Míg 2019-ben a kiskereskedelem csak 15% -a volt online, addig a COVID-19 nagy változást hozott: az internetes vásárlás új normává vált.  Ez adta az ötletet, hogy egy webináriumunk alkalmával merüljünk el az e-kereskedelem rejtelmeiben. John Leech, a WSI egyik ír szakértője elmagyarázta, miért olyan elengedhetetlen az e-kereskedelem a vállalkozások számára, valamint ajánlott néhány szakértői módszert, amellyel javíthatjuk látogatóink tapasztalatait a webhelyen.

Leech felvázolta az e-kereskedelem három alappillérét, amelyekről részletesen is beszélt.

1. Tanulás

Pontosan úgy, mint a való életben, a potenciális ügyfelek felteszik maguknak a kérdést: „jól néz ki ez?” és „szeretnék ettől a cégtől vásárolni?”. A Kezdőlap, a Névjegy és a Miért válasszon minket oldalak segítségével azonnal válaszolhatunk a látogató elsődleges kérdéseire. Ajánlásokkal és útmutatókkal megmutathatjuk, hogy megbízható szakértői vagyunk a területünknek. Adjuk meg elérhetőségeinket (cím, telefonszám, e-mail, közösségi média felületek), amelyeken kapcsolatba tud velünk lépni a látogató, ha további kérdése van.

A fogyasztók 51% -a bízik olyan cégekben, amelyek megkönnyítik a látogatók számára a cég embereivel való kapcsolatfelvételt.

Használjuk a láblécét, hogy megmutassuk, milyen partnerekkel dolgoztunk, milyen biztonsági előírásoknak felelünk meg a termékekkel, milyen adatvédelmi irányelveket követünk a weboldalon.

A vásárlók 23% -a azért hagyott fel vásárlással, mert nem bízik a webhely biztonságában.

A jól felépített keresési funkció elengedhetetlen a kezdőlapon. Az átlátható navigáció segít az ügyfeleket a kulcsfontosságú termékkategóriákba irányítani. A mobilra optimalizáltság pedig már szinte kötelező. Ez különösen fontos, mivel a felhasználók egyre szívesebben vásárolnak mobilról. Ugyanakkor hagyjuk el a figyelemelterelő animációkat, amelyek negatívan befolyásolhatják konverziós arányát. Tegyük egyszerűvé és egyértelművé a vásárlási folyamatot, ahogy azt egy fizikai boltban is elvárjuk.

2021-re várhatóan a világ összes webáruházi vásárlásának 72% -a mobilról érkezik.

2. A bolt

Az e-kereskedelem boltjaiban a termékek, a kategorizálás, a jó kereshetőség mind azt mutatják a látogatónak, hogy itt könnyedén eligazodik. Érdemes kialakítani a dinamikus keresést több különböző szűrővel, amely segít az ügyfeleknek megtalálni, amiért jöttek.

Az emberek összehasonlítások alapján hoznak döntéseket, így fontos, hogy ebben is segítsük. Már azelőtt válaszoljunk a kérdéseikre, mielőtt azok felmerülnének bennük. Kerüljük el azokat az eseteket, amikor a látogató megáll a vásárlásban és felteszi magának a kérdést: „miért is veszem meg ezt?” – ekkor esély van rá, hogy elveszítjük.

A testreszabási lehetőségek, például egy adott színkombináció kiválasztása azt jelenti, hogy a felhasználó több időt fordít az adott termék kiválasztására. Adjunk kontrollt a felhasználónak, ez nagyobb elkötelezettséghez vezet, ami jelentősen javítja a konverziós arányokat.

Nem kérdés, hogy a képeknek a lehető legjobb minőségűeknek kell lenniük, anélkül, hogy negatívan befolyásolnák az oldal teljesítményét. Kínáljunk fel termékvideót is.

A termékvideót megtekintő látogatók 174% -kal nagyobb eséllyel vásárolnak.

3. Vásárlás

A vásárlási folyamat befejezéséhez a fizetési oldalnak a lehető legegyértelműbbnek és tömörebbnek kell lennie. Az e-kereskedelem jelenleg 70%-os kosárelhagyási rátán van – kerüljünk a többi 30%-ba. Ezt az alábbiakkal érhetjük el:

  • minden potenciálisan zavaró tényező eltávolítása,
  • egyoldalas fizetési folyamat,
  • a kényszerű regisztráció elkerülése és a vendégpénztár engedélyezése,
  • több fizetési lehetőség felajánlása, például hitelkártya, PayPal vagy Apple Pay, utánvét,
  • több ponton ismertessük a szállítási költségeket és feltételeket.

Ne csak a tervezésre koncentráljunk, fordítsunk elég időt a vásárlói élmény tökéletesítésére. Az e-kereskedelmi webhelyével kapcsolatos tapasztalatok és egyéb digitális marketing stratégiák fejlesztésével kapcsolatos további információkért vegye fel velünk a kapcsolatot.