Napjaink internet-felhasználói megváltoztatják a weben való keresés módszereit, így a keresőmotorok is folyamatosan fejlődnek, hogy alkalmazkodni tudjanak a változáshoz. Ez jelentős hatást gyakorolt arra, hogy a felhasználó hogyan találja meg a tartalmakat és a tartalmak rangsorolására is, amely befolyásolja a vállalkozások általános SEO teljesítményét. Rég elmúlt már az az idő, amikor a SEO sikerességét a kulcsszavakban kellett keresni. Ebben ma már egyre több faktor játszik közre, így ideje, hogy újragondoljuk a content marketing és közösségi média stratégiákat, hogy lépést tartsunk a folyamatosan változó kereséssel.

A mobilos keresés dominál

Elsőként optimalizáljuk mobil készülékre is a webes tartalmainkat, tehát tegyük azokat reszponzívvá. A Google most már elvárja továbbá, hogy a landing oldal maximum 3 mp alatt betöltődjön. Ezt például a felületen levő képek tömörítésével érhetjük el, ami mellett fontos, hogy a navigáció fogyasztóbarát és egyszerű, a tartalom pedig könnyen emészthető legyen.

A hangalapú keresés megváltoztatja a keresési módot

A voice assistants – például a Google Home, Alexa, Siri – segítségével egyszerűbben kereshet tartalmat a felhasználó és ezt a könnyebbséget egyre többen használják ki. A Forbes magazin szerint 2020-ra a keresések fele hangalapú lesz.  Így ehhez a keresőmotoroknak is idomulniuk kell: a Google például egyre nagyobb hangsúlyt fektet a hangalapú keresés optimalizálására.

Hogy ehhez alkalmazkodjunk, a rövid kulcsszavaktól el kell köszönni és mostantól élőbeszéd szerűen kell írni. Előtérbe kerülnek tehát a long-tail kulcsszavak. Például egy klasszikus keresés lehet a „Toronto időjárás”, viszont ha Sirit kérjük meg a keresésre, akkor kérdést fogalmazunk meg: „Milyen az idő Torontoban?”.

Forgalomterelés kiemelt részletekkel

A top keresési eredményeknél egyre gyakrabban jeleníti meg ezeket a Google. Hogy ezt elérjük, készítsünk egy listát a konkrét kérdésekről, amelyekre válaszolhatunk, majd állítsunk fel egy listát belőlük. Ha a tartalmunk az egyik lekérdezésre az első oldalon jelenik meg, a weblapunk tartalmát optimalizáljuk erre a kérdésre.

Top rank érédekében használjunk témaköröket

Mivel a felhasználók az információk gyorsabb megszerzéséhez sokkal részletesebben kereséseket indítanak, a keresőmotorok is fejlődnek abban, hogy minél pontosabban válaszoljanak. Ezért válik egyre népszerűbbé a tartalom témakörök szerinti csoportosítása. Már a tartalomtervezés szakaszában jelöljünk ki olyan tágabb témákat, amelyekre keresés érkezhet. Ez alapján gyártsunk tartalmat (például blogbejegyzéseket) a kulcsszavakhoz, amelyek kiegészítik a témát. Ez szélesebb keresőmotor-jogosultságot eredményez, hiszen az egyes elemeket hiperlinkeken keresztül össze tudjuk kapcsolni egymással, hogy minél több oldal bekerüljön a keresőbe.

 

Amennyiben további kérdése van a témában, forduljon szakértőinkhez bizalommal.