Az elmúlt hét folyamán egyre több lemondást jelentenek be: a sporteseményektől a konferenciáig, az utazásoktól a marketing tevékenységekig. Minden szektort érint. A járvány zavart váltott ki a világ minden táján, és mivel mindannyian egy ismeretlen helyzethez alkalmazkodunk, a vállalkozások mindenütt idegen területen navigálnak. Különösen a kisvállalkozások küzdenek azzal, hogy fenn tudják tartani a márka láthatóságát, a bevételt, a forgalmat (mind fizikai, mind digitális téren) és a márka relevanciáját egy ilyen időszakban.

A hatalmas félelem és bizonytalanság ellenére, nincs itt az ideje annak, hogy homokba dugjuk a fejünket. És bár senki sem volt feltétlenül felkészülve ilyen nagyságrendű krízisre, már most készen állunk arra, hogy a járvány alatt és után ugyanolyan sikeres marketingstratégiát folytassunk, mint eddig. Tekintsük át a leghatékonyabb ügyfél-kommunikációs és a növekedési stratégiákat, amelyeket a jelen helyzetben alkalmazhatunk.

Járvány stratégia felállítása

Azok a posztok, amelyeket pár hete terveztünk el a mostani időszakra, nem feltétlenül tűnnek fel jó színben. Ezeket el kell tennünk akkora, amikor már ismét egy nyugodt időszakot élünk. Fontos, hogy reagáljunk a környezetünkben zajló eseményre, és a digitális kommunikációnkat is ennek fényében folytassuk. Alkalmazkodjunk.

Kerüljük az érzelmi állapotot kihasználó marketing taktikákat

A félelemre alapozott marketing még ellentmondásosabb, mint az, ha nem veszünk tudomást a járványhelyzetről. Ebben a környezetben kockázatos az olyan marketingfogás, amely az ügyfelek félelmére apellál és így vonzza őket a vállalkozáshoz. A fogyasztók emlékezni fognak arra, hogy miként kezeltük a helyzetet, a negatív megítélés helyrehozhatatlan károkat okozhat a jó hírnév és az üzleti tevékenység szempontjából.

Szervezzük át a hirdetési költéseket

Bármely válsághelyzetben kiemelten fontos a szükségtelen kiadások csökkentése. Ennek ellenére elengedhetetlen, hogy a vállalkozások stratégiai marketing döntéseket hozzanak és kialakítsanak egy marketing tervet a jelenlegi helyzetben. Nézzük át a hirdetési kampányokat és mérlegeljünk a költségvetés fényében.

Például egy étteremtulajdonos, akinek be kell zárnia az éttermét, jól dönt, ha növeli a közösségi platformokon a célzott hirdetési kiadásokat, hogy támogassa szállítási szolgáltatásait. Az új üzleti igényhez alkalmazkodva kell módisítani a hangsúlyt az üzeneteinkben.

Ne hagyjunk fel a SEO stratégiával és figyeljük a versenytársakat

Ez még akkor is prioritás, ha nincs válsághelyzet. Folytassuk a keresésoptimalizálási tevékenységet és törekedjünk a webhely organikus elérésének növelésére: frissítsük a weboldal főcímeit, fejléceit és a meta leírásokat. Bővítsük az elavult tartalmat új információkkal és releváns linkekkel.

Mindemellett fordítsunk időt arra, hogy figyeljük a versenytársainkat. A monitorozásukkal kimutatható, milyen egyedi szolgáltatásokat tudunk kínálni, ami fontos lehet az otthonukba, pihenőre kényszerülő ügyfelek számára. Ezt az információt felhasználva a retargeting törekvéseink is sikeresebbek lehetnek.

Az ügyfélszolgálat felgyorsítása

A járvány körüli szorongás természetesen zavarokat okoz a márkakommunikációban és az üzenetküldésben egyaránt. Biztosítanunk kell platformokat, ahol könnyen és hatékonyan elérhetnek minket az ügyfeleink, a partnereink és a fogyasztók, hogy feltegyék a kérdéseiket. Erre remek platformot nyújthatnak a közösségi média oldalak, vagy egy jól kialakított chatbot. Vállalkozásától függően továbbá előfordulhat, hogy videós formátumot kell választanunk az elhalasztott konferenciák, tréningek, és értékesítési találkozók lebonyolítására. Ezzel azt mutatjuk a fogyasztóknak, hogy továbbra is célunk, hogy megbízható és hatékony szolgáltatást nyújtsunk, miközben proaktívan védjük az ő és a saját egészségünket is.

Bővítsük ki az elérésünket új platformokkal

Mivel a lakosság nagy része az otthonában van, elvárható, hogy az ezt a helyzetet elviselhetőbbé tévő szolgáltatásokra sokkal nagyobb a kereslet. Így olyan streaming szolgáltatások, mint a Netflix előfizetői körében növekedés tapasztalható. A podcastok készítői, a YouTube és az Instagram tartalomkreátorai készen állnak arra, hogy tartalmaikkal elárasszák a platformokat és szórakoztassák az otthon ülőket.

A jelen időszakban így érdemes átgondolni, milyen új platformokon tudunk megjelenni, hogy minél több helyen érjük el a fogyasztóinkat. Az Insta-történetekkel, fényképek megosztásával, informatív cikkek vagy videók készítésével nemcsak az organikus elérést szélesítjük, de olyan platformokra térünk át, ahol jelenleg sok időt töltenek a felhasználók.

Gondoljuk át alaposan a digitális marketing szüneteltetését

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a járványhelyzetben leállították a marketingtevékenységüket, nehezebb lesz ismét a piacra lépni, amint újra stabilabb lesz a gazdasági helyzet. Ez azt jelenti, hogy át kell strukturálni, mire mekkora keretösszeget fordítunk, de ezzel együtt megfelelő stratégiát alakíthatunk ki, hogy minimalizáljuk a vállalkozásra gyakorolt negatív hatásokat. A SEO stratégiák, az új média-elkötelezettség kezdeményezései, a kommunikációs stratégiák és a targetált hirdetési kiadások megfelelő keveréke elősegíti a vállalkozás számára, hogy felbecsülhetetlen értékű ügyfélkapcsolatokat teremtsen, amelyek a járvány után is maradnak.

Mi hogyan dolgozunk a járvány ideje alatt?

Hasonlóan sok ügyfelünk vállalkozásához, a saját csapatunk is az otthoni munka mellett döntött. A WSI a következő napokban folytatja a hálózat egészére kiterjedő virtuális találkozókat annak érdekében, hogy ügyfeleink minimális szolgáltatási zavarokat érzékeljenek.

Végső soron az a célunk, hogy az Ön üzleti igényeihez a legjobb és legkorszerűbb digitális megoldásokat biztosítsuk. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy segítsük vállalkozását a lehető leghatékonyabban alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez.

Indítson projektet velünk! További információkkal kapcsolatban, illetve tanácsadásért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.