vásárolnak, milyen igényeik lennének, ezeket hogy tudnák kielégíteni.

A jövő vevői igényeire való felkészülés első feltétele ezen rossz felfogás elfelejtése. Ez elsőre banálisan hangozhat, hisz mindenki tudja, hogy a vásárlói magatartások megváltoztak, de sajnos a jelen digitalizált világban is sokan a fenti stratégia szerint működnek.

Kétségkívül halálra van ítélve az a vállalkozás, amelyik a jövőben is ezt a régi vásárlói útvonalat tartja szem előtt. Ezen begyökeresedett koncepció elhagyása nemcsak elégedett vásárlókat hagy maga után, hanem új vásárlókat fog hozni.

 

Fel az új vásárlói útvonalra!

A mai digitalizált világ vásárlói útvonala röviden szólva teljesen más, sokkal összetettebb mint a régi volt.

A vevők okosabban és sokkal előrelátóbban hozzák meg vásárlási döntéseiket. Hajlandók időt áldozni a keresgélésre, tájékozódásra, amiatt, hogy a lehető legjobb döntést hozzák meg. Ez a tendencia gyakorlatilag a mindennapi árucikkek vásárlásaitól a digitális beszerzésekig érvényes.

Így néz ki a modern vásárlási útvonal:

Mérlegeld a terméklehetőségeket. Informálódj a márkákról. Olvass véleményeket. Látogasd meg a weboldalakat és közösségi oldalakat. Kérd ki a barátok és a család véleményét. Vásárolj (online). 

Csak egy egyszerű példa: tegyük fel, hogy vállalkozása kutyaeledelt árusít mind boltban mind az interneten keresztül. A vevői pontosan ezt a vásárlói útvonalat fogják végigjárni: mérlegelik, vajon a granulátum vagy konzerv formájú eledelt válasszák? Megnézik, mely márkák jöhetnek szóba, elolvassák a vevői véleményeket, kinek milyen tapasztalata volt az egyes márkákkal, terméktípusokkal kapcsolatban. Megkérdezik a kutyatartó barátaik véleményét, majd vagy bemennek a boltba vagy megvásárolják interneten a gondosan kiválasztott terméket.

Két fontos tényezőt kell megjegyezni a modern vásárlói útvonalakkal kapcsolatban: rendkívül komplexek és online fókuszúak. Csak körül kell néznünk, és látjuk, a digitális beállítottságú cégek vezetik a piacot. Akik nem nyitnak, megbuknak a jövőben.

Példaként a vásárlói szokásokhoz, útvonalakhoz folyamatosan alkalmazkodó Amazon a világ legnagyobb vállalatává vált 900 milliárd dolláros vállalati tőkével. Ezzel ellentétben a régi vásárlói modellt követő kanadai Sears nevű kiskereskedelmi cég 2017-ben csődbe ment.

 

Feleljünk meg a jövő vevőigényeinek!

Ennek első lépéseként fel kell derítenie, hol hiányosak a digitális marketing aktivitásai.

Egy végtelenül változó technológiájú digitális gazdaság részesei vagyunk. Bármikor változik a vevői viselkedés, a technológiáknak, a márkáknak és a vállalkozásoknak azonnal alkalmazkodniuk kell. Ez nem egy egyszerű feladat, de elengedhetetlen ahhoz, hogy lépést tartsunk.

A következő feladat az, hogy kitaláljuk, hogy tudjuk a digitális marketing segítségével elkötelezetté tenni a vásárlói közönségünket, illetve értéket teremteni számukra. Amint sikerül vállalkozásunknak megérteni ezeket a vevői igényeket, olyan élményt tudunk nyújtani számukra, ami megfelel a várokozásaiknak (vagy jobb esetben meghaladja azokat).

Még egy gondolat így a végére: a legtöbb vállalkozás, akikkel együtt dolgozunk, fájdalompontjaként jegyzi meg, hogy „nincs idő a digitális aktivitásokra”. Higgye el, hogy ez nem jó felfogás. Hagyjon időt a digitális közönsége megtalálására és elvárásai, szükségletei feltárására – vagy bízzon meg ezzel a feladattal egy szakértőt. Mivel egy dolog biztos: azok a vállalkozások, amelyek nem aktivizálják magukat a digitális világban, nem fognak túlélni.

Amennyiben nem szeretne lemaradni versenytársai mellett, és szakmai segítséggel szeretne nyitni a digitális világra (esetleg továbbfejleszteni jelenlegi aktivitásait), cégére szabott egyedi ajánlatért vegye fel a kapcsolatot a WSI kizárólagos magyarországi partnerével a +36 30 409 9966-os telefonszámon vagy az igénybejelentő adatlap kitöltésével.