Gyakori probléma, hogy a hirdetés több száz kattintást kap, mégis szinte alig eredményez a céloldal konverziót. Ezt tapasztalva első körben megvizsgáljuk, hogy működik-e az a link, amit a kampányhoz rendeltünk, a jó gombbal láttuk el a szöveget, és megfelelő célközönségnek célzunk. Ha mindezeket rendben találtuk, de továbbra is alacsony  a konverzió, a landing oldalon lehet a hiba.

A technikai problémák – összeomló böngésző – mellett leggyakrabban az a probléma áll fent, hogy szabotáljuk  céloldal sikerességét. Hogy ezt kiküszöböljük és a kampányunk végre hozza a várt eredményeket, elsőként az alábbi 5 hibát kell megoldanunk.

1. Hosszú betöltési idő

A Google egyik felmérése szerint a felhasználók 53% -a elhagyja a céloldalt, ha több mint három másodpercig tart a feltöltés. Ugyanez a kutatás kimutatta, hogy jelenleg az átlag webhely-betöltési idő 15 másodperc. Értékes másodperceket nyerhetünk az alábbiakkal:

  • gyorsabb tárhely,
  • képoptimalizálás,
  • tiszta webkód,
  • kisméretű webes fájlok.

Ellenőrizzük gyakran a landing oldal betöltési idejét és amint hibát tapasztalunk, igyekezzük azt mihamarabb orvosolni – például kisebb és kevesebb képi elemmel.

2. Eltér a hirdetés és a céloldal dizájnja

Egy látványosan megtervezett hirdetés több száz kattintást vonz, viszont konverziót nem eredményez, ha landing oldal dizájnja eltérő. Az egységes dizájn segíti a tájékozódást és hamarabb kialakíthat kötődést a márkához, az eltérések viszont megzavarhatják a felhasználót, aki inkább elnavigál, mert látványra nem azt kapja, amire számított.

3. Széles kínálat, túl sok információ

Mindenki látott már olyan céloldalt, ahol a márka összes terméke, szolgáltatása és azok minden változata szerepelt. Ilyenkor a bőség zavara áll fenn, így inkább elnavigálunk, minthogy belevesszünk a sok információba. Jobb döntés a céloldalon kevesebb információt és választási lehetőséget biztosítani a látogatónak, hiszen az egyszerűbb kezelhetőség vonzóbb.

A szerintünk szintén lényeges információt linkekkel tudjuk bekötni a landing oldal szövegébe, képeibe, így aki szeretne többet tudni, az azt is megkapja. Legyen egyértelmű a látogató számára, mi a feladata az oldalon: regisztráció, feliratkozás, vásárlás, stb.

4. Elmarad a mobilra optimalizáltság

A közösségi oldalak felhasználóinak nagy része valószínűleg a mobiltelefonján találkozik a hirdetésünkkel. Így elengedhetetlen, hogy rájuk is gondoljunk. Szem előtt kell tartanunk, hogy a mobilozók másképp viselkednek, mint azok, akik asztali számítógépről böngésznek. A mobilt használók figyelmét sokkal könnyebb elvonni – csupán azzal, hogy beérkezik egy értesítés, vagy egy üzenet. szándékuk más.

Ami érvényes az asztali számítógépes böngészésre, nem feltétlenül az a mobilosra. Nem elég egy sablon kialakítása, szánjunk időt arra, hogy más módon érjük el és konvertáljuk a mobilozókat, mind a desktop használókat.

5. Nem fogyasztóbarát kérdőívek

Legyen szó közönségkutatásról, hírlevél-feliratkozásról, rendelésről, regisztrációról, sok helyre kellenek kérdőívek. Habár sok felhasználó élvezi a kitöltést, van egy limit, amit nem szabad túllépnünk. Igyekezzünk minél szűkebbre venni a kérdéssort, hiszen még egy és még egy kitöltendő mező lejjebb farag a konverzióból. Ez rezonál azzal is, hogy a céloldal legyen egyszerű és fogyasztható.

Engedélyezzük az auto-kitöltést a személyes adatoknál (név, lakhely, e-mail cím), hogy azokat ne kelljen beírnia a felhasználónak, és maradjon elég energiája a számunkra lényeges kérdések megválaszolására is.

A legjobb módja annak, hogy rájöjjünk a céloldal melyik szegmense szabotálja a konverziót, az a kutatás. Az adatok ismeretében képesek leszünk rámutatni a kritikus pontokra.

További információkkal kapcsolatban, illetve tanácsadásért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.