Előfordul, hogy a vállalkozások szüneteltetni szeretnék a SEO tevékenységüket, mert úgy vélik, hogy egy kis szünet nem hat ki a digitális marketing tevékenységükre. De nézzük, pontosan hogyan is hat a keresőoptimalizálás szüneteltetése a kommunikációnk sikerességére!

A SEO tevékenység több pillérből áll, része például a tartalomgyártás és ezeknek a tartalmaknak a SEO-kompatibilissá tétele is. Ha az egyik pillért kivesszük, már tapasztalhatunk nehézségeket a digitális marketing területén.

Ezt kockáztatjuk, ha felhagyunk a hatékony SEO szövegírással

Több dolog is történik, ha abbahagyjuk a tartalommarketinget és a SEO szövegírást. Többek között a kevesebb tartalom alacsonyabb linkelhetőséget eredményez, amely rosszabb pozícióba sorol a keresési találatok listájában. Egyre csökken az oldalra látogatók köre, új látogatók nélkül pedig nem lesznek friss leadjeink, sem új potenciális ügyfeleink. A régi látogatók sem térnek vissza, hiszen nem kapnak újdonságot tőlünk.

A közösségi média kommunikációnk is megérzi a változást: folyamatosan frissülő tartalom hiányában nehezebb a stratégiai tervezés, egysíkúbbak lesznek a posztjaink, egyre fogy az a releváns információ, amit a platformjainkra posztolhatunk és amely a közönségünk számára is hasznos. Több munkát és időt emészt fel a hírlevélmarketing is: újdonság hiányában nehezebb kommunikálni. Összességében, ha abbahagyjuk a tartalom készítését, azzal azt mondjuk a Google-nek, hogy a webhelyünk már nem olyan aktív, mint volt, és így megindul az eltűnés lassú folyamata.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a technikai részleteket

A weboldal és annak tartalma is folyamatos karbantartást igényel, amelynek része a SEO tevékenység is. Hihetetlenül fontos a technikai pontosság, különösen az olyan új fejlesztéseket illetően, mint például a mobilra optimalizáltság, a betöltési sebesség, az AMP és így tovább. Ezek nélkül a weboldalunk annyira elavulttá válik, hogy nem tud versenyben maradni a piacon.

Ha elmaradnak a folyamatos frissítések

A régi tartalmainkat is karban kell tartanunk. Ha azokat rendszeresen ellátjuk új információval, linkekkel, kreatívokkal, a Google látja az új szöveget és az értéket, amit közvetít, így magasabbra rangsorolhatja. Az utóbbi időben tapasztaltak szerint az oldal frissítésekor az a legfontosabb kérdés, hogy megfelel-e a keresési szándéknak, válaszol-e a kereső kérdésére, vagy sem, és elegendő-e ez ahhoz, hogy a top keresési találatok között legyen a weboldal.

Ha nem hozunk létre új oldalakat

A cél, hogy mindig meg tudjunk újulni. Egy jó stratégiában mindig helye van a bővülésnek és az új dolgok felé nyitásnak. A már meglévő weboldalnak is ezt kell tükröznie: új aloldalakat hozhatunk létre olyan témakörökre, amelyek eddig nem voltak kiemelve az oldalon, mégis a márkához tartoznak. Ezeket a szegmenseket szintén fel kell építeni, utána monitorozni és javítani a beérkező adatok alapján.

Lehetnek ezek az új oldalak keresési kampányok landing oldalai, új blogbejegyzések, vagy olyan oldalak, amelyek a márkát más aspektusból mutatják meg. Esetleg olyan oldalak, amelyek meghatározott kulcsszavakat és közönséget céloznak meg. Ez javítja az oldal minőségét és a konverziós arányt.

Ha ezzel felhagyunk, nemcsak a SEO-tevékenységünknek ártunk, de a kulcsszóbázisunk is véges lesz, amely hirdetési szempontból nem hatékony. Sőt, a konverziós költségek emelkedésére is számíthatunk.

Nem tanácsoljuk a SEO tevékenység megszüntetését

A keresőoptimalizálás elképesztő eszköz a keresési rangsorban elfoglalt pozíciónk javításához és az üzleti vállalkozás növekedéséhez. A tartalom létrehozása és frissítése javítják az eredményt. De azt is biztosítania kell, hogy megfelel-e az oldalunk a technikai feltételeknek, hogy a rangsor élén maradjon.

Nagyobb feladat megfordítani a lendületet, ha egy webhely konverziói drasztikusan csökkenni kezdenek. Célszerű mindent az üzlet növekedésével együtt méretezni, beleértve a keresőoptimalizálást is.