A múltban sokan úgy döntöttek, hogy semlegesek maradnak bizonyos ügyekben és kérdésekben annak érdekében, hogy elkerüljék mások megtorlását. Manapság mindenki azt akarja érezni, hogy valami nagyobb dolog részese. Akár egy helyi/globális ügy támogatásával, akár egy bizonyos életmóddal, a mai fogyasztók közül sokan aktívan igyekeznek változtatni a világon. Az ügyeik iránt szenvedélyesen elkötelezett fogyasztók folyamatosan keresik azokat a céltudatos márkákat és vállalkozásokat, amelyek szintén ugyanazokat az ügyeket támogatják és képviselik, mint ők. Ez az új mozgalom egyengette az utat ahhoz, amit ma célorientált marketing vagy cause marketing néven ismerünk.

A változás iránti vágy ma már nagymértékben tükröződik a fogyasztók viselkedésében és vásárlási döntéseiben. Számos fontos példa erre a kegyetlenségtől mentes szépségápolási márkák támogatása (pl. BECCA), a hulladékmentes csomagolás mozgalom (pl. bare market), az éghajlatváltozás okozta válság (pl. Patagonia) és még sok más!

Milyen pontosan a célorientált márka?

A célvezérelt márka túlmutat a vállalati eredményen.  Egy adott ügy, küldetés, cél vagy vízió köré épül, és annak középpontjában áll. Mint már említettük, ez egy viszonylag új mozgalom, amelyre számos vállalkozás és márka helyezi a hangsúlyt, hogy a közönségével való kapcsolatteremtés érdekében üzleti modelljét a középpontba állítsa.

Ez az a pont, ahol a célorientált marketing szerves szerepet játszik egy vállalkozás márkamarketing-stratégiájában.

 

Miért fontos a célorientált digitális marketing?

A globális fogyasztók 63%-a szívesebben vásárol termékeket és szolgáltatásokat célorientált márkáktól. Sőt, a vásárlók több, mint 70%-a nagyobb valószínűséggel ajánl egy olyan márkát, amely nemes ügyet támogat. Íme néhány tipp a sikeres célorientált marketing kivitelezéséhez:

 

1. Találjon egy közös ügyet, amelyhez mind Ön, mind a közönsége kapcsolódni tud!

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a célorientált marketing segítségével kapcsolatot teremtsen a közönségével, az az, ha talál egy olyan ügyet, ami mindkét fél számára fontos és nagy jelentőséggel bír. Ugyanakkor győződjön meg arról, hogy az ügy összhangban legyen márkájának imázsával és missziójával is.

A Patagonia kiváló példa egy olyan célorientált márkára, amely hatékonyan alakítja marketingtevékenységét egy olyan ügy köré, amelyhez a közönség mélyen kötődik. A Patagonia küldetése a bolygó megmentése a jelenlegi éghajlati válság közepette. Így üzleti tevékenységük középpontjában a természet védelme áll.

Rendkívül fontos, hogy megismerje vásárlóit és azt, hogy mi érdekli őket. Az adatvezérelt kreativitás használata segíthet feltérképezni a vásárlói utat, hogy olyan élményt tudjon nyújtani, amelyet a célközönség elvár. A megfelelő adatok mindent megváltoztathatnak, és ha olyan ügyet talál, amelyhez a közönsége kapcsolódni tud, az arra ösztönzi őket, hogy részt vegyenek a márkája küldetésében.

2. Indítson társadalmi változásokat azáltal, hogy transzparenssé válik közönsége számára!

A fogyasztók 88%-a szeretné tudni, hogy az általa támogatott márkáknak valódi hatása van. A célorientált márkák marketingtevékenysége átlátható a közönség számára, hiszen ily módon könnyedén bebizonyítják,  hogy valóban társadalmi változást mozdítanak elő. Sok márka ezt úgy teszi meg, hogy adatokat rögzít, gyűjt, majd kommunikálja az általa egy bizonyos időszak alatt elért hatásokat.

Marketingesként használja ki ezt a lehetőséget arra, hogy eredeti tartalmat hoz létre és beszámol arról a hatásról, amelyet Ön és ügyfelei együtt értek el. A TOMS Stories weboldal például első kézből mutatja be, hogy fogyasztóik vásárlásai hogyan hoznak létre változást.

Olvasson utána az Unity kollekciója mögött álló ügynek, amely az egyenlőség és a befogadás mellett kötelezte el magát. A vállalat arról is beszámol, hogy hogyan foglalnak állást a fegyveres erőszak megszüntetése mellett. A TOMS tartalommarketing-stratégiája az, ami célorientált márkaként erős narratívát alkot. Ez azért jelentős, mert hosszú távon segíthet erősebb márka bizalmat és lojalitást építeni.

3. A célorientált digitális marketingtevékenységét mindig igazítsa márkájához!

Tartsa szem előtt, hogy a célorientált marketingnek is két oldala van.  Marketingtevékenysége nem csak ügyfeleire van hatással, hanem a vállalkozása egészét is meghatározza.

Vegyük például az Adidas és a Parley termékcsaládot. Az Adidas céltudatos marketingtevékenysége egy együttműködésen alapszik, melynek középpontjában az óceáni műanyagjárvány áll. A kampányvideójuk egy utazásra visz minket, mely bemutatja, hogy az óceáni műanyagok hogyan károsítják óceánjaink ökoszisztémájára. Az Adidas hatékonysága abban rejlik, hogy a problémát megoldássá alakítja és olyan nagy teljesítményű sportruházatot hoz létre, amely műanyagból készül. A tanulság az, hogy a támogatott ügy a márkanarratíva részévé válik, ami egy olyan hajtóerő, mely meghatározza, hogy ki fog támogatni, vásárolni és befektetni a vállalkozásba.

 

Miért a célorientáltság a sikerhez vezető út manapság a piacon?

Egyszerűen fogalmazva, a célorientált vállalkozások jobban teljesítenek, valamint több ügyfelet és nagyobb  tehetségeket vonzanak. Azok az alkalmazottak, akiket erősebb céltudatosság és egyértelmű társadalmi ösztönzők motiválnak, átlagosan termelékenyebbek. Saját vállalatában mindenki tudja, hogy az egyik legfontosabb cél a nyereségtermelés, de az, hogy van egy -a végeredményen túlmutató cél-, az motiválja a munkatársakat, hogy a nyereségesség felé törekedjenek. A mai ügyfelek sokkal tudatosabbak a társadalmi kérdésekben, a környezetvédelmi kérdésektől kezdve a jótékonysági ügyekig, és nagyobb valószínűséggel reagálnak kedvezően egy olyan vállalatra, amely kimutatja elkötelezettségét egy nagyobb társadalmi és környezeti kontextus részeként, és amelynek kimondott célja az összes érdekelt fél életének javítása. A célorientált vállalatok inkább a szíveket és az elméket nyerik meg, mint egyszerűen csak termékeket és szolgáltatásokat kínálnak. Ez az ő sikerük titka.

 

Hogyan változtathatja meg a világot egy célorientált márka?

A célorientált márkák vonzzák és kiszolgálják a tudatosan és etikusan gondolkodó fogyasztókat. Cserébe ezek a fogyasztók megkövetelik, hogy a márkák a céljukat és etikai, valamint környezeti értékeiket követve működjenek. Ez a dinamika olyan piacot hoz létre, amelyet az etika, a szolgáltatásnyújtás, a profit és a közjó egyaránt vezérelnek. Az együttes hatás a cél és a profit közötti arany középút, ahol a vállalatok etikus ügyeket szolgálhatnak, miközben továbbra is olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek kielégítik ügyfeleik igényeit. A célorientált márkaépítés bizonyítja, hogy a profit és az etika nem kell, hogy kizárják egymást, sőt együtt tudnak és kell is működniük.

 

További példák a célorientált marketingre

Számos vezető márka mutatott már utat a célvezérelt marketing terén. Ők keményen dolgoznak azon, hogy üzleti céljaikat olyan nagyobb célokkal ötvözzék, amelyek valamennyi érdekelt felet szolgálják. Íme néhány nagyszerű példa:

Patagonia: #CrudeAwakening

A Patagonia szabadtéri és sportruházat márka már régóta elkötelezte magát amellett, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat jelenleg fenyegető különböző kockázatokra. A #CrudeAwakening kampányuk célja a világ partjainak védelme volt az olajszennyezéssel szemben. A vállalatnak és erős támogatói bázisának segítségével három olyan törvényt fogadtak el, amelyek szigorúbb szabályokat írnak elő a tengeri olajfúrók működésére.

 

Ausztráliai metróvonatok: Dumb Ways to Die

A McCann-Melbourne marketingügynökség innovatív kampányt készített a melbourne-i vasúthálózat számára, amely a vonatokat naponta használó több ezer ingázót célozta meg. Az ügyesen megtervezett, minden médiát felölelő, éles, de ízléses humort alkalmazó kampány célja az volt, hogy a vonaton ingázók jobban odafigyeljenek saját biztonságukra. Az üzenetek céljának tekintették, hogy átvágjanak a hagyományos biztonsági bejelentéseken, amelyeket a közönség unalmasnak tartott és figyelmen kívül hagyott. A kampány eredményeként egy év alatt 30%-kal csökkent a balesetek száma.

Uber és a MADD – Biztonságban hazaérni

2017 júliusában, a július 4-i ünnepségek közepette az Uber partnerségre lépett a Mothers Against Drunk Driving (MADD) nevű szervezettel. A fuvarmegosztó cég olyan kedvezménykódot kínált, amelynek beváltása a MADD számára történő adományozást váltott ki. Az Uber ezzel egy fontos társadalmi ügy támogatójának mutatkozott, és célorientált vállalatként mutatkozott be.

Ripple Foods – A mi fejlődésünk, az Ön hatása

A Ripple Foods 2018-ban borsófehérjéből készült tejalternatívát vezetett be a piacra. Ahelyett, hogy a vegetáriánus és vegán vásárlókat célozta volna meg, úgy döntött, hogy a terméket a bevett tejivóknak értékesíti, és egy kommunikációs sorozatot hozott létre, amely bemutatta, hogyan segíthetnek a környezetnek azzal, hogy a tejtermékről a borsófehérje-alternatívára váltanak.

Facebook, Google, Microsoft és barátai vs. COVID19

2020 márciusában hét technológiai óriás fogott össze, hogy demonstrálják közös elkötelezettségüket a COVID-19 és a betegséggel kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelem mellett.

 

2020: Az év, amikor a fogyasztók többet követelnek a márkáktól

A bizonytalansággal, hatalmas változásokkal és felfordulásokkal teli évben a fogyasztók azt várták a márkáktól, hogy felálljanak és megszólaljanak. A vállalatoknak nem volt elég egyszerűen folytatniuk a termékek vagy szolgáltatások nyújtását, meg kellett mutatniuk, hogy ugyanolyan elkötelezettek a fontos ügyek iránt, mint a vásárlóik. A BlackRock Inc. azzal fejezte ki támogatását, hogy vállalta, hogy minden alkalmazottját tovább foglalkoztatja, még akkor is, amikor a zárlat miatt máshol leépítésekre és elbocsátásokra került sor. Az UnderArmour politikai kampányt indított a választási részvétel elősegítése érdekében.

 

Hozzon létre egy olyan céltudatosságot, amely visszhangra talál ügyfeleinél!

Fontos, hogy az Ön célja illeszkedjen márkájához, termékéhez és ügyfeleihez. Ha csak azért próbál meg elfogadni egy célt, mert népszerűnek tűnik, az ügyfelek valószínűleg átlátnak majd rajta. Hagyja, hogy célja és az üzleti tevékenysége könnyedén összefonódjanak, és szinte biztos, hogy ügyfelei meghálálják majd.

 

Ne ragadjon meg egy trendet csak azért, hogy az legyen!

Ne becsülje alá közönsége intelligenciáját. A vásárlók meg tudják különböztetni a szívből jövő üzenetet a puszta próbálkozástól. A célorientált marketingnek hitelesnek kell lennie, különben a fogyasztók azonnal elutasítják. Ezért fontos, hogy olyan ügyeket válasszon, amelyek közel állnak a szívéhez és amelyek illenek a márkájához.

 

Az élményre összpontosítson, ne a trendre!

Továbbra is arra kell összpontosítania, hogy kellemes élményt nyújtson vásárlóinak, és a teljes vásárlói út során márkahűséget tudjon teremteni.

 

Miért fontos a célorientált marketing?

A célorientált marketing legfőbb előnye, hogy megmutatja ügyfeleinek, hogy Ön a nagyobb képet látja, és hogy nem csak az értékesítést és a profitszerzést helyezi vállalata középpontjába.  Ügyfelei rövid távon meg fogják jutalmazni, ha megmutatja, hogy  mi áll közel a szívéhez,  hosszú távon pedig a “nagyobb”, nemesebb ügy melletti elköteleződés is meghozza a maga jutalmát.

 

Konklúzió

A közös célért vagy a vásárlókkal közös értékrendért való munka erős érzelmi kapcsolatot teremt, amelynek óriási hatása van. Végső soron ez segít előrevinni a célorientált marketingtörekvéseket, és továbbra is közösséget épít a fontos ügyek köré. Szánjon időt arra, hogy márkája célorientált marketingtevékenységet is folytasson, hiszen ahogy feljebb is olvashatta, ügyfelei meghálálják majd törekvéseit.

Ha segítségre van szüksége a célorientált marketing stratégia kialakításával kapcsolatban, még ma lépjen kapcsolatba velünk.