A fogyasztók szerepe változik. Manapság az ügyfelek nagyobb elvárásokat támasztanak az általuk támogatott és velük kapcsolatban álló vállalatok és márkák iránt, különös tekintettel a könnyen elérhető információk és adatok mennyiségére. A mindennapi fogyasztók emellett erőfeszítéseket tesznek a célorientált márkák támogatása érdekében, amelyek jelentősen befolyásolják a fogyasztói magatartásukat és a vásárlási döntéseiket.

Ennek eredményeként a cégek és márkák már nem pusztán azzal a céllal építik marketingstratégiájukat, hogy felgyorsítsák az üzleti akvizíciókat. Most az összekapcsolt élmények létrehozásában gondolkodnak az adatok, a insightok és az új eszközök kihasználásával, mint például a marketingautomatizáció. Ezek az eszközök és erőforrások rendkívül hasznosak annak biztosításában, hogy marketing erőfeszítéseik segítik a márka relevánssá tételét a célközönség szemében.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyasztók tapasztalata

Mint már korábban említettük, az ügyfelek elvárásai megváltoztatják a vállalatok és márkák üzleti tevékenységét. Ennél is fontosabb, kihat mindez a marketingkommunikációra is. Az ügyfelek elvárják, hogy a vállalkozások és a márkák pontosan tudják, mire van szükségük, így értelmes és releváns interakciókat kezdeményezhetnek.

Most egyre nagyobb hangsúlyt kap az ügyfélélmény (customer experience, CX), ami egyre fontosabbá válik a marketing területén. Ideje változtatni gondolkodásmódunkon, és el kell kezdeni az ügyfél szemszögéből gondolkodni.

Ezzel egyre több szakember beszél az adatok fontosságáról és annak az ügyfélélmény javítására gyakorolt pozitív hatásáról. Az adatközpontú vállalkozások száma növekszik, és egyre többen támaszkodnak adatokra a fogyasztók útjának megtervezésére. Ez segít a márkáknak kezelni az ügyfelek elvárásait és létrehozni egy számukra vonzó élményt. Az együttműködési kultúra kiépítésén keresztül a vállalatok és a márkák képesek felszabadítani a lehetőségeket, hogy alkalmazkodjanak a közönség változó szerepéhez.

3 tanács, hogy alkalmazkodjunk a változó fogyasztói szokásokhoz

 

Készítsünk célzott, mélyreható ügyfélprofilokat

Most, hogy a hangsúly az ügyfelek felé fordult, fontos, hogy időt szánjunk a célzott, mélyreható ügyfélprofilok kialakítására. Ezzel komplexebb célközönséget tudunk kialakítani és mélyebben megérthetjük a fogyasztók magatartást: mit kedvelnek és mit nem, hogyan fogalmazhatjuk meg számukra az ideális marketingüzenetet. A célközönségek kialakításáról írt korábbi cikkünket ide kattintva éri el.

Végezzünk A/B teszteket, hogy kiderítsük, mi működőképes

A csatornán átívelő adatok felhasználása a különböző marketing kampányok megtervezéséhez, személyre szabásához és teszteléséhez pozitív eredményeket hozhat az ügyfelek elérése és az ügyfelekkel való kapcsolatfelvétel során. Az A/B tesztek segítik megérteni az ügyfél útját, az elemzésekkel pedig megalkothatjuk a potenciális ügyfelek számára a hatékonyabb marketingcsatornát. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az A/B teszteléssel részletesebben, ezt ide kattintva éri el.

Együttműködés egy marketing ügynökséggel

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor nehéz lépést tartani a megnövekedett vevői elvárásokkal, különösen, ha viszonylag kicsi marketing csapatunk van és korlátozott erőforrásokkal rendelkezünk. Az ügyfelek növekvő igényei miatt hasznos lehet megfontolni a digitális marketing kiszervezését. Ezzel hatékonyan kezelhetjük az ügyfelek elvárásainak elvárásait, rájuk szabott marketing stratégiát követhetünk és növelhetjük az értékesítéseket.

A digitális marketing ügynökséggel való együttműködés segíthet

  • lefedni széleskörű marketingkommunikációs készségeket,
  • elérni és megőrizni a piacvezető pozíciót,
  • kialakítani egy hatékony marketingcsatornát az eladások ösztönzésére,
  • folyamatosan naprakésznek lenni az aktuális marketing trendekkel.

Ha bizonytalan abban, hogy szüksége van marketing ügynökségre, a témában írt cikkünk segítségére lehet.

A fogyasztók változó szerepe azt hozza magával, hogy minél inkább ők kerülnek a középpontba. Visszajelzéseik a közösségi média oldalakon, az értékelő weboldalakon egyre többet jelentenek más vásárlók számára. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a marketingstratégia kialakításakor az ő  szerepüket a kommunikációban. Fontos, hogy a megfelelő eszközökbe és forrásokba fektessünk be ennek érdekében.

Indítson projektet velünk! További információkkal kapcsolatban, illetve tanácsadásért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.