A mai online világ zűrzavarában rendkívül nehéz megragadni a potenciális vásárlók figyelmét. Vállalatvezetőként ennek ellenére minél hamarabb szeretnénk látni a digitális marketing tevékenységbe fektetett pénzünk megtérülését. Vannak online marketing technikák, amik ugyan mind hosszú távon értékes marketing eszközök, ezeket azonban a gyors eredményelvárás esetén érdemes elkerülni, mert bizonyos idő elteltével hozzák csak meg a befektetett munka gyümölcsét. Ilyenek a tartalommarketing, a videómarketing és a közösségi média marketing.

Ezzel ellentétben a megfelelő módon menedzselt digitális marketing kampányok gyorsan és hatékonyan vezetnek jelentős értékesítési eredményekhez, hamarább elérjük általuk a kívánt hatást.

digitális marketing cta

A következő 7 tanács alkalmazásával érhetünk el sikereket az online marketing segítségével: 

1. Digitális marketing stratégia meghatározása

A digitális marketing eszközök tárháza oly változatos és széleskörű, hogy legelső lépésben érdemes egy átfogó elemzést végezni az online marketingben levő versenyhelyzetünkről, versenytársaink hirdetési költéseiről, kommunikált tartalmairól, a célcsoportunk internet-használatáról.

Mindezekre azért van szükség, hogy egy valóban hatékony és megtérülő digitális marketing kampányt működtessünk, a befektetett pénzünket ne szórjuk el alkalmatlan felületeken.

2. Határozzunk meg pontos keresési feltételeket

Minden fontos információ fent van az interneten: egy hatalmas előny a vevőkhöz vagy vevőcsoportokhoz kapcsolódó példátlan mennyiségű adat elérhetősége. A marketing kampányunkhoz legjobban alkalmazkodó keresési kritériumok meghatározásához mindössze ezeket kell megfelelően felhasználni.

A lokációra, életkorra, érdeklődési körre és online aktivitásra vonatkozó adatok mind olyan értékes információk, amiket fel tudunk használni a reklámjaink pontos célzásához, elkerülve a „tolakodó hatás” keltését.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben például egy felső kategóriájú, mediterrán éttermet üzemeltetünk a fővárosban, ne hirdessünk feleslegesen a 200 km-re lakó vidéki, kínai gyorsétteremre kereső internethasználók számára. Tudjuk ki a célcsoportunk, és őket is találjuk meg a kommunikációnkkal.

3. Megfelelő felületen hirdessünk!

Tökéletes recept nem létezik, hiszen minden vállalkozás számára más felület alkalmas.

Amennyiben egy sok követővel rendelkező, jól felépített és aktívan menedzselt Facebook oldallal rendelkezünk, Facebook hirdetésekre koncentráljuk marketing büdzsénket. Ha viszont a közösségi médiában célcsoportunk kevésbé aktív (ami egyre csökkenő mértékben fordulhat elő), egy-egy meghirdetett poszt hatása nem fog megmutatkozni az értékesítési számainkban.

Tudjuk kik a vevőink, és hogy őket mely felületen tudjuk elérni.

4. Kövessük alaposan a kampány-teljesítéseket!

A kampányaink utánkövetése során kiderül, mely kulcsszavakra kattintanak a legtöbben, mely napszakokban, mely célcsoportoknak érdemes hirdetni, és eszerint kell finomhangolni a digitális marketing kampányunkat.

Ez különösen a PPC – kattintás-alapú fizetési modell – esetén kritikus, hiszen senki nem szeretne feleslegesen pénzt fektetni egy kevésbé jól teljesítő kulcsszóra. A hatékonyság érdekében fordítsunk tehát nagy figyelmet a rendszeres utánkövetésre!

5. Teszteljük a kampányelemeinket!

A kampányunk utánkövetése mellett nagyon fontos letesztelnünk a tervezett kulcsszavainkat, hirdetéshez használt képeket, szövegeket, hogy növeljük a digitális marketing kampányaink megtérülését! Amennyiben van két kiválasztott kulcsszavunk, kis elemszámú célközönség közt teszteljük le a sikerességüket, és válasszuk a jobban teljesítőt.

Maradjunk csak az étterem példájánál. Tegyük fel, hogy van két szimpatikus kulcsszavunk, a „Minőségi étterem Budapesten” és a „Mediterrán ételek Budapest”. Mindkét kulcsszóra egyidőben egy meghatározott pénzösszeggel hirdessünk, majd figyeljük meg a hatását, és amelyikre többen kattintanak, a köré építsük fel hirdetési kampányainkat.

6. Mérjünk, értékeljük ki az eredményeket, majd csináljuk újra jobban!

Az online marketing egyik fő előnye a korrekt mérhetőség. Míg a többi marketing eszköz hatását csak becsülni tudjuk (például egy óriásplakátot hányan néztek meg vagy egy rádióhirdetésre mennyi hallgató kapta fel a fejét), a digitális marketing eszközök hatását pontosan ki tudjuk mutatni, így megbizonyosodhatunk róla, hogy a pénzünk valóban jó helyre lett-e befektetve. Próbáljuk ki a különböző online marketing eszközöket, mérjük az eredményeket, és csináljuk legközelebb jobban! Ne hagyjuk, hogy a konkurencia vigye el a potenciális vásárlóinkat, legyünk mi a legjobbak!

7. Haladjunk a korral – ismerjük a legújabb technikákat!

A digitális marketing egy dinamikusan fejlődő terület, hetente, akár naponta is jöhetnek elő olyan fejlesztések, amik még eredményesebbé tehetik a kampányainkat. Ilyen például a ’social selling’. Nem szabad tehát az előző 6 lépés megfogadása után hátradőlni, a siker kulcsa, hogy folyamatosan képben kell maradni az újításokkal.

Ennek ellenére léteznek sokak szerint elavultnak hitt, de működő technikák, mint például az email marketing, ezeket sem szabad elfelejteni a digitális marketing stratégiánk felépítésekor.

digitális marketing cta

Mit vigyünk el ezekből magunkkal?

A siker elérése természetesen többtényezős kérdés, azonban ha megfelelő eszközöket a megfelelő módon alkalmazzuk, látható sikereket és bevétel-növekedést tudunk elérni. Nem kell ehhez más, mint a megfelelő szaktudás gyakorlatba ültetése és a folyamatos fejlődés.

Digitális marketing technikákkal kapcsolatos bővebb információkért, szakmai segítségért, lépjen kapcsolatba velünk a +36 30 4099966 telefonszámon vagy ide kattintva a kapcsolati adatlap kitöltésével.

Érdekel a professzionális online marketing!