A konverziós ráta optimalizálásának ereje

 

Összefoglalás: A konverziós arány javítása több látogatót fog meggyőzni arról, hogy vásárlóvá váljon. A digitális marketingstratégiával karöltve az optimalizálás arra összpontosít, hogy egy potenciális ügyfél számára a lehető legegyszerűbbé és legkönnyebbé tegye, hogy vásárlóvá váljon.

 

Napjainkban az online jelenlét fontosabb, mint valaha, különösen a vállalkozások számára. A célközönséggel való kapcsolattartás – legyenek azok ügyfelek, potenciális ügyfelek, rajongók vagy követők – létfontosságú a folyamatos és hűséges kapcsolat kialakításához.

Természetesen mindig nehezebb kapcsolatot teremteni valakivel az interneten keresztül, ahol nem lehet szemtől szembe beszélgetést folytatni.

A hitelesség és a jó kapcsolatok megteremtéséhez a konverzió és a digitális marketing kulcsfontosságúvá válik a sikeres online jelenléthez. A weboldal és funkcióinak optimalizálása segít megszilárdítani az ügyfelek elégedettségét és hűségét.

 

Mi az a konverzió?

A konverzió során az alkalmi nézelődőt vásárlóvá (vagy legalábbis elkötelezett felhasználóvá) alakítjuk át. Amikor valaki érdeklődésből böngészi a webhelyet, nem áll szándékában elkötelezni magát az oldal kínálata mellett. Az ő meggondolásuk megváltoztatása (vagy “megtérítése”) a konverzió.

Hasonlóképpen, a konverziós ráta a vásárlóvá vált nézők számított arányára utal. Például, ha egy weboldal termékoldalát 24 óra alatt 100 ember nézi meg, de közülük csak 2 vásárol terméket, akkor a konverziós ráta az adott landing page esetében 2%.

 

Látogatókból vásárlók

Amikor a weboldal látogatóit meggyőzzük arról, hogy alakuljanak át vásárlókká, feltétlenül meg kell könnyíteni a dolgukat. A könnyű konverzió az egyszerű, megbízható, világos célokkal és hozzáféréssel rendelkező oldalakon érhető el.

Például egy olyan e-kereskedelmi üzlet, amelynek van értelme a látogató számára, és könnyen navigálható, több konverziót fog elérni, mint egy kaotikus és zavaros üzlet.

Sok vásárló szeret először böngészni, és csak később dönteni, így természetesen nem minden látogató fog vásárolni. De azok, akik vásárlási szándékkal érkeznek, több mint valószínű, hogy vásárolnak valamit, ha a weboldal elérhető és segítőkész.

A látogatók elzárkóznak az olyan weboldalak elől, amelyek információkkal bombázzák őket, túl lassan töltődnek fel, és általában nehezen kezelhetőek. Különösen egy olyan digitális világban, ahol minden olyannyira on-the-go, az érdeklődés múlandó.

A konverziós arány optimalizálása több látogatót fog meggyőzni arról, hogy vásárlóvá váljon. A digitális marketingstratégiával együtt az optimalizálás arra összpontosít, hogy a lehető legegyszerűbbé és legkönnyebbé tegye a potenciális vásárló számára, hogy vásárlóvá váljon.

 

Mi az a konverziós ráta optimalizálás?

A konverziós ráta optimalizálás (CRO) a weboldalon egy kívánt műveletet végrehajtó felhasználók arányának növelését jelenti. (pl. linkekre kattintás, szolgáltatásra való feliratkozás, űrlapok kitöltése, “kosárba helyezés” gombra kattintás stb.)

A CRO magában foglalja a weboldalon található, a látogatók konverzióját célzó elemek javításának lehetőségeit. Minden egyes illetékes tesztelésre kerül, az adatokat elemzik, majd a kívánt javulás elérése érdekében változtatásokat hajtanak végre.

 

Miért érdemes javítani?

Idővel a konverziós arányok valószínűleg csökkenni fognak. Már a webhely elindításának kezdetén is fontos szemmel tartani a konverziókat, hogy nyomon kövessük az arányokat. Egy weboldal hatékonysága fokozatosan meg fog romlani, ezért a frissítések kritikus fontosságúak. A fejlesztések növelik a forgalomáramlást és megkönnyítik a konverziókat.

A versenytársak megjelenése egyes vállalatokat arra késztet, hogy újra átnézzék saját weboldalukat. Mivel egyre több vállalat fordul a digitális marketing és az online lehetőségek felé, fontos, hogy felfigyeljenek rá. A konverziókat maximalizáló fejlesztések elvégzése növeli annak esélyét, hogy versenyképes és releváns maradjon, miközben bővíti vállalkozását.

 

A fejlesztési lehetőségek tesztelése

A karbantartás szükséges része a tesztek lefuttatása, hogy lássa, hol bukik el a webhelye. A rutinszerű tesztek segítenek élesben tartani webhelyét és optimalizálni a konverziót.

 

A/B tesztek

Az a/b teszt során két közel azonos landing oldalt készítünk, hogy meghatározzuk, mely elemeket kell javítani. Az első oldal változatlan marad az eredetihez képest. A második oldal egyetlen szempontot változtat meg.

Ha az egyik oldal jobban működik, mint a másik, akkor különbség lesz a konverziók számában. Ha nincs változás a konverziókban, akkor az a/b tesztet egy másik elemmel kell folytatni.

 

Többváltozós tesztek

A többváltozós tesztek leginkább a nagyobb forgalmú és következetes találatokkal rendelkező oldalak esetében működnek. Ezeknek a teszteknek a folyamata egyszerre több különböző változót használ a teszteléshez. Ha a változók egy adott kombinációja jobban működik a konverzió szempontjából, a webhely kiigazítása ezt a mintát követi.

 

A fejlesztési lehetőségek eszközei

Eszközöket alkalmazhat, hogy jobban megértse weboldalának működését és azt, hogy a látogatók hogyan használják azt. A tesztekkel ellentétben ezek az eszközök világosabb képet adnak a forgalmi mintákról általában, ami néha hasznosabb lehet, mint néhány változó megváltoztatása.

Általános elemzési eszközök

Az általános elemzésekkel meghatározható, hogy hány látogatót fogad a webhelye naponta. Ezek a számok megmondhatják, hogy webhelye mennyire népszerű, így nem kell kifejezetten a konverziós arányokra támaszkodnia ahhoz, hogy megértse, hogyan áll.

Hőtérkép-eszközök

A hőtérkép megmutatja, hogy webhelyének vagy céloldalának mely részeit használják többet a látogatók, mint másokat. Lényegében az oldalon végzett összes mozgást elemzi, a görgetéstől a kattintásig, így saját szemével láthatja, hogy a látogatók jellemzően mit csinálnak a webhelye böngészése közben.

Tölcséreszközök

A tölcséreszközök segítenek meghatározni, hogy látogatói hol hagyják el webhelyét. Ha például egy e-kereskedelmi áruházat üzemeltet, sok látogató eltűnik, mielőtt megvásárolhatna egy terméket és konvertálhatna.

Egy tölcséreszköz segítségével megvizsgálhatja, hol történik ez, és felfedezheti, hogy a látogatók az első oldal után távoznak-e anélkül, hogy teljesen végigböngésznék a webáruházukat, vagy feladják, miután már van valami a kosarukban.

Ha tudja, hol adják fel a látogatók, megtudhatja, hol van a legtöbb probléma a weboldalán.

Formanyomtatvány-elemző eszközök

Ha a weboldalán beadási űrlapok vannak, az űrlapelemzés segít nyomon követni a felhasználók által hátrahagyott információkat. Az elemzéssel könnyebb megmondani, hogy ki és miért használja az űrlapokat, valamint a motivációikat és az általános böngészési szokásaikat.

Ügyfélelégedettségi eszközök (CSAT)

Az ügyfél-elégedettség mérése tartja a kapcsolatot potenciális ügyfeleivel. Ha elégedettek az Ön által nyújtott szolgáltatásokkal, de a weboldallal nem, akkor az általános visszajelzések alapján változtatásokat hajthat végre.

Az egytől tízig terjedő skála egyszerű kommunikációt és általános ügyfélérzést biztosít. A részletesebb visszajelzéseket tartalmazó üzenetek is előnyösek lehetnek. Ha van olyan probléma, amelyet nem vett észre, látogatói azonnal elmondhatják Önnek.

Konverziókövető elemző eszközök

Talán a legfontosabbak, amikor a konverziót szeretné nyomon követni, a konverziókövető eszközök meghatározzák, hogy hány látogató változik ténylegesen vásárlóvá az Ön webhelyén. A látogatók száma a konverziók számával szemben meghatározza a konverziós arányokat, és megmondja, mennyire hatékony a webhelye.

 

Az akadályok azonosítása

Ha a konverziós aránya nem ott van, ahol szeretné, akkor azonosítania kell a beállított akadályokat, amelyek megakadályozzák a konverziót. Ezek gyakran nem célzottan kialakított akadályok, hanem inkább tervezési hibák vagy figyelmen kívül hagyott problémák, amelyek visszatarthatják a látogatókat attól, hogy az Ön webhelyén maradjanak.

Egy példa az akadályra lehet olyan egyszerű, mint a keresőoptimalizálás (SEO) hiánya. Egy SEO nélküli webhelyet nehezebb megtalálni, mivel a keresőmotorok, mint például a Google, nem sorolják be a magasabb SEO-val rendelkező webhelyek közé. Ha az ügyfélköröd nem találja meg a webhelyedet, akkor biztosan nem fognak konvertálni.

 

Elköteleződés hiánya

Az akadályok azt is megmagyarázhatják, hogy valaki miért vonakodik részt venni egy weboldalon és konverziót szolgáltatni. Amikor valaki rászoruló megnéz egy szolgáltatót, de nem kötelezi el magát, általában valami a prezentációval kapcsolatos dolog az oka a nem elköteleződésnek. Az ok lehet olyan egyszerű, mint egy nem egyértelmű termékleírás, ami a bizalom hiányát eredményezi.

Az akadályok azonosítása és megszüntetése növeli webhelye megbízhatóságát, és megkönnyíti a látogató számára, hogy elkötelezze magát a konverzió mellett. Ideális esetben a CRO kiküszöböli az elköteleződés hiányának minden okát, és biztosítja a látogatókat a hasznos élményről.

 

Visszatartó erők azonosítása

A weboldal azon aspektusai, amelyek a látogatókat megfogják és visszatartják őket, minden üzleti tervben alapvető fontosságúak. Ezeknek a szempontoknak az ismerete szerves részét képezi a CRO és a marketing optimalizálás javításának.

Bár fontos megérteni az elrettentő tényezőket és akadályokat, amelyeket a látogató esetleg tapasztalhat, a horgok ugyanilyen fontosak. Annak megértése, hogy az emberek mit szeretnek a webhelyén, és mit értékelnek az élményben, mind olyan dolgok, amelyeket meg kell tartani és ápolni kell.

Ha megpróbálja javítani a vásárlói élményt, meg kell értenie a weboldalának előnyeit és hátrányait egyaránt, hogy ne a nulláról kelljen kezdenie. Használja azokat a szempontokat, amelyek korábban beváltak, de használja őket még inkább, hogy az új dizájn vagy termék egyszerűségének és ismertségének érzetét keltse.

 

Javítási stratégiák

A weboldalának maximális hatékonyságú racionalizálása növeli a konverzió valószínűségét. Ha például egy webáruházért felel, ha úgy alakítja ki weboldalát, hogy a látogatók számára megkönnyítse a termék megvásárlását, növeli a magasabb konverziós arány esélyét.

A weboldal egyszerű átnevezése is magasabb konverziós számokat eredményezhet. A weboldal új, hatékonyabb dizájnja csodákra képes, és lehet olyan egyszerű, mint egy banner áthelyezése vagy a háttérkép megváltoztatása. Néha azonban bonyolultabb módszerekre van szükség.

 

Ismerje a fogyasztóját

Ha ismeri a célközönségét és azt, hogy mit várnak el egy weboldaltól, akkor jobban meg tudja közelíteni a weboldalak tervezését. Úgy alakíthatja a webhelyet, hogy a látogatók számára könnyebbé tegye a navigációt. Ha webáruházat üzemeltet, megkönnyítheti a fogyasztó számára az eladások, a legnépszerűbb termékei és a pénztár megtalálását.

 

A betöltési sebesség javítása

Az, hogy milyen gyorsan töltődik be a webhelye, csodákat tehet a vásárlói hűséggel. Ha a webhelye lassan töltődik fel, akkor egy gyorsabb webhelyért el fognak menni mellette. Ha egy első alkalommal látogat el az Ön webhelyére, és az nem töltődik be, kicsi az esélye, hogy másodszor is megpróbálja az Ön webhelyét, amikor annyi gyorsabban betöltő webhely áll rendelkezésre.

 

A landing oldalakra való összpontosítás bevezetése

Egy céloldalnak vagy céloldalnak specifikusnak és egyértelműnek kell lennie ahhoz, hogy a fogyasztót konvertálja. A céloldalak lomtalanítása és a használt oldalak számának növelése lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy kényelmes sebességgel szívják magukba az információkat. Ez az áramvonalasító hatás könnyebbé és egyszerűbbé teszi a látogatást, növelve a konverzió esélyét.

 

Hosszabb landing oldalak

A Google a hosszabb landing oldalakat fontosabbnak értékeli, mint a rövidebbeket. Ha hosszabb leszállóoldallal rendelkezik, megnő az esélye annak, hogy a Google azt választja ki egy lekérdezés megválaszolásához más webhelyekkel szemben.

Egy hosszabb landing oldalon a zsúfolt oldal ellensúlyozására a call-to-action gombok és linkek használata segíthet meghosszabbítani az oldalt, miközben más gombok vagy szószátyár tartalom csökken.

 

Lead Flows

A látogatók többsége bármely weboldalon böngészik, majd nyomtalanul távozik. A lead flow-k olyan technikák, amelyekkel a látogatót azonnal le lehet kötni, és a könnyű konverzió felé vezető útra lehet terelni.

A felugró űrlapok gyakran jól működnek, mert sok gyors, egyszerű kérdést tehetnek fel, amelyek információt szolgáltatnak az analitika számára. Ezek az űrlapok a legegyszerűbb módja a konverziónak, mert a látogatónak nem kell sok mindenre vagy semmire elköteleznie magát, miközben még mindig hozzáfér a weboldalhoz.

 

Átlagos konverziós arányok

Az átlagos konverziós arányok körülbelül 2 és 5% között mozognak. A területétől és a marketingoptimalizálástól függően azonban az alacsony százalékos arányt nagymértékben növelheti. A rendkívül sikeres marketing esetében az átlagos konverziós arányok általában 14 százalék körül alakulnak.

 

Mi a különbség?

A konverziós arányt befolyásolhatja az, hogy milyen webhelyet szándékozik marketingelni. Az e-kereskedelmi oldalakon hagyományosan a legalacsonyabb, 2-4 százalék körüli arányok jellemzőek. A skála másik oldalán a pénzügyi oldalak akár 24 százalékos konverziót is elérhetnek.

A magas konverziós arányok nem mindig jelentenek magas nyereséget, és fordítva. A konverzió azonban továbbra is fontos eszköz, mivel a nézők részvételét és a weboldal hatékonyságát jelzi.

 

Konklúzió

Rengeteg technika létezik a marketingoptimalizálás és a konverziós ráta optimalizálása érdekében. Ebben a digitális korban az online jelenlétre nagyobb szükség van, mint valaha.

A fejlesztések megvalósításakor ne feledje, hogy a nyílt és őszinte kapcsolatok fenntartása érdekében kérje látogatói visszajelzéseit. Teszteljen különböző változókat, javítsa a horgokat, és csökkentse azokat az akadályokat, amelyek megakadályozzák a nézőket abban, hogy átadják Önnek a nehezen megkeresett dollárjaikat.

 

Ha küzd a konverziós arány optimalizálásával, és szeretne egy szakértő csapatot felbérelni, hogy segítsen, lépjen velünk kapcsolatba minél hamarabb, szívesen beszélgetünk a CRO-ról!