A sokak szerint már nem működő, elavultnak vélt email marketing még mindig az egyik leghatékonyabb digitális marketing eszköz ROI (return on investment – befektetés megtérülése) alapján. Egy sikeres email marketing kampánynak rendkívül jelentős szerepe van a lead nurturing folyamatban, a vásárlói elkötelezettség növelésében, az új ügyfélkapcsolatok kiépítésében, és a konverzió-növelésben.

A nagy reklámzajban, az email postafiókunkban landoló számtalan marketing hírlevél miatt azonban nem könnyű kitűnni. Összegyűjtöttünk 5 praktikus tanácsot, amivel elérhető a kívánt üzleti cél, véghezvihető egy sikeres email marketing kampány, és a címzett által nem kerül törlésre a hírlevelünk.

 

A vásárlóink megismerése és érdeklődési körük feltérképezése

Egy sikeres email marketing kampány első és legfontosabb lépése a pontos célcsoport meghatározása, a meglevő ügyféladatok mélyreható elemzése. Amennyiben nincsenek visszamenőleges adataink, kezdjük el mihamarabb az információgyűjtést, és a vásárlói profilozást. A stratégiaalkotáshoz pontosan tudni kell, mi ösztönzi a vevőket a vásárlásra, hogy viselkednek: mire kattintanak, mely termékek aloldalait tekintik meg legtöbbször, a leghosszabban melyik tartalmunkat olvassák. Ezen információk alapján már fel lehet építeni azt a vásárlói útvonalat, amin az érdeklődőket végig szeretnénk vezetni.

 

Szövegírási praktikák elsajátítása

A szövegírás bevett gyakorlatainak alkalmazása a sikeres email marketing kampány felépítésének második lépcsőfoka.

Az email tárgyában szereplő szövegnek döntő szerepe van: ez az email marketing „kapusa”, ami, ha nem ragadja meg elsőre az olvasót, nagy az esély, hogy el sem fogja olvasni az illető a tartalmunkat. A/B tesztelés segítségével kisebb célcsoportokon tesztelhetünk többfajta szövegezést, és amelyik a legnagyobb megnyitási százalékot hozza, azzal küldjük ki a teljes érdeklődői körnek a hírlevelünket.

A vizuális elemeknek is nagy szerepe van emellett, jól megragadhatják a figyelmet a hírlevélben használt, tartalomhoz megfelelően illeszkedő GIF-ek, infografikák, képek.

A legfontosabb azonban az email call-to-action része, amivel konkrét cselekvésre ösztönözzük az érdeklődőt. Végcélunk ugyanis, hogy a sikeres email marketing segítségével tovább vezessük a potenciális vásárlót a vásárlási útvonal következő szakaszába. Szövegezésben legyünk lényegre törők, legyen egyértelmű, mi a teendő.

 

Email címlista szegmentálása

Az email címek csoportokba rendezése, csoportonként más tartalom kommunikációja rendkívül fontos teendő. Vannak érdeklődők, akik már többször kapcsolatba léptek cégünkkel, vannak akik csak most jelentkeztek fel a levelezőlistánkra, és olyanok is, akik már rendszeres vásárlók. Nekik más-más üzenetet kell eljuttatni, hogy az értékesítési láncban eggyel feljebb vezessük őket.

 

Mobilra optimalizált hírlevelek kiküldése

2018-ban világszinten a weboldalforgalom 52,2%-a mobilon történt,  ezért fontos, hogy teszteljük az email megjelenését kiküldés előtt mobilon is.

Amire érdemes odafigyelni:

  • rövid címsorokat szerepeltessünk
  • kerüljük a többsoros szövegrészeket
  • használjunk vizuális anyagokat a szövegek „megtörésére”
  • használjunk könnyen olvasható betűtípust
  • a cselekvésre ösztönző (call-to-action) gombokat a képernyő közepén jelenítsük meg

 

Marketing automatizáció

Gondolt már arra, hogy a marketing automatizáció hogy támogathatná a sikeres email marketing kampányát? Használatával nem kell ezernyi reklámüzenettel elárasztani a teljes célcsoportunkat, hanem célzottan juttathatunk el releváns információkat az érdeklődőinknek korábbi aktivitásuk alapján (ún. „lead scoring” technika segítségével profilozva), akik cserébe hűséges vásárlóinkká válhatnak. Mindez sok munkának tűnhet, de automatizmusoknak köszönhetően ez minimális munka befektetéssel rendkívül hatékonyan tud működni.

Használhatunk úgynevezett aktivitás-alapú „csepegtetett kampányt”, ami annyit jelent, hogy az érdeklődő egy bizonyos cselekvése (pl. termékre vagy blogcikkre kattintás) hatására előre elkészített email kerül kiküldésre, ami megerősítheti a vásárlási szándékát. Számos marketing automatizációs szoftver alkalmazható erre a célra, úgy mint a Hubspot vagy a Mailchimp.

 

A fenti tanácsok gyakorlatba ültetése tapasztalataink szerint az alapja egy sikeres email marketing kampánynak. Amennyiben kérdései vannak, vagy érdekelné egy bővebb útmutatás, személyre szóló tanácsadás, forduljon a WSI Magyarország tanácsadóihoz.