Az, ha visszanézünk az elmúlt évekre, lehetőséget kínál számunkra a múltbeli tendenciák elemzésére, amely segítségével megállapíthatjuk, hogy milyen marketing trendek lesznek aktuálisak a következő évben. Ha erre megfelelően fel tudja készíteni a vállalkozását, sikeres marketing stratégiát tud alkotni 2020-ra is.

Már 2014 óta évzáró hagyományunk, hogy megosztjuk mindenkivel az éves előrejelzésünket arról, hogy mi várható marketing fronton a következő évben. Ez egy remek lehetőség arra is, hogy  elemezzük a múltbeli tendenciákat, visszatekintsünk a változásokra, és előre jelezzük, hogy a folyamatosan változó digitális világban mik az új trendek.

Vessünk egy pillantást a 2020-as előrejelzésünkre

1. Egyre több nulla kattintásos keresés történik

Ez a tendencia már a tavalyi évben is megfigyelhető volt: a hirdetési és az organikus kattintások folyamatosan csökkennek. Ha frissítőre van szüksége: a nulla kattintásos, vagy „Zero Click” keresés az, amelynek eredményeként kiadott webhelyek egyikére sem érkezik kattintás. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy a Google tulajdonában álló oldalakon (YouTube, Maps, képkereső, stb.) fejleszti a fogyasztónak kínált tartalmait.

2. Változatosabb kommunikációs csatornák használata kapcsolattartásra

Nem azt mondjuk, hogy az e-mail marketingről le kell mondani, inkább azt, hogy sokkal változatosabb kommunikációs útvonalakat kell alkalmaznia, hogy sikeres legyen. A hírlevélen kívül számos egyéb eszköz áll rendelkezésére, amelyek tarthatja a kapcsolatot a fogyasztóival, informálhatja őket, és mindezt a konverziós céljaira fordíthatja. Arra számítunk, hogy sokkal több márka fog kapcsolatba lépni ügyfeleikkel olyan megoldások révén, mint a chatbotok, a Whatsapp és az Instagram.

3. A felhasználók adatainak biztonsága elsődleges szempont

Az egyre erősödő személyes adatok védelme és a szabályozások (GDPR, CCPA) növekvő fontossága miatt a marketingszolgáltatók elsősorban ennek kiszolgálására összpontosítanak. A marketingesek, az IT-csapat és az ügyfelek nagymértékben számítanak a technológiai gyártókra, hogy azok alkalmazkodjanak a változó szabályozásokhoz. Így azok a gyártók, akik nem tekintik elsődleges szolgáltatásként a biztonsági szabályoknak való megfelelést, el fogják veszíteni a piaci előnyüket.

4. Az influencer marketing továbbra is jelentős marad

Ez alatt nem azokat az ismert embereket értjük, akiknek több százezer követőjük van, hanem  a mikro-influencerekről. 2020-ban megfigyelhető, hogy a márkák egyre inkább egy kisebb követőbázissal rendelkező személyhez fordulnak. Tekintettel arra, hogy a vásárlók több mint 90%-a jobban bízik más fogyasztótól érkező ajánlásokban, az influencer marketing kiadások elérhetik a 10 milliárd dollárt idén.

A mikro-influencerekről korábban itt írtunk.

5. Alternatív keresőmotorok szállnak versenybe a Google-lel

Nem túl nagy merészség azt állítani, hogy az alternatív keresőmotorok versenyezni kezdenek a Google-lel – még úgy is, hogy a Google továbbra is vezető maradhat. Tekintettel azonban a nulla kattintással járó keresésekre és az adatvédelem iránti növekvő aggodalomra, eljött az ideje a biztonságot előtérbe helyező keresőmotoroknak. Nem a Yahoora vagy a Bingre gondolunk, hanem például a DuckDuckGora, akik nyíltan elköteleződtek az adatvédelem iránt. Mondásuk szerint: „a keresőmotor, amely nem követ téged”, mert „a keresőmotoroknak nem kell nyomon követniük a felhasználókat, hogy pénzt szerezzenek.” Érdekes lesz látni, hogy ez milyen kihívások elé állítja a marketingeseket.

És ezzel vége is a 2020-ra vonatkozó előrejelzéseinknek. A WSI-nál mindannyian várjuk, hogy mit hoz az új év. Szorosan figyelemmel kísérjük majd a folyamatokat, folyamatosan idomulva a változásokhoz.

Tanácsadásért, illetve további információkkal kapcsolatban vegye fel a WSI magyarországi partnerével a kapcsolatot a +36 30 409 9966-os telefonszámon, vagy IDE kattintva a kapcsolati űrlap kitöltésével.