Az influencer marketing 2019-re nemhogy fontos befolyásoló erő lett, de egyre növekszik a jelentősége. A maga több mint 1 milliárd felhasználójával az Instagram lett az influencer marketing fő platformja, amelyen évente milliónyi szponzorált posztot osztanak meg az influencerek. Pont ezért tűnhet úgy, hogy telítődik a piac: rengetegen vannak, akik influencerként hivatkoznak magukra, így már egyre kevesebben tűnnek hitelesnek a fogyasztó szemében.

Pont ezért fókuszálunk most egy másik kategóriára, a mikro-influencerekre.

 

Ki a mikro-influencer?

Olyan személyek, akik jelentős, de nem hatalmas követőbázissal rendelkeznek. Egy olyan kisebb közössége van, akik elkötelezettebbek. Nincs pontosan meghatározható követőszám, amely alatt valaki mikro-influencer – a megítélés azon múlik, hogy a brandünk szempontjából mekkora az elérése.

 

Mi különbözteti meg a makro-influencertől?

Utóbbiak már egy úgynevezett „híresség státuszt” is magukénak tudhatnak, hiszen rengetegen ismerik őket, számos termékhez adták már az arcukat, régebb óta tartják fent platformjukat. Több százezer vagy akár milliós követőtáborral rendelkeznek, így magas összeget kérnek el egy-egy szponzorációért. További jellemzőjük, hogy az átlagos felhasználóétól magasabb életszínvonalon élnek, amelyről rendszeresen posztolnak is.

A mikro-influencer viszont sokkal jobban hasonlít egy hétköznapi fogyasztóra, ezáltal könnyebb azonosulni velük. Megbízhatónak és természetesnek tűnik, ha egy terméket vagy egy szolgáltatást ajánlanak: mintha egy barát tanácsolná, nem pedig egy híresség.

 

Mit tehet egy mikro-influencer a márkánkért?

  • Segíthetnek kitágítani az elérésedet: a követőbázisuk ugyan kisebb, mint a makro-influencereké, de sokkal célzottabb. A videós vagy képi termékmegjelenítés így jobban célba talál, tágítja a fogyasztói bázist.
  • Tartós kapcsolatot alakítanak ki: felmérések mutatták ki, hogy a mikro-influencer követői sokkal elkötelezettebbek és lojálisabbak, mint egy makro-influenceré. Hajlamosabbak többet nyújtani egy szponzorál fotónál: őszinte véleményt formálnak a termékről.
  • Magasabb ROI-t eredményez: ahelyett, hogy a teljes marketing büdzsét egyetlen influencer néhány posztjára fordítanánk, fektessünk bele több mikro-influencerbe. Válasszunk ki egy olyan csapatot, akik képesek a márkánkat több aspektusból megmutatni és több féle célcsoporthoz eljuttatni. Ezzel költséget is spórolhatunk.

 

Hogyan találjuk meg a tökéletes arcot a márkánkhoz?

Legyen releváns a márkánk szempontjából: egy tech influencert ne kérjünk fel utazási ajánlatok promotálására. Nézzünk utána, hogyan posztol, milyen összetételű a követőbázisa, milyen visszajelzéseket kap a követőitől, hogyan kommunikál velük. Érdemes megvizsgálni a nem szponzorált tartalmaikat is, hiszen néha azokban is beszélnek brandekről.

Mindenekelőtt viszont az alábbiakat fontolja meg, mielőtt influencert választ: Mit tehet az influencer a márkámért? Az ő személyes brandje mennyire passzol az én termékemhez? Milyen kapcsolata van a követőivel? Milyen költségekkel kell számolnom, ha vele dolgozok? Ezek a kérdések sokat segíthetnek a megfelelő személy eléréséhez.

 

Tanácsadásért, illetve további információkkal kapcsolatban vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.