Összefoglalás: A tartalommarketing dokumentálása túlmutat a létrehozott tartalmak felszínén. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért hozzuk létre, kinek készítjük, milyen csatornákat használunk a támogatására, és hogyan fogja támogatni a tartalommarketing stratégiánkat.

 

Előfordult már, hogy bizonytalannak érezte magát, milyen tartalmat hozzon létre és osszon meg, vagy hogyan válasszon tartalommarketing témákat? Nehéznek találja az állandó ötletkeresést? Nehéz és fárasztó lehet, amikor folyamatosan új tartalmakon kell gondolkodnia, amelyekre a közönsége vágyik. Ne bosszankodjon, mindannyian jártunk már így! Eljön az idő, amikor elkezdünk kifogyni az ötletekből, de ez nem a világ vége. Tartson egy pillanatra szünetet, lépjen hátra egy lépést, és értékelje újra a tartalommarketing-stratégiáját, mielőtt ismét továbblépne.

 

A tartalomstratégia dokumentálása

Tartalmi stratégiájának dokumentálása túlmutat azon, hogy milyen tartalmat készít. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy miért hozzuk létre, kinek készítjük, milyen csatornákat használunk a támogatására, és hogyan fogja támogatni a tartalommarketing stratégiánkat. Tudta, hogy a tartalommarketingesek mindössze 42%-a tervezi meg, dokumentálja a tartalommarketing-stratégiáját?

Ha úgy érzi, hogy elakadt, íme 5 tipp a megfelelő témák kiválasztásához a tartalommarketing-stratégiádhoz:

1) Határozza meg a szervezeti céljait

A megfelelő témák kiválasztása és a megfelelő célok kitűzése tartalmaihoz azzal kezdődik, hogy erős alapokat kell teremtenie és meg kell értenie szervezeti céljait. Miért van egyáltalán tartalommarketing stratégiája? Sok B2B és B2C vállalat és márka esetében a vezető szervezeti célok lehetnek a leadgenerálás, a márkaismertség növelése, az elköteleződés ösztönzése, és még sorolhatnánk. Ez egy jó kiindulópont, és az adott szervezet céljaitól és igényeitől függően a tartalommarketing különböző típusai közül választhat.

 

2) Használjon riportokat, adatokat

Miután visszatekintettünk a tartalommarketing stratégia szervezeti céljaira, használjuk fel az analitikát, hogy pontosan meghatározzuk, mit szeret a közönségünk. Ha valaha is úgy érzi, hogy elakadt a megfelelő témák kiválasztásában, válassza ki a legjobban teljesítő tartalmi darabokat, és próbálja ki egy régi kedvenc újragondolását.

Az analitika segíthet a döntéshozatalban, amikor a tartalommarketing-stratégiájáról van szó. Egy hasznos eszköz, amelyet manapság sok vállalkozás felfedez, egy teljesen integrált tartalomkezelő rendszer (CMS). A Hubspot tartalomkezelő rendszere például lehetővé teszi a tartalommarketingesek számára, hogy könnyedén létrehozzák és kezeljék tartalmaikat, optimalizálják tartalmaikat az eredmények elérése érdekében, és nyomon kövessék tartalmaik teljesítményét.

 

Emellett hozzáférhet a közösségi médiával kapcsolatos meglátásaihoz és elemzéseihez is, hogy megalapozott döntéseket hozhasson, amikor új tartalmi ötleteket talál ki. Miután azonosította a legjobb posztjait, nézze meg, hogy van-e közös téma közöttük. Egy adott tartalomtípus (pl. szöveg, kép, videó) következetesen jobban teljesít a többinél? Érdemes lehet elemezni az elkötelezettségi szintet (pl. kedvelések, kommentek) is ezeknél a posztoknál.

 

3) Kérdezze meg a közönségét

A közönség megkérdezése egy másik tipp, amely segít kiválasztani a megfelelő témákat a tartalmaihoz. Végső soron a közönséged az az ember, aki a tartalmaiddal foglalkozik, ezért fontos, hogy tudd, milyen típusú tartalomra vágynak és szeretnének látni.

Ezt többféleképpen is megteheti. Ez lehet olyan egyszerű, mint egy felmérés, vagy egy kérdés közzététele valamelyik közösségi médiacsatornáján. Kérdezze meg követőit, hogy milyen típusú tartalmat szeretnének látni, és hagyjon teret a nyílt végű válaszoknak.

Azt is megengedheti, hogy a GYIK-ei segítsenek blogtémákat létrehozni. Ha megnézi a célközönsége által leggyakrabban feltett kérdéseket, az segíthet kiválasztani a megfelelő témákat a tartalommarketing-stratégiájához. Még akkor is, ha úgy érzi, hogy kifogyott az ötletekből és a tartalomból, a GYIK általában a trendekkel együtt fejlődnek. Ahogy telik az idő, a GYIK-ek változni fognak, rávilágítva az új trendekre, kihívásokra és témákra, amelyekkel potenciálisan foglalkozhat.

Az ügyfél szerepe változik, és itt az ideje, hogy közönsége is szerepet kapjon a tartalommarketing-stratégia kialakításában.

 

4) Készüljön fel a 10 legnagyobb kihívásra a tartalommarketingben

A tartalommarketing minőségének szinten tartása kihívást jelenthet, különösen azért, mert a rendelkezésre álló tartalom mennyiségének és választékának nincs felső határa. Miközben azon dolgozik, hogy olyan tartalmakat készítsen, amelyek kiemelkednek az adott időben készülő több száz – esetleg több ezer – poszt közül, figyeljen erre a tíz gyakori kihívásra, és tegyen lépéseket ezek leküzdésére.

 

A blogon kívüli gondolkodás

A blog csodálatosan hatékony platformja a beáramló marketingnek, de formulaszerű és korlátozó is lehet. Mind a már meglévő, mind az új ügyfelek számára a blogbejegyzések azzal a veszéllyel járhatnak, hogy elvesznek a több ezer másik között. Gondolkodjon a blogon kívül is, és kínáljon alternatív tartalmi platformokat, amelyek megzavarhatják közönsége szokásos böngészési és olvasási rutinját, és más és mélyreható információkat kínálnak. Ezek az alternatív lehetőségek lehetnek tanulmányok, bővített cikkek, esettanulmányok és videók.

 

Források hiánya

A jó tartalom előállítása időt, szakértelmet és kutatást igényel. A közönség tartalom iránti igénye azonban kielégíthetetlen, és az állandó igény, hogy szűk időkeretek között bőséges tartalmat hozzunk létre, korlátozhatja a rendelkezésedre álló kreatív erőforrásokat. Az egyetlen módja annak, hogy olyan tartalmat állítson elő, amely megkülönbözteti Önt a többiektől, ha elfogadja, hogy ennek ára van – vagy az idő, amelyet a tartalom elkészítésére fordít, vagy a munka kiszervezésének pénzügyi költségei. Még mindig lehet költséghatékonyan csinálni, és a nagyszerű tartalom meghozza a maga gyümölcsét.

 

A minőség a mennyiséggel szemben

Hogyan tudja a minőséget magas szinten tartani, miközben elegendő tartalmat állít elő ahhoz, hogy táplálja a digitális marketingstratégiáját jelentő telhetetlen vadállatot? Elkerülhetetlennek tűnik, hogy vagy a minőség fog szenvedni, vagy lassítania kell a jó tartalom megírásán, ami azt jelenti, hogy nem fog olyan rendszeresen posztolni. Lehetséges megtalálni a középutat, és az egyensúly megteremtéséhez érdemes észben tartani, hogy a jó tartalom mindent megváltoztat, mind a közönség, mind a Google számára. A jó munka érdekében nem kell csordultig lassítania a posztolást, de azt is megengedheti magának, hogy egy kicsit több időt szánjon az írói készségeinek csiszolására és a minőségi tartalom elkészítésére.

 

A verseny sosem alszik

Az Ön küldetését, hogy kiváló tartalmat állítson elő ésszerű sebességgel és költséggel, megnehezíti az a tény, hogy a versenytársai is pontosan erre törekszenek. Jó esély van arra, hogy a fő versenytársai gyorsabban dolgoznak, mint Ön és/vagy jobb tartalmat állítanak elő, legalábbis időnként. A trükk az, hogy ne ragadjon le azon, amit ők csinálnak. Természetesen nézze meg, mit csinálnak a versenytársai, de összpontosítson a saját digitális marketingstratégiájára és az azt legjobban szolgáló tartalmak megalkotására.

 

Az organikus tartalom erejének hatékony kihasználása

A fizetett tartalmak növekvő népszerűségével az organikus tartalmak működésre bírása elég nagy kihívássá válhat. Bár nagyon könnyű fizetni egy Google-hirdetésért, az is nagyon fontos, hogy olyan tartalmakkal rendelkezzen, amelyek önmagukban is vonzzák a közönséget. A túltelítettség és a verseny egyre nehezebbé teszi, hogy tartalmait az ügyfelek szeme elé juttassa, különösen akkor, amikor a fizetett hirdetések esetleg más tartalmakat szorítanak a sor elejére. Az organikus tartalom erejének folyamatos kihasználásának egyik leghatékonyabb módja az e-mail marketing.

 

Irreális elvárások

Az egyik legnagyobb probléma a tartalommarketinggel kapcsolatban az, hogy az emberek azt várják, hogy azonnal működjön. Ha egy digitális marketingtervet mutatunk be egy ügyfélnek vagy a vezetőségnek, és azt mondjuk, hogy évekbe telhet, mire elkezd megtérülni, nem valószínű, hogy kedvező választ kapunk – de sajnos ez van. Minden érdekelt félnek meg kell értenie, hogy a tartalommarketingnek időbe telhet, amíg kézzelfogható eredményeket hoz, és hosszú távú keretek között kell kitűzni a célokat és elvárásokat.

 

Kiégés

A tartalomgyártók több ezer szót adnak ki, és több száz témát találnak ki. Végül valószínűleg falba ütköznek. Az ötletek elapadhatnak, a határidőket egyre nehezebb betartani, és a tartalom minősége elkezdhet szenvedni. A legjobb megoldás az, ha visszafogja magát: tűzzön ki reális határidőket és célokat, és inkább a tartalom minőségére, mint a mennyiségére összpontosítson.

 

Jogos értéket nyújtani, nem csak puffogtatni

Ha szoros határidőkre hajtunk, vagy csak a közzétett tartalom mennyiségére koncentrálunk, nagyon könnyű abba a csapdába esni, hogy egyszerűen csak azért készítünk tartalmat, hogy megtöltsük az oldalt, ahelyett, hogy valódi értéket nyújtanánk az olvasónak. Ezzel a csapdával mindig tisztában kell lenni, és vigyázni kell, hogy ne essünk bele. Lépjen hátra, és rendszeresen értékelje tartalmi tervét és magát a tartalmat, és győződjön meg arról, hogy az anyagai meggyőzőek, és valóban a közönség számára nyújtják a szakértelem előnyeit.

 

A kreatív ösztönök és a SEO-igények egyensúlyban tartása

Az is csábító lehet, hogy csak a megfelelő kulcsszavakra összpontosítson SEO-célokból, és a tartalom minőségét másodlagos prioritássá tegye. Biztosak lehetünk benne, hogy mind a közönség, mind a Google büntetni fog ezért. Abszolút lehetséges olyan erős, értékes tartalmat előállítani, amely tele van az összes olyan kulcsszóval is, amelyre szükséged van a rangsorolásod javításához. Ne feledje, hogy a Google az oldalai minőségét is értékeli, így a nagyszerű tartalom egyenlő a jó SEO-val.

 

Tervezés és az eredmények nyomon követése

Ön és a tartalommarketing csapata ennyi munkát fektet a nagyszerű tartalom előállításába, de vajon megéri-e ez az egész? Több megtekintést ér el? Növeli a minősített leadek számát? Az elemzőeszközök segítenek megválaszolni ezeket a kérdéseket, de szükség van valamire, amihez az eredményeket össze tudja hasonlítani. A tervezés rendkívül fontos. Ne kezdjen el csak úgy belevágni egy tartalommarketing-kampányba; először is döntse el, hogy pontosan mit szeretne tőle. Az analitikai adatokat összevetheti a célokkal, és ez segít megállapítani, hogy a stratégiája valóban működik-e.

 

5) Határozzon meg egy digitális marketing célt minden egyes tartalomhoz

Minden egyes tartalomdarab esetében, amelyet létrehoz, értékelje a témát, és nézze meg, hogyan viszonyul az egyes szervezeti céljaihoz. Ez segíteni fog a megfelelő teljesítménymutatók (KPI-k) kiválasztásában is, amelyeket nyomon követhet és mérhet. Ha például a leadgenerálás a vezető szervezeti cél, akkor a tartalmi célnak arra kell irányulnia, hogy a vásárlási út különböző szakaszaiban lévő ügyfeleket megszólítsa. Ebben az esetben a tartalomtípusok között szerepelhet e-könyvek vagy esettanulmányok készítése. Ha az értékesítés is az egyik legfontosabb szervezeti cél, fontos, hogy a kiválasztott tartalom az értékesítésre is hatással legyen. A jó tartalom, amely az értékesítési tűt mozgatja, nem csak tájékoztat, hanem bizalmat is épít.

 

Tegyük fel, hogy a márkaismertség szintén vállalata egyik szervezeti célja. Ebben az esetben a tartalmi cél lehet a referenciális forgalom generálása. A lehetséges tartalomtípusok, amelyeket fontolóra vehet, a vendégposztok vagy az influencer-tartalmak. A mikrobefolyásolókkal való együttműködés például segíthet szélesebb hálót vetni, hogy növelje márkája ismertségét.

 

Fontos, hogy a választott témák összhangban legyenek a szervezeti céljaival, hogy hatékony tartalommarketing-stratégiát tudjon megvalósítani.

 

BÓNUSZ – További tartalommarketing ötletek

Ha néhány konkrét ötletet keresünk a tartalommarketing fejlesztéséhez, sok mindent kipróbálhatunk. Íme, néhány tipp, hogy a kreativitásunkat felpezsdítsük.

 

Alakítsa át a legjobb posztjait diasorrá

Ha kiválasztja a webhelye legjobban teljesítő bejegyzéseit, és SlideShare-lapot készít belőlük, az remek módja annak, hogy új életet leheljen a régebbi tartalmakba.

 

Készítsen egy listát a kerülendő dolgokról

A tennivalók listájának közzététele helyett (valószínűleg már több is van) próbáljon meg egy negatív listát közzétenni – mindazokat a dolgokat, amelyeket az ügyfeleinek semmiképpen sem szabad megtenniük.

 

Emelje ki a hét kérdését

Nézze át az ügyfelektől az elmúlt héten kapott kérdéseket, és biztosan talál néhány ötletet a tartalommarketinghez. Ha egy ügyfél feltett egy kérdést, akkor nagy az esélye, hogy sokan mások is ugyanarra kíváncsiak, így ez remek téma lehet egy blog vagy közösségi média poszt számára.

 

Ragadja meg a “színfalak mögötti” pillanatokat

Miért ne mutathatná meg ügyfeleinek, hogy kik állnak a márkája és termékei mögött? Készítsen néhány szelfit a csapatról, vagy egy gyors videót, amely egy kis tevékenységet mutat be az üzlethelyiségben.

 

Beszéljen iparági szakértőkkel

Nem elég tartalomforgalmazó használja ki a régimódi szakértői interjú erejét, pedig ez olyan posztokat eredményezhet, amelyek egyszerre hatékonyak és könnyen generálhatók. Ezt posztolhatja egyszerű, átírt kérdés-válasz formátumban, vagy akár videó- vagy hanganyagként is.

 

BÓNUSZ – Közösségi média ötletek

Ismerje meg, hogyan gondolkodik és beszél a közönsége – és érje el őket személyes szinten

A közönség jól reagál azokra a márkákra és kommunikációra, amelyek látszólag közvetlenül hozzájuk szólnak. Nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan gondolkodik a közönségünk, és úgy alakítsuk ki a posztjainkat, hogy úgy olvassanak, mintha mindegyik közvetlenül az olvasónak szólna.

 

Törekedjen arra, hogy az olvasó érezzen – ne gondolkodjon.

A közönség közvetlen megcélzása többet jelent annál, minthogy a termék előnyeiről beszélünk. El kell érnünk, hogy az olvasók érezzenek valamit, ha meg akarjuk tartani a figyelmüket. A szavakkal való játék fontos része a marketingtartalomnak, de az érzelmekkel való játék még fontosabb.

 

Keltse életre a márkáját

A kabalák mindig is fontos részét képezték a marketingnek – és ennek oka van: emlékezetessé és vonzóbbá teszik a márkát – életet és személyiséget adnak neki. Gondolkodjon egy olyan szórakoztató márkaképviselet létrehozásán, amelyet a közönsége nézhet és interakcióba léphet vele. Ez nagyban hozzájárul a márka iránti elkötelezettség és hűség kialakításához.

 

Konklúzió

A tartalommarketing-stratégia megfelelő témáinak feltérképezése és kiválasztása stratégiai tervezést igényel. Ismerje meg, hogy milyen tartalmak teljesítenek jól, és hogy a közönsége mivel foglalkozik a legjobban. Ne felejtse el dokumentálni a tartalommarketing-stratégiáját, és a tartalmi trendek fejlődésével párhuzamosan végezzen módosításokat. A megfelelő témák kiválasztása alapvető fontosságú a hatékony tartalommarketing-stratégia kialakításához és megvalósításához. Ha segítségre van szüksége a tartalommarketing-stratégiájához, még ma lépjen kapcsolatba velünk.