A múltban sokan úgy döntöttek, hogy semlegesek maradnak bizonyos ügyekben és kérdésekben annak érdekében, hogy elkerüljék mások megtorlását. Manapság mindenki azt akarja érezni, hogy valami nagyobb dolog részese. Akár egy helyi/globális ügy támogatásával, akár egy bizonyos életmóddal, a mai fogyasztók közül sokan aktívan igyekeznek változtatni a világon. Az ügyeik iránt szenvedélyesen elkötelezett fogyasztók folyamatosan keresik azokat a céltudatos márkákat és vállalkozásokat, amelyek szintén ugyanazokat az ügyeket támogatják és képviselik, mint ők. Ez az új mozgalom egyengette az utat ahhoz, amit ma célorientált marketing vagy cause marketing néven ismerünk.

A változás iránti vágy ma már nagymértékben tükröződik a fogyasztók viselkedésében és vásárlási döntéseiben. Számos fontos példa erre a kegyetlenségtől mentes szépségápolási márkák támogatása (pl. BECCA), a hulladékmentes csomagolás mozgalom (pl. bare market), az éghajlatváltozás okozta válság (pl. Patagonia) és még sok más!

Milyen pontosan a célorientált márka?

A célvezérelt márka túlmutat a vállalati eredményen.  Egy adott ügy, küldetés, cél vagy vízió köré épül, és annak középpontjában áll. Mint már említettük, ez egy viszonylag új mozgalom, amelyre számos vállalkozás és márka helyezi a hangsúlyt, hogy a közönségével való kapcsolatteremtés érdekében üzleti modelljét a középpontba állítsa.

Egy Forbes-interjú szerint a célorientált márka sikeres márka. Mára a “radikális átláthatóság” korszakába léptünk, és úgy gondoljuk, hogy a vásárlók valójában többek, mint egyszerű vásárlók. Ennek eredményeképpen a márkákat arra ösztönzik, hogy ragaszkodjanak és legyenek elkötelezettebbek ügyfeleik meggyőződései iránt.

Ez az a pont, ahol a célorientált marketing szerves szerepet játszik egy vállalkozás márkamarketing-stratégiájában.

 

Miért fontos a célorientált digitális marketing?

A globális fogyasztók 63%-a szívesebben vásárol termékeket és szolgáltatásokat célorientált márkáktól. Sőt, a vásárlók több, mint 70%-a nagyobb valószínűséggel ajánl egy olyan márkát, amely nemes ügyet támogat. Íme néhány tipp a sikeres célorientált marketing kivitelezéséhez:

 

1. Találj egy közös ügyet, amelyhez mind te, mind a közönséged kapcsolódni tud.

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a célorientált marketing segítségével kapcsolatot teremts a közönségeddel, ha találsz egy olyan ügyet, ami fontos számukra. Ugyanakkor győződj meg arról, hogy az ügy a te márkáddal is összhangban van-e.

A Patagonia kiváló példa egy olyan célorientált márkára, amely hatékonyan alakítja marketingtevékenységét egy olyan ügy köré, amelyhez a közönség mélyen kötődik. A Patagonia küldetése a bolygó megmentése a jelenlegi éghajlati válság közepette. Úgy látják, hogy ez egy lehetőség arra, hogy a legjobb termékeket készítsék, miközben nem okoznak felesleges kárt a bolygónak. Üzleti tevékenységük középpontjában a természet védelme áll.

Rendkívül fontos, hogy megismerd a vásárlóidat és azt, hogy mi érdekli őket. Az adatvezérelt kreativitás használata segíthet feltérképezni a vásárlói utat, hogy olyan élményt tudj nyújtani, amelyet a célközönség elvár. A megfelelő adatok mindent megváltoztathatnak, és ha olyan ügyet találsz, amelyhez a közönséged kapcsolódni tud, az arra ösztönzi őket, hogy részt vegyenek a márkád küldetésében.

2. Indíts társadalmi változásokat azáltal, hogy transzparens vagy a közönséged számára!

A fogyasztók 88%-a szeretné tudni, hogy az általa támogatott márkáknak valódi hatása van. A célorientált márkáknak marketingtevékenységükkel átláthatónak kell lenniük közönségük számára ahhoz, hogy bebizonyítsák, valóban társadalmi változást mozdítanak elő. Sok márka ezt úgy teszi meg, hogy adatokat rögzít, gyűjt, majd kommunikálja az általa egy bizonyos időszak alatt elért hatásokat.

Marketingesként használd ki ezt a lehetőséget arra, hogy eredeti tartalmat hozz létre és beszámolj arról a hatásról, amelyet Te és ügyfeleid együtt értetek el. A TOMS Stories weboldal például első kézből mutatja be, hogy fogyasztóik vásárlásai hogyan hoznak létre változást. Utána olvashatsz az Unity kollekciója mögött álló ügynek, amely az egyenlőség és a befogadás mellett kötelezte el magát. Arról is olvashatsz, hogyan foglalnak állást a fegyveres erőszak megszüntetése mellett. A TOMS tartalommarketing-stratégiája az, ami a célorientált márkaként erős narratívát alkot. Ez azért jelentős, mert hosszú távon segíthet erősebb márka bizalmat és lojalitást építeni.

3. A célorientált digitális marketingtevékenységet mindig igazítsd a márkádhoz!

Tartsd szem előtt, hogy a célorientált marketing kétirányú utca. Miért teszed azt, amit teszel? Marketingtevékenységed nem csak ügyfeleidre van hatással, hanem a vállalkozásod egészét is meghatározza.

Vegyük például az Adidas és a Parley termékcsaládot. Az Adidas céltudatos marketingtevékenysége egy együttműködésen alapszik, melynek középpontjában az óceáni műanyagjárvány áll. A kampányvideójuk egy utazásra visz minket, mely bemutatja, hogy az óceáni műanyagok hogyan hatnak negatívan óceánjaink ökoszisztémájára. Az Adidas hatékonysága abban rejlik, hogy a problémát megoldássá alakítja és olyan nagy teljesítményű sportruházatot hoz létre, amely műanyagból készül. A tanulság az, hogy a támogatott ügy a márkanarratíva részévé válik, ami egy olyan hajtóerő, mely meghatározza, hogy ki fog támogatni, vásárolni és befektetni a vállalkozásodba.

 

Miért a célorientáltság a sikerhez vezető út manapság a piacon?

Egyszerűen fogalmazva, a célorientált vállalkozások jobban teljesítenek, valamint több ügyfelet és nagyobb  tehetségeket vonzanak. Azok az alkalmazottak, akiket erősebb céltudatosság és egyértelmű társadalmi ösztönzők motiválnak, átlagosan termelékenyebbek. Saját vállalatában mindenki tudja, hogy az egyik legfontosabb cél a nyereségtermelés, de az, hogy van egy, a végeredményen túlmutató cél, az motiválja a munkatársakat, hogy a nyereségesség felé törekedjenek. A mai ügyfelek sokkal tudatosabbak a társadalmi kérdésekben, a környezetvédelmi kérdésektől kezdve a jótékonysági ügyekig, és nagyobb valószínűséggel reagálnak kedvezően egy olyan vállalatra, amely kimutatja elkötelezettségét egy nagyobb társadalmi és környezeti kontextus részeként, és amelynek kimondott célja az összes érdekelt fél életének javítása. A célorientált vállalatok inkább a szíveket és az elméket nyerik meg, mint egyszerűen csak termékeket és szolgáltatásokat kínálnak. Ez az ő sikerük titka.

 

Hogyan változtathatja meg a világot egy célorientált márka?

A célorientált márkák vonzzák és kiszolgálják a tudatos és etikusan gondolkodó fogyasztókat. Cserébe ezek a fogyasztók megkövetelik, hogy a márkák a céljukat és etikai és környezeti értékeiket követve vezessenek. Ez a dinamika olyan piacot hoz létre, amelyet az etika, a szolgáltatásnyújtás, a profit és a közjó egyaránt vezérel. Az együttes hatás a cél és a profit közötti arany középút, ahol a vállalatok etikus ügyeket szolgálhatnak, miközben továbbra is olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek kielégítik az ügyfeleiket. A célorientált márkaépítés bizonyítja, hogy a profit és az etika nem kell, hogy kizárják egymást, sőt együtt tudnak és kell is működniük.

 

További példák a célorientált marketingre

Számos vezető márka mutatott már utat a célvezérelt marketing terén. Ők keményen dolgoznak azon, hogy üzleti céljaikat olyan nagyobb célokkal ötvözzék, amelyek valamennyi érdekelt felet szolgálják. Íme néhány nagyszerű példa:

Patagonia: #CrudeAwakening

A Patagonia szabadtéri és sportruházat márka már régóta elkötelezte magát amellett, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat jelenleg fenyegető különböző kockázatokra. A #CrudeAwakening kampányuk célja a világ partjainak védelme volt az olajszennyezéssel szemben. A vállalat és erős támogatói bázisának segítségével három olyan törvényt fogadtak el, amelyek szigorúbb szabályokat írnak elő a tengeri olajfúrókra.

 

Ausztráliai metróvonatok: Dumb Ways to Die

A McCann-Melbourne marketingügynökség innovatív kampányt készített a melbourne-i vasúthálózat számára, amely a vonatokat naponta használó több ezer ingázót célozta meg. Az ügyesen megtervezett, minden médiát felölelő, éles, de ízléses humort alkalmazó kampány célja az volt, hogy a vonaton ingázók jobban odafigyeljenek saját biztonságukra. Az üzenetek célja az volt, hogy átvágjanak a hagyományos biztonsági bejelentéseken, amelyeket a közönség unalmasnak tartott és figyelmen kívül hagyott. A kampány eredményeként egy év alatt 30%-kal csökkent a balesetek száma.

Uber és a MADD – Biztonságban hazaérni

2017 júliusában, a július 4-i ünnepségek közepette az Uber partnerségre lépett a Mothers Against Drunk Driving (MADD) nevű szervezettel. A fuvarmegosztó cég olyan kedvezménykódot kínált, amelynek beváltása a MADD számára történő adományozást váltott ki. Az Uber ezzel egy fontos társadalmi ügy támogatójának mutatkozott, és célorientált vállalatként mutatkozott be.

Ripple Foods – A mi fejlődésünk, az Ön hatása

A Ripple Foods 2018-ban borsófehérjéből készült tejalternatívát vezetett be a piacra. Ahelyett, hogy a vegetáriánus és vegán vásárlókat célozta volna meg, úgy döntött, hogy a terméket a bevett tejivóknak értékesíti, és egy kommunikációs sorozatot hozott létre, amely bemutatta, hogyan segíthetnek a környezetnek azzal, hogy a tejtermékről a borsófehérje-alternatívára váltanak.

Facebook, Google, Microsoft és barátai vs. COVID19

2020 márciusában hét technológiai óriás fogott össze, hogy demonstrálják közös elkötelezettségüket a COVID-19 és a betegséggel kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelem mellett.

 

2020: Az év, amikor a fogyasztók többet követelnek a márkáktól

A bizonytalansággal, hatalmas változásokkal és felfordulásokkal teli évben a fogyasztók azt várták a márkáktól, hogy felálljanak és megszólaljanak. A vállalatoknak nem volt elég egyszerűen folytatniuk a termékek vagy szolgáltatások nyújtását, meg kellett mutatniuk, hogy ugyanolyan elkötelezettek a fontos ügyek iránt, mint a vásárlóik – különben a vásárlóik egyszerűen máshová mennek, vagy a közösségi médiában riadót fújnak, és bojkottot indítanak. A BlackRock Inc. azzal fejezte ki támogatását, hogy vállalta, hogy minden alkalmazottját tovább foglalkoztatja, még akkor is, amikor a zárlat miatt máshol leépítésekre és elbocsátásokra került sor. Az UnderArmour politikai kampányt indított a választási részvétel elősegítése érdekében. Az ügyfelek ragaszkodtak ahhoz, hogy a márkák kiálljanak és számon kérjék őket számos fontos kérdésben, a márkák pedig válaszoltak is.

 

Hozz létre egy olyan céltudatosságot, amely visszhangra talál az ügyfeleknél!

Fontos, hogy az Te célod rezonáljon a márkáddal, a termékeddel és azzal, ami fontos az ügyfeleid számára. Ha csak azért próbálsz meg elfogadni egy célt, mert népszerűnek tűnik, az ügyfelek valószínűleg átlátnak majd rajtad. Hagyd, hogy a célod és az üzleti tevékenységed könnyedén összefonódjanak, és szinte biztos, hogy rezonálni fogsz az ügyfeleiddel.

 

Ne ragadj meg egy trendet csak azért, hogy az legyen!

Ne becsüld alá közönséged intelligenciáját. Meg tudják különböztetni a szívből jövő üzenetet a puszta próbálkozástól. A célorientált marketingnek hitelesnek kell lennie, különben a fogyasztók azonnal elutasítják. Ezért fontos, hogy olyan ügyeket válassz, amelyek közel állnak a szívedhez és amelyek illenek a márkádhoz.

 

Az élményre összpontosíts, ne a trendre!

Továbbra is arra kell összpontosítanod, hogy kellemes élményt nyújts vásárlóidnak, és a teljes vásárlói út során márkahűséget teremts.

 

Miért fontos a célorientált marketing?

A célorientált marketing legfőbb előnye, hogy megmutatja ügyfeleidnek, hogy Te a nagyobb képet látod, és hogy nem csak az értékesítés és a profitszerzés érdekli a vállalatodat. Lehetőséget ad arra is, hogy amit teszel, hosszú távon többet jelentsen és tartós hatást gyakorolj. Az ügyfeleid rövid távon meg fogják jutalmazni, ha megmutatod, hogy  mi áll közel a szívedhez,  hosszú távon pedig az ügy melletti elköteleződés is meghozza a maga jutalmát.

 

Konklúzió

Végül is nem minden vállalatnak kötelező annyira mindent beleadni, mint az olyan márkáknak, mint a Patagonia, a TOMS vagy az Adidas. Azonban a közös célért vagy a vásárlókkal közös értékrendért való munka erős érzelmi kapcsolatot teremt, amelynek óriási hatása van. Végső soron ez segít előrevinni a célorientált marketingtörekvéseket, és továbbra is közösséget épít a fontos ügyek köré.

 

Ha tetszett a blogcikkünk, akkor bizonyára ez is tetszeni fog!

 

You know how when you go to the grocery store and randomly see Lays chip display in the dairy section? Or chocolate at the end of the canned vegetable aisle? These displays are put in these odd spots for a reason: to see what customers will do, and whether they’re more likely to buy these specific products in this spot vs. their normal, chip and candy aisle spots.

It goes without saying that the stores know exactly how many units of each product are sold and the location from which customers grabbed them. Without accurate analytics on their products and customer tendencies, there would be no purpose in moving items around the store.

If only every company treated their website and its components like a grocery store – what bliss! Alas, this is not the case. Too many businesses try this and that on their website – changing button colours, images, text size – but never measure or analyze what happens after each change is implemented.

In our latest digital marketing video, we outline the reasons why pulling reports and analyzing data is not optional. If you want to improve your overall customer experience and increase sales, the number one way to do it is by regularly reviewing these 5 profit pulling analytics reports:

1. Referring Sites Report

At one point, links were the digital marketing goal. And while links are still important, it’s vital to remember that quality wins out over quantity every single time. 50 true, high quality links with iron-clad reasons to link to your pages are more helpful to your business than 500 empty, non-sensical links that were purchased or bartered.

The problem is most businesses have no idea what kinds of links point to their site (or they know they have some low-quality ones but have convinced themselves it’s okay). To ensure all is right with your website and the sites that direct people to it, a referring sites report is one of the most productive pieces of information you can get your hands on.

Once you have a solid understanding of the links and sites that are most helpful to your business, you can begin to build of the rest of your digital strategy on this data.

2. Content Engagement Report

In the same way not knowing which sites are referring traffic to you (and why?) is a potential hole in your marketing strategy, not understanding which content topics and types generate the most engagement with your audience is also a big blunder. Measuring – and then matching – visitor engagement to your overall objectives, and creating content that jives with these goals, is the ideal process.

3. Landing Pages Report

We’ve been over the importance of landing pages before, but it also deserves mention here because when it comes to website components you need to measure, landing pages are at the top of the heap.

The shift away from using home pages as landing pages is becoming more prevalent – and that’s a great thing. But there’s still a lag in how businesses are tracking and measuring the new landing pages they’ve implemented. More specifically, if you don’t know how well your lead capture efforts are functioning, then you won’t know your conversion rates – which is the entire purpose of landing pages!

4. Site Search Report

One of the most underrated and underused pieces of information about websites is the site search report. One look at what your website visitors are searching for will not only tell you what pages and content are most engaging, but it’ll also shed light on what confuses your visitors and highlight the information they’re looking for that you don’t have (ding ding ding: future content topics mega-alert!).

5. Mobile Performance Report

It’s no secret: more people probably view your website from a mobile device than a desktop computer. This is not to say desktop users shouldn’t still be a consideration – they should – but it does mean mobile performance should get half your effort and attention (and it likely doesn’t). Google’s Mobile-Friendly Test is one way you can determine how well your site performs for mobile viewers, but there’s also a host of reports you can easily pull and analyze. The mobile revolution isn’t just starting – it’s already happened!

If you would like more information on analytics or need help setting up tracking and reporting, get in touch with your local WSI Digital Marketing Consultant today.