Múlóban vannak azok az idők, amikor sokan inkább nem nyilvánítottak véleményt bizonyos társadalmi kérdésekben, hogy elkerüljék a megtorlást. Ma már egyre többen szeretnék azt érezni, hogy részesei valami nagyobbnak. Legyen szó lokális vagy globális megmozdulásról, egy bizonyos életvitelről, kezdeményezések támogatásáról, egyre több fogyasztó törekszik a változásra és változtatásra.

Ez pedig a vásárlói döntések meghozatalában is visszatükröződik. Olyan kulcspéldákat említhetünk, mint az állatkísérletmentes vagy cruelty-free szépségápolási termékek, a csomagolásmentesség vagy zero-waste mozgalom, a klíma krízisre irányuló fokozott figyelem, stb.

Azok a fogyasztók, akik elkötelezettek ilyen ügyek iránt, céltudatosan keresik azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek ugyanazokat az elveket képviselik, és hasonló ügyeket támogatnak – ráadásul aktívan. Ez a felfogás előkészítette az utat annak a jelenségnek, amit célorientált marketingnek (purpose-driven marketing) nevezünk.

Milyen a célorientált márka?

A vállalati feladatok minimumát meghaladva egy cél, küldetés, jövőkép mellé áll. Ahogy fent írtuk, ez egy relatíve új irány, amelyben már egyre több márka gondolkodik, és üzleti modelljüket ez alapján építik fel. Mindennek a távlati célja pedig, hogy a vásárlóikkal sokkal szorosabb kapcsolatot tudjanak kialakítani. Egy éveleji Forbes-interjúban azt állították, a célorientált marketing sikeressé tehet egy márkát. De ennek a márkának folyamatosan a figyelem középpontjában kell lennie, hogy elnyerje a sikereket. Beléptünk a „radikális átláthatóság” korszakába és az ügyfelekről már nem csak egyszerű vásárlók.

A márkáknak jobban el kell köteleződniük fogyasztóik iránt, és ez azzal jár, hogy bizonyos ügyek mellé is oda kell állniuk. A célorientált marketing tehát szerves részét kell, hogy képezze a marketingstratégiának. Miért? Világszinten a fogyasztók 63%-a vásárolja ilyen márka termékeit, sőt, több mint 70%-uk szívesebben ajánlja másoknak is célorientált márkát.

Íme, 3 remek célorientált marketing példa 3 innovatív márkától

1. Keressen egy olyan ügyet, amely közelebb hozza a fogyasztókat

A célorientált marketing egyik legegyszerűbb módja, hogy keres egy ügyet, amely fontos a fogyasztóinak. Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy az a cél összhangban legyen a márkájával.

A Patagonia tevékenysége kiváló példa erre. A ruházati márka küldetése az, hogy segítse megmenteni a bolygót a jelenlegi klíma krízistől. Termékeit úgy készíti, hogy a folyamat során a lehető legkevesebbet ártson a Földnek. Üzletfelfogásuk a természet védelme köré szerveződik, amely iránt vásárlóik is elkötelezettek.

2. Legyen transzparens a fogyasztóival

A vásárlóknak egyre fontosabb, hogy tudják, a márka, amely mellett elköteleződtek és amelyet támogatnak, pozitív változásokat gerjeszt. Így a célorientált marketing alatt a marketingtevékenységeket és azok eredményeit is érdemes transzparensen kommunikálni. Rögzítse, milyen hatást gerjeszt a márkája és a kampányai, ezt pedig ossza meg fogyasztóival is.

Így tesz például a TOMS is, amely a TOMS Stories weblapján folyamatosan kommunikálja, milyen változásokat és hatást eredményez a fogyasztóik vásárlása. Olvasni lehet a Unity Collection szegmensükről, amellyel az egyenlőség és a befogadás mellett köteleződnek el, vagy egy másikról, amellyel a fegyveres erőszak megszüntetéséért mozdulnak meg. Ez hosszútávon hozzájárulhat, hogy a fogyasztók bizalommal fordulnak a márkához, a szolgáltatásokhoz és a termékekhez.

3. Mindig igazítsa a célorientált marketing stratégiát a márkájához

Az erőfeszítések, a kampányok, a reklámok a kiválasztott és képviselt ügy mellett nemcsak a az ügyfeleire vannak hatással, hanem a vállalkozása egészét képesek meghatározni.

Erre egy remek példa az Adidas és a Parley kollaborációjában a sportruházati márka viselkedése. Az Adidas az óceánokba jutó műanyag mennyiségét igyekszik csökkenteni ezene erőfeszítésével: újrahasznosítja a műanyagot, és kiváló sportszereket gyárt belőle. Tehát ötletesen talált megoldást az egyik legégetőbb környezeti problémára. A márka által támogatott ügy így a márka szerves része lett, ez pedig a fogyasztóknak is nyilvánvaló.

Nem feltétlenül szükséges minden márkának felállítania célorientált marketing stratégiát és olyan sokoldalúan belépni ebbe a körbe, mint ahogy azt a fenti 3 vállalkozás tette. Azonban ha a van egy közös ügy, amely mellett Ön és a vásárlói is szívesen állnak ki, akkor az képes kialakítani egy erősebb elköteleződést. Végső soron ez elősegíti a célorientált marketing előremozdítását és hozzájárul, hogy az adott probléma köré egy közösség alakuljon.

További információkkal kapcsolatban, illetve tanácsadásért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.