Az utóbbi években a hangalapú keresés egyre nagyobb teret hódított. Kényelmessé vált a mindennapi felhasználók számára, hogy készülékeikbe beszélve tegyék fel kérdéseiket, ahelyett, hogy kulcsszavakat gépelnének. Bár a hangkeresés már egy ideje működik, hiszen nem teljesen új koncepció, az utóbbi években technológiai áttörést tapasztaltunk az olyan hangsegédek bevezetésével, mint az Amazon Alexa, a Google Assistant és a Siri.

Ennek eredményeként az eszközök többségét már optimalizálták a hangkereséshez. Mit jelent ez a márkák és a vállalkozások számára? Az előrejelzések szerint az összes online keresés felét 2020-ra hangalapú kereséssel hajtják majd végre. Itt az ideje, hogy a vállalkozások optimalizálják a platformjaikat és a webhelyeiket, hogy lépést tartsanak a hangkeresés eredményezte változásokkal.

A hangalapú keresés találati listára gyakorolt hatása

Amikor kérdést tesz fel egy hangsegéddel, akkor az figyelembe veszi a snippeteket, vagyis a keresési leírás kiemelt részletét is. A Featured Snippet olyan keresési eredmény, amely a Google organikus eredményeinek tetején jelennek meg a keresési találatok listáján, tehát egyfajta kiemelést jelent. Valójában ez a Google 0. találata, mert a kiemelés megelőzi az első organikus találatot. Fontos megérteni, hogy miért kell elkezdeni az On-SERP (Search Engine Results Pages) SEO használatát, hogy hatékonyan optimalizálhassa tartalmát a Google keresőmotorjai számára.

A vállalkozásoknak el kell kezdeniük stratégiát építeni és optimalizálniuk kell tartalmaikat a hangalapú kereséshez.

Megváltozik a keresés szemantikája

Amikor a felhasználók hangalapú keresést használnak, gyakran társalgó hangon keresnek. Míg hagyományos kereséskor azt írjuk be, hogy „Budapesti időjárás”, addig a hangalapú megoldásnál inkább azt, hogy „Milyen az idő Budapesten?”. A felhasználók sokkal inkább kérdéseket fogalmaznak meg a lekérdezésekkor. Mivel a hangkeresések inkább beszélgető jellegűek, a keresőmotorok máshogy priorizálják majd a megadott találatokat.

Ennek eredményeként ez hatással lesz a digitális marketingre, és a marketingszakembereknek máshogy kell felépíteniük a klucsszóbázisukat, amit eddig használtak a tartalomban és a stratégiában. Ahelyett, hogy rövid kulcsszavakat használna SEO stratégiájában, használjon long tail kulcsszavakat és közvetlen válaszokat a felhasználók leggyakoribb kérdéseire. Itt az ideje, hogy odafigyeljen arra, hogy a fogyasztók hogyan beszélnek. Ne arra, hogy hogyan keresnek. A márkáknak és a vállalkozásoknak figyelembe kell venniük a hangalapú keresés során használt szóválasztást és megfogalmazást. A tartalom kulcsszavainak újraértékelése a hangalapú kereséshez való hozzáigazítás érdekében elősegíti, hogy webhelye rangsorolása a keresőmotorokban magasabb legyen, vagy akár featured snippet legyen.

A hangalapú keresés igényli a mobilra optimalizáltságot

A mobil eszközökkel járó lehetőségek arra ösztönzik a felhasználókat, akik mindig útközben vannak, hogy használják a hangalapú keresést. Függetlenül attól, hogy főz vagy vezet, a hangkeresés és a mobil kéz a kézben jár, mint kényelmes megoldás a fogyasztók mindennapi életéhez. Ideje elfogadni a mobile first gondolkodást: a márkáknak és a vállalkozásoknak gondoskodniuk kell arról, hogy webhelyüket és tartalmukat mobilra optimalizálják.

Nagyobb hangsúlyt kap a lokális SEO

Sok ember, aki így keres, fel szeretné fedezni a közelében található helyeket. „Hol van a legközelebbi benzinkút?” „Melyik a tíz legjobb olasz étterem Berlinben?” A hangos keresési lekérdezések közel 22%-a helyfüggő tartalmat keres. A helyi vállalkozásoknak, kiskereskedőknek és üzleteknek ki kell használniuk ezt a lehetőséget és lokális SEO stratégiát készíteni. Ez végső soron elősegítheti a forgalom növelését az Ön webhelyére, és fellendítheti az eladásokat. A lokális SEO figyelmen kívül hagyása csak egy újabb kihagyott lehetőség.

Ne hagyja figyelmen kívül a mai szempontból a fejlődő keresés legfontosabb szempontjait. A tartalom optimalizálása a hangalapú keresés érdekében minden bizonnyal egyike annak a tartalommarketing ötletnek, amelyet érdemes kipróbálnia. Ismerje meg a hangkeresés optimalizálási szolgáltatásait és megoldásait, és dolgozzon ki egy hatékony stratégiát, amely hosszú távon elősegíti a márkaépítését.

Ha felkeltettük az érdeklődését, további információkkal kapcsolatban, illetve tanácsadásért vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.