Hányszor hallotta már a „multimédia csatorna” szakzsargont? Minden bizonnyal elég gyakran. Talán marketing stratégiával kapcsolatos előadásokon is szóba került a „cross-media” fogalma is. A mai marketing kommunikációs szakmában a kampányok a „hagyományos” és „digitális” csatornák kombinációjával vannak felépítve – azaz cross media koncepció szerint -, hiszen a marketing szakemberek tisztában vannak azzal, hogy az ügyfeleket és vevőket számos reklámimpulzus éri.

 

Mi az az omnichannel marketing?

Fontos tisztázni az omnichannel marketing kifejezés jelentését, mely esetében a vevők a boltokban, weboldalon, mobil applikáción, katalóguson vagy közösségi médián keresztül léphetnek kapcsolatba a vállalkozással. Tehát ez nemcsak digitális platformokon történő hirdetésről szól.  Az omnichannel marketing stratégiát alkalmazó cég elérhető telefonon keresztül, mobilon, tableten, laptopon működő applikációt használva is. Fontos, hogy ilyen esetben a vásárlóélmény szintje és minősége megegyezzen minden egyes csatornán, platformon.

Egyetlen problémája a cross-media kampányoknak az, hogy hiába egyezik meg a kommunikáció a csatornákon, mérésük módja eltérő. Ennek okán a teljes kampány eredmény-összegzése, kampány teljeskörű áttekintése nem megoldható egyértelműen. Nem elég médiánként összegezni a teljesítményeket, egyéni vevőnként kell megközelíteni az eredmények összegzését. Ugyanis egy vásárlói döntést éppúgy befolyásolhatja az interneten való keresés, egy kiállítás vagy boltlátogatás során ért benyomás. Például, ha a boltban az eladó udvariatlan volt, de később egy közösségi média tartalom elolvasása során a leírtak meggyőzik az érdeklődőt, megváltozhat a nézőpontja a termékkel kapcsolatban, és megvásárolja a kínált terméket.

 

 

Tegyük mindenki számára elérhetővé üzenetünket!

A cross media koncepció komplexitásán felül fontos a cross-device (több készüléken történő) marketing kommunikáció is.  Pawel Greshkovich, a GFK elismert termékmenedzser kutatása szerint 35%-a az embereknek két készüléket, 22%-a pedig több mint 3 készüléket használ tájékozódásra, kutatásra a vásárlási döntés meghozatala előtt. Fontos, hogy a célcsoport által használt eszközök típusától, illetve a célszemélyek nemzetiségétől kell függővé tenni a vállalkozás által használatos eszközt (asztali számítógép/laptop, tablet, okostelefon stb.) a marketing kommunikációs stratégia megtervezésekor. Ugyanis országonként is változhat az egyes készülékek használata.

Egy hatékony kampány felállításához tehát elsőkörben ki kell deríteni, milyen készüléken aktív a célcsoport, milyen aktivitásokat végez az egyes eszközökön. Ezen tényezők utánkövetéséhez, és a vásárlói útvonal felméréséhez elengedhetetlen a fejlett technológia, az egyes hirdetési felületek kombinálása, és a marketing szakemberek holisztikus látásmódja a digitális és hagyományos csatornákkal kapcsolatban. Ezen médiákból érkező adatok megfelelő módon történő összegyűjtése, kombinálása és korrelációk megtalálása szükséges a stratégiai fontosságú következtetések levonásához. Ennek ellenére vannak olyan tényezők, amelyek közvetlenül nem mérhetők, azonban kellő információ begyűjtésével a marketing szakemberek szorosan közelítő következtetéseket tudnak hozni a célcsoport vásárlási döntéshozatalával kapcsolatban.

Különböző szegmensekből különböző célszemélyeket kell megvizsgálni, hogy megértsük a digitális platformokon és boltban tapasztalt eredmények közti interakciókat. A Telco 2.0 Kutatás szerint 100 potenciális vásárlóból 65 kezdi a termékkel kapcsolatos kutatását okostelefonon, 25 asztali számítógépen/laptopon, 11 pedig tableten keresztül, azonban nem mind fejezi be ugyanazon a készüléken. Például a 65 okostelefonon keresztül kutakodni kezdő személyek közül 61 fejezte be a keresést asztali számítógépen/laptopon, 4 pedig tableten, a 25 asztali számítógépen/laptopon keresők közül pedig 19 folytatta a keresést okostelefonon, 6 pedig tableten. Ezen felül többen végül elmennek a boltba, és ott veszik meg a terméket. Ezen tényezőkkel tehát már a kampánytervezés kezdetekor számolni kell.

 

Keressen minket bizalommal!

Amennyiben cross-media kampányt tervez felállítani vállalkozása számára, lépjen velünk kapcsolatba, hogy a több mint 20-éves tapasztalattal rendelkező WSI szaktudását, és leginnovatívabb technológiákat, mérési eszközöket felhasználva legyen menedzselve vállalkozása marketing kommunikációja.