Az egyik legnagyobb digitális marketing hiba, amelyet a vállalatok elkövetnek, az, hogy nem mérik fel megfelelően, valóban ki a célközönség. Legyen szó egy gyenge egyedi eladási ajánlatról, rosszul megtervezett webhelyről vagy egy nem szervezett posztolási ütemtervről, sok tartalommarketing kudarcot vall. De általában ezek a hibák elkerülhetők.

A vásárlói személyek (buyer personas) létrehozása sok digitális marketing hibát orvosolhat, mert arra helyezi a hangsúlyt, ahova kell: az ügyfelekre. Hogy segítsünk ebben, összeállítottunk egy praktikus infografikát, amely vizuálisan körvonalazza módszertant. Ezen haladunk most végig részletesebben.

Vizsgálódjon, kutasson és gyűjtsön adatokat

Az internetes elemzések szolgálnak azokkal adatokat, amelyek megalapozzák a célközönségét. Megtudhatja, honnan jönnek a webhely látogatói, mit keresnek és kérnek, mennyi ideig és milyen gyakran látogatják meg az Ön oldalait, és milyen eszközöket, közösségi média platformokat használnak. Ez az összegyűjtött információ a kiindulási alap a vásárlói személyek és a célközönség kialakításához.

Saját korábbi célközönség és adatok

Mi lenne jobb módszer a vásárlói személyek kiépítésére, mint a már meglévő céges adatok? Azok az ügyfelek, akik korábban megvásárolták a terméket, vagy legalábbis valamiféle interakcióban voltak a márkával, nyilvánvalóan részei a potenciális vásárlói csoportoknak. Az egyetlen feladat az, hogy az adatokat néhány különféle csoportba rendezze meghatározott közös nevezők – például demográfiai kritériumok – alapján. Használhatja erre a hírlevél-feliratkozást is, amelyben az e-mail címen túl nevet, lakhelyet és életkort is elkérhet – ha szükséges.

További felmérések

Időnként ahhoz, hogy megkapja a szükséges információkat, csak annyit kell tennie, hogy kérdez. Legyen szó telefonos, személyesen vagy kérdőíves megkeresésről, az ügyfelek általános adatainak megkérdezése sokat segíthet a különféle célközönség csoportok létrehozásában. Meglepődik majd, mennyien hajlandóak megadni az adataikat és kitölteni a kérdőíveket, még úgy is, hogy egyre többen figyelnek az adatvédelemre és félnek kiadni személyes adataikat.

Határozzon meg egy vásárlót

Mindig hatékonyabb lesz, ha élénk képet készít egy valódi emberről, ábrázolva minden jellemvonásár. Ily módon, amikor a tökéletes tartalom megalkotására törekszik, képessé válhat a célközönség szem előtt tartására. Nevezze el ezt a személyt, adjon neki arcot, stílust, lakhelyet, életkort, nemet. Minél több információja van, annál hatékonyabbak lesznek a vásárlói személyek. Legyen az első emberünk Péter.

Elemezze a vásárló problémáját

Péternek egy problémája van és az Ön feladata, hogy kitalálja, mi a baj, azt mi okozza, és ami a legfontosabb, hogyan enyhít rajta. Ez nem egy pár perces feladat, de mivel az előző lépésekkel összegyűjtöttük a lehető legtöbb adatot, nem lesz hosszadalmas a munka.

Szegmentálja az adatokat

A viselkedési minták és a demográfiai trendek gyakran befolyásolják a vásárlási döntéseket, ezért ezeket a két területet érdemes szorosan figyelemmel kísérni. Ha a vásárlói személyek demográfia eltérő, ez még fontosabb a tartalom létrehozására irányuló erőfeszítései szempontjából, mivel azt jelenti, hogy minden csoport nagyon különböző kérdéseket fog feltenni. Ez a lépés segíti, hogy a tartalomkommunikációnkat még inkább a célközönség igényeihez tudjuk igazítani.

Miután elérte tudományos folyamatunk végét, csak annyit kell tennie, hogy összerakja a darabokat és elkészíti a végleges profilokat. Péter itt egy valósnak tűnő ember, aki megfelel a célközönség egyik tagjának demográfiai helyzete, viselkedésmintája, szokásai és sajátos igényei vannak. Péter és hozzá hasonló vásárlói személyek most már a tartalmának célközönsége. Gondoljon arra a stratégia felépítésekor, hogy Péter számára választ és megoldást kínál, vagy ellenkezőleg.

A cikkhez tartozó infografikát itt találja:

Content Image