Covid-19 utáni digitális marketing trendek, amik velünk maradnak

 

Összefoglalás: Nézzünk meg közelebbről néhány kiemelkedő, COVID utáni digitális trendet, amelyek a pandémia elmúlta után is velünk maradnak.

A COVID-19 világjárvány számos vállalkozást, marketingest és ügyfelet arra kényszerített, hogy újragondolják, hogyan kommunikálnak, hogyan lépnek kapcsolatba egymással és hogyan üzletelnek. A vállalatoknak világszerte alkalmazkodniuk kellett a folyamatosan változó üzleti környezethez.

Sok szervezet új megoldásokat dolgozott ki, hogy ezekben a nehéz időkben is talpon maradjon, és összhangban maradjon a lezárások, a társadalmi távolságtartási intézkedések és egyéb elrendelt korlátozásokkal. Ennek eredményeképpen az online tevékenység jelentősen felgyorsult a világjárvány kezdete óta, és ezek közül az új digitális trendek közül várhatóan sokan a COVID után is folytatódni fognak, mivel egyre több vállalkozás kezdi elfogadni az “új normát”.

 

Nézzünk meg közelebbről néhány kiemelkedő, a COVID utáni digitális trendet, amelyek a COVID után is itt maradnak a mindennapjainkban.

 

A fogyasztói magatartás megváltozása

A Google Trends egy olyan Google szolgáltatás, amely elemzi, hogy a különböző keresőkifejezések mennyire népszerűek a Google keresőben számos régióban és nyelven. A Google Trends huszonhárom különböző európai, afrikai és közel-keleti piacról származó több ezer kiskereskedelmi keresési adatpontot elemezve megállapította, hogy a világjárvány hatására számos fogyasztói magatartás felgyorsult:

 •     A fogyasztók a kirakatvásárlást online végzik
 •     A fogyasztók alaposan megfontolják, hogy kitől vásárolnak
 •     A fogyasztók minden eddiginél jobb ár-érték arányt várnak el
 •     A fogyasztók mindenre kiterjedt szállítási lehetőségeket várnak el
 •     A fogyasztói kereslet továbbra is dinamikus marad

 

Ahhoz, hogy a vállalkozások a jövőben is sikeresek legyenek, jól kell tudniuk reagálni és alkalmazkodni, meg kell érteniük a fogyasztók változó igényeit, és meg kell könnyíteniük a vásárlók számára a böngészést, a vásárlást és a termékek átvételét. A COVID révén még nyilvánvalóbbá vált új fogyasztói magatartási trendeknek való megfelelés biztosítja vállalkozása virágzását.

 

A Google-keresések új típusai

A világjárvány során jelentősen megnőtt a készségekkel kapcsolatos keresések száma. Mivel egyre több ember szorult otthonába, és a szolgáltatások korlátozottan álltak rendelkezésre, egyre több fogyasztót érdekelték olyan információk, amivel képesek lehettek saját maguknak elintézni dolgokat. Egyre több fogyasztó kereste a mindennapi otthoni feladatok elvégzéséhez szükséges készségeket, olyan tevékenységekhez mint például a főzés, a dekorálás, a kertépítés és egy sor más feladat. Mivel több idejük maradt, egyre több fogyasztó kezdett inspirációt keresni az interneten az otthoni javításokhoz, az otthoni szórakozáshoz, és természetesen ahhoz is, hogy hogyan tarthatják a kapcsolatot szeretteikkel.

A világjárvány során gyakoribbá váltak és várhatóan továbbra is nagy számban előforduló keresőkifejezések közé tartoznak a következők:

 •     A „hogyan” keresések, mint például a “Hogyan készítsünk robotot?”, amely népszerű keresőkifejezés Nigériában.
 •     “Inspiráció/ötletek” keresések, például “otthoni tornaterem ötletek”, ami Németországban népszerű keresési kifejezés.
 •     “Otthoni munka” keresések, mint például a “kényelmes irodai szék”, amely Franciaországban népszerű keresési kifejezés.
 •     “Jólét”-tel kapcsolatos keresések, mint például “virtuális edzőterem”, ami népszerű keresési kifejezés Spanyolországban.
 •     “Közösségi” keresések, mint például “baráti játékok”, ami népszerű keresési kifejezés Spanyolországban.
 •     “Szórakozás”sal kapcsolatos keresések, például “online társasjátékok”, ami népszerű keresési kifejezés Franciaországban.

Ez a tendencia kiváló lehetőséget teremt a digitális marketingesek számára, hogy optimalizált tartalmat készítsenek ezekre a keresőkifejezésekre. Ha például az Ön cége festékeket forgalmaz, indíthatna egy blogot, amelyben olyan cikkeket találhatna, mint “Hogyan válasszuk ki a megfelelő festékszínt a belső térhez”, “Nappali dekorációs ötletek” vagy “Hogyan tegyük szórakoztatóvá a festést az egész család számára”. A fogyasztók új, pandémiás keresési magatartása utáni új fogyasztói szokásokhoz igazított tartalmak előállítása segít növelni az online láthatóságát, növelni az organikus forgalmat, és több vezetést generálni vállalkozása számára a jövőben.

 

Több élmény online

Az elmúlt hónapokban sok fogyasztó fogadta be úgy az online élményeket, mint még soha korábban. Sokan vettek részt online órákon, virtuálisan látogattak meg múzeumokat, vásároltak, edzettek a Zoom segítségével, részt vettek videokonferenciákon, online partikat rendeztek, és még számtalan más online élményben volt részük. Bár a COVID minden bizonnyal felgyorsította a különböző online élmények növekedését, a kényelem és a könnyű hozzáférés olyasvalami, amit sok fogyasztó élvez és megszokottnak tekint.

A jövőben a digitális élmény továbbra is alapvető szerepet fog játszani az ügyfelek és a vállalkozások számára egyaránt. Ahhoz, hogy megfeleljenek ennek az új digitális trendnek, az üzlettulajdonosoknak nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogyan tudják a legjobban kiszolgálni ügyfeleiket online. A zökkenőmentes felhasználói élmény nyújtása a weboldalon, a hatékony kommunikáció biztosítása és a megbízható folyamatok megléte kiváló kiindulópont. A jövőben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak majd az online élmények, és a fogyasztók mindig azok felé a vállalatok felé fognak vonzódni, amelyek a legjobb ügyfélélményt kínálják.

 

E-kereskedelem Vs. fizikai üzletben való vásárlás

A Google jelentése szerint az online vásárlás irányába elmozdulás történt. Ez várhatóan folytatódni fog, hogy “bár sokan döntenek úgy, hogy visszatérnek a bolti vásárláshoz, hogy megnézzék, megérintsék és kipróbálják a termékeket, az online vásárlás körül új szokások alakultak ki, amelyek visszavonhatatlanul megváltoztatták a fogyasztók vásárlási szokásait”.

Ez a dinamikai változás jelentős hatással lesz a fizikai üzlethelyiségek szerepére a jövőben. Ahelyett, hogy ez lenne a vásárlókkal való interakció elsődleges eszköze, az online platform jelentősége növekedni fog. A kiskereskedők számára számos lehetőség kínálkozik az online vásárlási élmény fokozására, például VR-eszközök használatával részletesebben láthatják a ruhákat, és pontosan láthatják a ruhadarabok méretét.

A fizikai üzlethelyiség és az e-kereskedelmi felállás kombinációja valójában tökéletes megoldás lehet arra, hogy az üzlettulajdonosok relevánsak maradjanak, és így továbbra is ki tudják elégíteni a vásárlók igényeit. A Google előrejelzése szerint “ez a különböző értékesítési pontok stratégiai szerepének alapvető újragondolását jelentheti: a felfedezés és az inspiráció online történne, a teljesítés és az utógondozás pedig inkább a fizikai üzletben”. A kiskereskedőknek biztosítaniuk kell a megfelelő egyensúlyt, és következetesen kiváló élményt kell nyújtaniuk offline és online, hogy versenyképesek maradjanak a COVID utáni korszakban is.

 

Győződjünk meg róla, hogy vállalkozásunk felkészült a COVID utáni “új normára”.

Ha valamit megtanultunk ebből a világjárványból, az a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség fontossága. A COVID-19 válság példátlan volt, és óriási mértékben felgyorsította a digitális termékek, szolgáltatások, eszközök és még sok minden más elterjedését. Mi több, jelentős hatással volt a fogyasztói magatartásra, igényekre és elvárásokra is.

Annak érdekében, hogy Ön továbbra is megfeleljen a fogyasztók változó igényeinek, és felkészüljön az “új normára”, vegye fel a WSI szakértőivel a kapcsolatot!