A marketingcsatorna 3 fő szakaszból áll és a fogyasztó útját vázolja fel a termék megismerésétől a vásárlás megtörténtéig. A hatékonyan megtervezett marketingcsatorna nem szűkül drasztikusan, inkább azt támogatja, hogy minél több belépő csak a folyamat végén lépjen ki, tehát minél több konverzió teljesüljön.

A központi kérdés az, hogyan tarthatunk meg minél több potenciális vásárlót egészen a folyamat végéig, ahol vásárlókká válnak.

1. szakasz: a tudatosság növelése

Ez lényegében a csatorna előszobája, ennek során növeljük a termék vagy a szolgáltatás ismertségét. Itt hatalmas tér van kreatív ötletekre, hiszen a legjobb, legfrissebb, legerdetibb tűnik ki a sokaságból és vonzza be a potenciális fogyasztót a csatornába. Két kulcspontja van a szakasznak:

  1. A potenciális vásárló meghatározása: ez a kutatási szakasz, amely során meghatározzuk, kik a potenciális fogyasztóink és őket hogyan tudjuk a leghatékonyabban elérni.
  2. A termék vagy szolgáltatás bemutatása: öntsük szavakba, mit kínálunk, az miért más, mint a versenytársak, miben nyújt többet, miért eredetibb.

Tehát ebben a szakaszban a leadgenerálás a cél, vagyis, hogy minél szélesebb közönséget tudjunk megszólítani. Hatékonyak lehetnek ilyenkor a videós megoldások, az együttműködések, a fizetett hirdetések, valamint a SEO/SEM tevékenység.

2. szakasz: kapcsolatépítés

Most már van egy közönségünk, akik beléptek a marketingcsatornába, így az az új célunk, hogy egészen a konverzió teljesüléséig elkísérjük őket – úgy, hogy út közben ne szálljanak ki. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha szoros kapcsolatot igyekszünk velük kialakítani, hogy minél hamarabb elköteleződjenek a márkánk iránt.

Erre az egyik legjobb mód az e-mail marketing, hiszen az érdeklődőktől kapott címekre rendszeres hírlevelet küldhetünk. Állandó és következetes interakciót tesz lehetővé a potenciális vásárlókkal. Fontos, hogy a levelekben mindig friss, releváns és érdekes információkat adjunk, amelyhez erős tartalommarketingre is szükség van.

A másik megoldás a profi közösségi média jelenlét. Itt is folyamatok az interakciók, azonnal tudunk reagálni a vásárlók vagy az érdeklődők üzeneteire, sőt, rendszeres nyereményjátékokkal megmozgathatjuk a követőbázisunkat.

3. szakasz: konverzió

Ebben a szakaszban történik mindaz, amiért eddig dolgoztunk: az érdeklődőből vásárló válik. Viszont a folyamat itt nem áll meg. A következő cél, hogy az egyszeri konverzióból visszatérő, vagy akár márkahű vásárló legyen. Kreatív remarketinggel, bannerekkel és különleges kedvezményekkel érhetjük el, hogy visszatérjenek a fogyasztók és komolyabban elköteleződjenek a termék vagy a szolgáltatás iránt.

Ha felkeltettük az érdeklődését a digitális marketing iránt, tanácsadásért, illetve további információkért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.