Összefoglaló: Mostanra már tudjuk, hogy a Google rendszeresen kiad változtatásokat, hogy javítsa a keresési eredményeket a felhasználók számára. Íme, a Google algoritmus legújabb frissítései, amelyekkel kapcsolatban érdemes képben maradnia!

Szerkesztői megjegyzés: Ez a bejegyzés eredetileg 2020 januárjában jelent meg és 2021 októberében további tartalommal frissítettük.

A Google alapvető küldetése – “a világ információinak rendszerezése, valamint azok egyetemes hozzáférhetőségének és hasznosságának biztosítása” – azt jelenti, hogy rendszeresen frissíteniük kell keresési algoritmusukat, hogy a több százmilliárd weboldal között átválogatva megtalálják a felhasználók számára legmegfelelőbb, legértékesebb találatokat.

A Google algoritmusfrissítésekkel való lépéstartás teljes munkaidős feladat lehet. Nézzük, hogy miért történnek változások az algoritmusban és mit kell ahhoz tudnia, hogy tartani tudja a ritmust!

Miért fontosak a frissítések?

 

A Google algoritmus frissítései nagyon fontosak a webes adminok és a digitális marketingesek számára. Arra szolgálnak, hogy a jövőben jobban végezzük a munkánkat, így jobb és pontosabb keresési eredményeken keresztül érhetjük el a közönségünket. Ezek a fejlesztések azonban sajnos rövid távú változásokat is eredményezhetnek a rangsorokban. A webhelyek üzemeltetőinek gondosan figyelembe kell venniük ezeket, és úgy kell kiigazítaniuk a SEO-megközelítésüket, hogy a frissítésekkel együtt tudjanak dolgozni és helyreállítsák vagy javítsák a SERP-helyezéseiket.

 

Hogyan javítják a frissítések a keresést?

 

A Google algoritmus frissítéseinek célja mindig a keresési eredmények minőségének javítása. A legtöbb változtatás egy vagy két konkrét funkcióra összpontosít, például a spamek elleni küzdelemre vagy – mint a legutóbbi frissítés esetében – a gyors webhelyek rangsorolási eredményeinek javítására. A frissítések eredménye mindig jobb élményt kell, hogy jelentsen a Google felhasználói számára: relevánsabb, pontosabb és kifinomultabb keresési eredményekre kell számítanunk a fejlesztések után.  A marketinges vagy SEO-szakértő szemszögéből nézve ezek a frissítések rövid távon okozhatnak néhány problémát, de amint alkalmazkodunk hozzájuk, a fejlesztéseket felhasználhatjuk arra, hogy elérjük a célközönségünket és relevánsabb tartalmat kínáljunk nekik.

 

Az alapvető frissítések a keresés széles körű javításait foglalják magukban

 

A Google folyamatosan frissíti algoritmusait, amelyek többsége apró finomításokat takarnak bizonyos funkciók tekintetében. Ezek általában nem észrevehetőek a felhasználók számára. Az alapvető frissítések azonban ritkábban történnek meg és jelentősebb frissítéseket tartalmaznak, amelyek észrevehető változásokat eredményezhetnek. A hétköznapi felhasználók talán nem veszik észre ezeket a változásokat, de azok, akik weboldalakat üzemeltetnek és optimalizálnak, szinte mindig kiszúrják őket. Íme néhány, a Google által a közelmúltban elvégzett alapvető frissítések közül:

Core Web Vitals & Page Experience frissítések

Az egyik létfontosságú új eszköz, amelyet a Google nemrégiben vezetett be, a Page Experience Report (a Google Search Console-on belül található), amely az elmúlt 90 nap adatait tükrözi webhelye oldalélmény-mérőszámairól. Megmutatja, hogy oldalainak hány százaléka nyújtott jó oldalélményt, valamint azt, hogy az egyes URL-ek hány megjelenést kaptak az organikus keresési eredményekben.

Minden web-adminisztrátor  tudja, hogy a tartalom relevanciája nem az egyetlen tényező, amely a keresőmotorok rangsorolását befolyásolja, hiszen az élmény, amelyet a közönségének az egyes oldalakon nyújt, szintén létfontosságú. Az Oldalélmény-jelentés adatai segítenek javítani ügyfelei weboldalán tapasztalt élményét, mivel pontos elemzést nyújtanak az egyes oldalak UX-éről, és lehetővé teszik, hogy szükség esetén célzottan lépéseket tegyen a javítás és optimalizálás érdekében.

A Google 2021. júliusi alapvető frissítése

A Google 2021. júliusi alapfrissítése nem egy adott régióra, weboldalkategóriára vagy nyelvre összpontosított. A Google ezt egy széleskörű magfrissítésnek nevezi, amelynek célja, hogy a keresőmotor jobb, relevánsabb találatokat helyezzen a felhasználók elé. A frissítés után a keresési rangsorok némileg meginoghatnak. Egyes találatok egy-két pozíciót lejjebb kerülhetnek, míg mások javulhatnak. Mindenképpen kövesse nyomon a SERP-ekben bekövetkező változásokat, és vegye figyelembe, hogy a core frissítés okozhatja ezeket az elmozdulásokat.

Filozófiánk az alapvető algoritmus-frissítésekről

Az alapvető frissítések szükségesek és végső soron segítenek nekünk, digitális marketingeseknek, hogy jobban végezzük a munkánkat. Nagyon gyakran nem eredményeznek jelentős változásokat a keresési rangsorokban. Ahogy a Google mondja, semmi baj nincs azzal a weboldallal, amelyik egy frissítés után visszaesik a rangsorolásban. Ha egy weboldal érintett, akkor csak a SEO-taktika kismértékű kiigazítására van szükség. A legutóbbi frissítést szem előtt tartva azt javaslom, hogy értékelje jelenlegi kulcsszóhasználatát, és vizsgálja meg újra weboldalának versenyhelyzetét az azonos ágazatban működő többi webhelyhez képest. A változás nem ad okot pánikra; ezek a frissítések hosszú távon a weboldalát fogják szolgálni.

 

Amit a webes adminoknak tudniuk kell a Google alapvető frissítéseiről

 

Az első dolog, amit minden webadminnak érdemes megjegyeznie, hogy a frissítés utáni rangsorváltozás nem azt jelenti, hogy valami baj van a weboldallal. A Google azt tanácsolja, hogy továbbra is a tartalomra összpontosítson, és biztosítsa, hogy a lehető legjobbat kínálja közönségének. Elemezze tartalma pontosságát, eredetiségét és relevanciáját, és folyamatosan javítsa azt – amit egyébként is meg kell tennie, függetlenül a Google algoritmus frissítéseitől. Érdemes lehet újra átnézni a kulcsszavakat, és az olyan oldalak optimalizálására összpontosítani, amelyeknél a frissítés óta jelentősen csökkent a rangsorolás. Ez megint csak nem azt jelenti, hogy radikális változtatásokat kell bevezetnie, hanem azt, hogy folyamatosan csiszolnia és optimalizálnia kell a tartalmát.

 

Következő lépések

 

Mostanra már tudjuk, hogy a Google rendszeresen kiad változtatásokat, hogy javítsa a keresési eredményeket a felhasználók számára. Minden alkalommal, amikor egy széleskörű, alapvető algoritmusfrissítés jelenik meg, az általunk ajánlott játékterv mindig magában foglalja a minőségi tartalom létrehozását és hasznos válaszok adását a közönsége lekérdezéseire.

És ezúttal sincs ez másképp.

Azt tanácsolom, hogy haladjon a célja felé és összpontosítson a közönségének megfelelő tartalomra. Lehet, hogy ez a frissítés arra kényszerítette Önt, hogy visszaesést szenvedjen el a rangsorolásában, de kövesse a Google példáját, és alakítsa stratégiáját az Ön termékeit vagy szolgáltatásait kereső felhasználókhoz. És – ami talán a legfontosabb – tegyen fel folyamatosan kérdéseket, hogy a frissítéssel (és a jövőbeni frissítésekkel) kapcsolatban a helyzet magaslatán maradjon. Kövesse a beszélgetést a Google SearchLiaison oldalán, vagy kérdezzen közvetlenül tőlünk. Az ehhez hasonló Google-frissítések gyakran elkeserítőek a kisvállalkozások számára, de mindig van optimális út a továbblépéshez.

Ha kérdése akadna Google hirdetéseket vagy SEO-t illetően, keressen minket bizalommal!